({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
 • Uddevalla /
 • Helené och Lars - Uddevalla Kallbadare
 • Fotograf: Lola

ENTUSIASTER VILL FÖRA UDDEVALLAS KALLBADKULTUR IN I FRAMTIDEN

Under pandemin har många upptäckt njutningen med att bada utomhus året runt. I Uddevalla har flera hundra badentusiaster bildat en förening med målet att staden ska få ett kallbadhus vid havet.

Uddevalla förtjänar ett kallbadhus som lyfter fram stadens fantastiska badortshistoria och badkultur, säger Lars Eide Andersson och Helené Flink från föreningen Uddevalla Kallbadare. Att bada utomhus är inget nytt fenomen men intresset har ökat mycket under de senaste åren, inte minst i Uddevalla där tillgången till både havsbad och sötvattensbad är ovanligt god.

- Vi märkte av ett ökat intresse redaninnan Covid-restriktionerna kom. Pandemin har fått ännu fler att söka nya sätt att umgås utomhus. Det fina med kallbad är att människor i alla åldrar kan mötas under enkla former. Man behöver bara badkläder och en handduk, säger Lars, föreningens ordförande. 

“Badare är gladare”

I vår förening finns alla slags människor representerade – från unga killar och tjejer till pigga pensionärer. En del kommer ensamma, andra i grupp. Det är otroligt positiva människor. Faktum är att man aldrig möter en grinig kallbadare. Vår devis är ”badare är gladare”, säger Helené Flink, styrelseledamot. Badkulturen har lång historia i Uddevalla. Redan i slutet av 1700-talet etablerades Sveriges första badort på Gustafsberg och några decennier senare blev det ett populärt resmål för kungafamiljen och andra välbeställda kändisar. De saltahavsbaden och tångbaden i varmbadhusen lockade och många drack det hälsosamma källvattnet i Gustafsbergs brunn.

Idén att starta Uddevalla Kallbadare väcktes 2018 när Lars, Helené och ytterligare två personer diskuterade möjligheten att få till ett kallbadhus i Uddevalla. Ett år senare bildades föreningen och antalet medlemmar är nu nära 500.

Lobbar för kallbadhus och bastuflotte

Vi är många som längtar efter ett kallbadhus för allmänheten. Det kommer att bli en ny populär mötesplats vid havet året runt. Föreningen driver frågan och hoppas på ett nära samarbete med Uddevalla kommun. Parallellt jobbar vi för att lägga en bastuflotte i Byfjorden, berättar Lars. I väntan på kallbadhus och bastuflotte samlas medlemmarna vid Gustafsbergsbrygga där föreningen har tillgång till en bastu i det gamla varmbadhuset. Här möts nybörjare och mer erfarna kallbadare.

Vill man testa så är Gustafsberg en bra plats att åka till. Här kan man hitta badkompisar och en härlig social samvaro. Föreningen ordnar även en del event under året som Stora Badardagen, Luciabad och Mellandagsbad. Man ska aldrig bada ensam oavsett om man är van eller ovan vid kallbad, betonar Helené.

Badkulturen förs vidare

Helené badar i havet året runt sedan många år. Det kan bli ett hundratal baddagar per år. Hennes morfar lärde henne uppskatta baden och nu för hon traditionen vidare genom att inspirera sin brorsdotter.

- Jag mår väldigt gott av att kallbada. Det gör mig lugn och glad efter en stressig arbetsdag. Känslan när jag kliver upp ur vattnet och värmen sprider sig i kroppen är otroligt skön. Det handlar inte om att vara i vattnet så länge som möjligt. - Man badar efter sin egen förmåga och vilja, säger Helené

Bästa vinterbad vädret för Helené är när lufttemperaturen ligger under nollan, havet är täckt av snö och hon kan krypa ner i en isvak. Hon badar i stort sett i alla väder. 

- Jag är uppvuxen i Uddevalla och älskar den här staden. Sedan 30 år driver jag en hudvårdssalong och kan inte låta bli att inspirera kunderna till att testa kallbad. Lars har upptäckt fördelarna med att bada kallbad under senare år. I snitt blir det ett bad i veckan. 

Uppskattar närheten till naturen

- Sedan jag började bada regelbundet tål jag både värme och kyla mycket bättre än tidigare. Men jag sätter också stort värde på naturupplevelsen och det lugn som infinner sig efter badet, berättar Lars.

Det var Uddevallas rikedom på naturupplevelser som fick Lars att flytta hit med sin familj för 20 år sedan. Efter en lång karriär som elithandbollspelare rekryterades han som tränare till GF Kroppskultur. Till vardags arbetar han som inrednings- och möbelsnickare och har drivit egen firma under flera år.

- Jag kommer från Skåne där den här badkulturen är utbredd och kallbadhus är populära mötesplatser i flera städer. För mig känns det naturligt att Uddevalla som har så mycket kustlinje och vackra badplatser också kommer vidare med stadens fantastiska historia som badort.

Helenés tips till dig som vill testa kallbad

 • Börja bada på sommaren och fortsätt när hösten kommer, gärna 2–3 gånger per vecka så det blir en vana.
 • Gå gärna en promenad eller värm upp dig i en bastu före kallbadet.
 • Stå på något varmt innan du går i vattnet, till exempel ett sittunderlägg. Lägg fram handduk och kläder. 
 • Håll huvudet varmt, bada med mössa. Doppa inte huvudet!
 • Samla dig och andas lugnt innan du går i. Tänk inte så mycket, bara gör! Gå ned i vattnet varsamt.
 • Andas lugnt även i vattnet, ta kontroll över andningen så får du en mer medveten närvaro.
 • Kämpa inte emot kylan utan släpp efter och ta emot den. Du behöver inte stanna länge i vattnet. I början räcker 10 sekunder.
 • Torka dig noga och ta på dig direkt när du kommer upp även om du inte fryser till en början. Njut av den sköna värme som sprider sig i kroppen.  

Fler tips finns på www.uddevallakallbadare.se 

 

Helené och Lars tips på höst- och vinteraktiviteter i Uddevall! 

 

Utforska Bjursjön

Utforska de fina cykellederna vid Bjursjön och avsluta med ett bad.

Kolla i Appen Upplev Uddevalla

Uddevalla har massor av bra kulturaktiviteter. Kolla vad som är på gång. 

Se Kroppskultur spela

Har du aldrig sett en handbollsmatch live så passa på när Kroppskultur spelar i Agnebergshallen. 

Kallbad på Gustafsberg

Våga testa kallbad. Bryggan vid varmbadhuset på Gustafsberg är ett bra ställe att gå i ifrån. Men bada aldrig ensam.