({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Uddevalla /
  • Jienny lyfter fram Uddevallas okända kvinnohistoria

Fotograf: Ulf Michal

Jienny lyfter fram Uddevallas okända kvinnohistoria

Färgstarka kvinnor drev rösträttsfrågan, företag och skolor i Uddevalla under många år i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Deras intressanta liv och gärningar har Jienny Gillerstedt på Bohusläns museum fördjupat sig i. Nu kommer deras historia i artiklar, filmer, stadsvandringar och utställningar.

Uddevalla hade en stark dragningskraft på nytänkande och driftiga kvinnor runt förra sekelskiftet. Här fanns en tillåtande kultur och kanske hade industristaden Uddevalla en stor öppenhet för nya tankar. Man ska komma ihåg att kvinnor i Sverige varken hade rösträtt eller var myndiga förrän 1921, berättar Jienny som är utställningsproducent på muséet. 

- På den tiden var det inte så vanligt att kvinnor var företagare, men i Uddevalla fanns det gott om kvinnliga entreprenörer som drev modebutiker, syateljéer, pappershandlar, fotoateljéer och liknande.

Eftersom det i år är 100 år edan kvinnlig rösträtt infördes, uppmärksammar Bohusläns museum kvinnorättskämparna i Uddevalla och övriga Bohuslän. Kvinnornas liv och arbeten lyfts fram i utställningar på olika platser i Bohuslän, en kvinnohistorisk stadskarta, digitala event och en digital ”rösträttspromenad” i appen Upplev Uddevalla.  

Rösträttspromenaden


OMFATTANDE RESEARCH


- Vi har identifierat ett nätverk med drygt 60 kvinnor, men det fanns säkert många fler. Det har varit ett omfattande researcharbete att hitta dem. Vi har läst protokoll, dagböcker, företagsregister, pratat med släktingar och fått god hjälp av många hembygdsföreningar. Kvinnornas gärningar har glömts bort eftersom de inte fått ta plats i historiebeskrivningarna.

Jienny nämner att några av dem stack ut lite extra: Gertrud Zachau, som arbetade i föreningar för kvinnlig politisk rösträtt, deltog i korsettupproret och kämpade för bättre arbetsmiljö för kvinnor. Fotografen Maria Lundbäck som lämnat en stor bildskatt efter sig. Eva Rodhe som var rektor för en flickskola i Uddevalla och uppmuntrade sina elever att lära sig entreprenörskap. Adota Nymann som drev ett kvinnocentrum i Ljungskile där gäster som Selma Lagerlöf och Ellen Key kunde lära sig jaga och mycket annat.

FOKUS PÅ 14 MODIGA KVINNOR

- Vi lyfter fram 14 av kvinnorna i våra produktioner. De är värda all uppmärksamhet för de hade modet att förändra ålderdomliga synsätt. De kämpade verkligen för att kvinnor ska få vara med och påverka samhället. Man ska heller inte glömma att det fanns män som arbetade för samma sak.

Faktainsamlingen och produktionen av utställningarna har tagit några år för Jienny och hennes kollegor. Arbetet har blivit mycket uppskattat och uppmärksammat. I december förra året fick Jienny till exempel ta emot Jämställdhetspriset av Uddevalla kommun.

- Jag blev både chockad och väldigt glad över priset. Det visar att vårt arbete är betydelsefullt och hur viktigt det är att få in jämställdhetsperspektivet i historiebeskrivningen för att få hela bilden. Det ger mig också energi att fortsätta gräva fram glömd kvinnohistoria.

INGET SJÄLVKLART YRKESVAL

Att Jienny utbildade sig till samtidsarkeolog var inte självklart från början. Efter gymnasiet gick hon en dansutbildning i England och flyttade sedan till Australien för att utbilda sig till stuntkvinna, men där halkade hon istället in på en konstutbildning.

- Mitt examensarbete handlade om att utforska övergivna platser i Australien och där väcktes mitt intresse för att tillgängliggöra och demokratisera historien. Jag har alltid gillat att besöka muséer och är fascinerad över hur vi skapar minnen genom saker och platser.

2017 fick hon sitt nuvarande jobb på Bohusläns museum och flyttade tillbaka till sin hemstad Uddevalla.

- Jag trivs bra här. Det bästa med stan är att det finns så mycket aktiviteter på nära håll. Kombinationen hav, skog och stad passar mig bra. Jag kan lätt ta mig ut på en springtur i skogen och avsluta med ett pass på utegymmet.

- Det finns också gott om berg att klättra upp på längs havet om man vill ha bästa utsikten på sin picknick. Att gå Strandpromenaden med kompisar är en annan favorit. Det är en härlig promenadslinga året om. Faktum är att jag gärna stannar kvar i stan även på semestern.

Jiennys bästa utflyktsmål!

Upplev bästa utsikten över Uddevalla från utsiktstornet vid Tureborg.

Villa Elfkullen

Fika och lyssna på musik i cafét i Villa Elfkullen på söndagar – ett fantasifullt hem som Ture Malmgren skapade i slutet av 1800-talet. 

Barn aktiverar sig på Bohusläns Museum

Besök oss på Bohusläns museum. Här finns café, restaurang och massor av intressanta utställningar och kul aktiviteter för barn och vuxna.

Ta passagerarbåten från centrum till Gustafsberg en fin sommardag. Båtturen är härlig och ger en annan vy av staden. Och Gustafsberg är en fin plats som är värd många besök.