({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Johanna Cirkuskvarnen

Fotograf: Lola

Cirkuskvarnen är en dröm som gått i uppfyllelse

I nybyggda Cirkuskvarnen utanför Ljungskile har drömmen om en arena för cirkuskonsten blivit verklighet. På samma plats växte den världsberömde cirkusartisten Reino Andersson upp, där familjens sågverk och kvarn blev hans första träningslokal.

– Äntligen har vi en unik arena för barn, ungdomar och vuxna som vill prova på att träna olika cirkuskonster, säger Johanna Abrahamsson, verksamhetsledare för Cirkuskvarnen.

Johanna visar stolt runt i den stora fina byggnaden som ligger i Grohed vid gamla E6:an norr om Ljungskile. Hjärtat är det stora åttkantiga rummet där trapetser, tyger och ringar är fästa i det nästan elva meter höga taket. I det fina trägolvet finns fästen för linor som används vid lindans.

– Arenan är byggd för att göra cirkuskonsten tillgänglig för alla, både barn och vuxna, med och utan olika funktionsvariationer. Man kan prova på och lära sig mer om lindans, jonglering, luftakrobatik, balanskonst och mycket annat. Vi har många duktiga instruktörer som håller i passen, berättar Johanna.

– Att träna cirkuskonster är lustfyllt och kreativt. Träningen ger balans, styrka, koordination och ökar det fysiska och psykiska välbefinnandet. Här kan man träffa nya vänner med samma intresse. Tanken är att alla ska kunna träna, trivas och må bra tillsammans.

Inspirerades av Reino

Johanna är utbildad fysioterapeut och lindansare med lång erfarenhet som instruktör inom cirkusträning. Karriären som lindansare startade redan i tonåren. Hon medverkade i flera tv-program och fick ett längre kontrakt med Liseberg som gav mersmak.

Det är påtagligt att lindansaren och akrobaten Reino Andersson och hans fru Elsie, som också var akrobat, har lämnat ett stort avtryck i sin hembygd. Johanna är ett av många barn i bygden som tränade med Reino och inspirerades till att arbeta som cirkusartist.

Reino är en ikon i cirkusvärlden – han gjorde lindansarkonster ingen annan har lyckats göra om. När han och Elsie på 70-talet började trappa ner på sitt turnerande runt om i världen flyttade de till Reinos föräldrahem i Grohed. De ville sprida intresset för cirkuskonsten och höll kurser på olika platser i Uddevalla under många år.

Drömmen om en unik arena

– Efterhand växte en dröm fram hos dem om att bygga en arena för cirkuskonst på samma plats som familjens kvarn och sågverk fanns. Men på ålderns höst hade de inte orken att genomföra sin plan.

Johanna och flera av Reinos ”cirkuselever” har under många år fortsatt att ordna cirkusaktiviteter för barn och ungdomar, bland annat i form av cirkuskollo på sommarlovet. Efter Reinos bortgång startades den ideella föreningen Reinos vänner 2012 för att den bohuslänska cirkustradition som han och Elsie skapat skulle få leva kvar och utvecklas.

Intresset för cirkusaktiviteter har ökat stadigt under åren och behovet av en ändamålsenlig och tillgänglig lokal blev med tiden allt mer påtagligt. Föreningens styrelse började fundera på hur en ny cirkusarena skulle kunna finansieras.

Finansiärer och ideella krafter

– Vi blev rekommenderade att skicka in en ansökan till Allmänna Arvsfonden. Det gjorde vi och till vår stora glädje fick vi i slutet av 2018 beskedet att vår ansökan om fem miljoner kronor blivit beviljad. Det har betytt jättemycket för oss och det bidrog också till att vi lyckades få fler finansiärer till bygget av Cirkuskvarnen.

I december 2019 kunde byggprojektet starta och efter några intensiva byggår med omfattande ideella insatser, invigdes Cirkuskvarnen i november 2021 då Reino skulle ha fyllt 100 år.

–  Det känns fantastiskt roligt att Cirkuskvarnen nu är på plats. Det är tack vare att så många fantastiska människor har engagerat sig i projektet. Med stöd från Västra Götalandsregionen kan vi idag driva en verksamhet för alla som vill utöva och uppleva cirkuskonst året runt.

– Jag tror att Reino och Elsie skulle bli väldigt glada om de kunde se det här, säger Johanna och cyklar hem på sin enhjuling med ettåriga dottern Lilly i barnvagn framför sig.

Johannas bästa höst- och vintertips i Ljungskile

Skarsjon

Norra fjället i Ljungskile har många fina vandringsleder. Ta med skidorna om det finns snö.

ljungskile kajakcenter

Paddla längs den vackra kustlinjen i Fräknefjorden och ta en fika på någon av öarna.

Cirkushuset

Cirkuskvarnen har Öppet hus varje år på Alla helgons dag och Midsommardagen. Ett event med cirkusföreställningar och andra aktiviteter. Mer info: cirkuskvarnen.se.

Fler tips på vad ni kan se och göra i Ljungskile