({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Magnus Bjursön

Fotograf: Lola

Magnus Bygger MTB-leder på Bjursjön

Magnus bygger leder som inspirerar fler att cykla i skogen. Fem fantastiska cykelleder på fem år. Det är Uddevalla Cykelklubbs bidrag till alla hängivna mountainbike-cyklister. Magnus Ekwall är en av eldsjälarna bakom satsningen.

- Uddevalla har en vacker och­ kuperad natur, perfekt för att bygga spännande mountainbike-leder. I juni inviger vi en ny bana, säger Magnus.

Till vardags arbetar Magnus som entreprenadingenjör på ett stort byggföretag. På fritiden bygger han istället leder för mountainbike (MTB) tillsammans med medlemmar i Uddevalla Cykelklubb. Hittills har de byggt fem populära leder och en teknikpark i området runt Bjursjön. I sommar blir ytterligare en led klar.

- Jag är uppvuxen i närheten av Bjursjön och som liten grabb rörde jag mig en hel del i skogen i det området. Det var spännande att spana på militärer på skjutfältet som fanns där. Även om skogen ser annorlunda ut idag är det en fördel att känna till området när vi planerar nya leder, säger Magnus.

MTB-leder som passar många

De senaste fem vintrarna har han ägnat en stor del av sin fritid till att planera och bygga nya leder för MTB-cykling i det populära friluftsområdet vid Bjursjön. När Magnus började träna mountainbike i mitten av 90-talet fanns inga speciella cykelleder i skogen.

- Det är först under senare år som MTB-leder börjat byggas i Sverige. Idag finns det leder i de flesta större kommuner eftersom intresset för att cykla i naturen har ökat rejält. I Uddevalla har vi ett ovanligt brett utbud som passar cyklister på olika nivåer, både motionärer och de som tävlar. 

- Precis som alpina skidanläggningar, är våra leder markerade efter svårighetsgrad enligt en färgskala från grönt till svart. Det gör det enklare för nybörjare att komma igång och man behöver inte oroa sig för att köra vilse.

Idén att bygga MTB-leder växte fram i Uddevalla Cykelklubb under 2016. Uddevalla kommun gav tillstånd att använda mark i Bjursjöområdet och Thordénstiftelsen bidrog med värdefullt ekonomiskt stöd. All planering, byggande och underhåll av lederna har sedan genomförts av ideella krafter inom klubben.

Familjer tränar tillsammans

- Vår klubb har vuxit rejält de senaste åren, framförallt inom ungdomssektionen. Framgångarna för klubbens två elitcyklister, Oscar Lind och David Kangas, lockar allt fler att börja träna och tävla MTB.

Uddevalla Cykelklubb har idag cirka 350 medlemmar i åldrarna 5 till 75 år. Motionscyklisterna blir också fler. Vissa kvällar kommer ett 80-tal personer på klubbens MTB-träningar, som ofta genomförs på våra leder vid Bjursjön. Magnus ser också allt oftare att hela familjer tränar tillsammans i skogen.

- En stor fördel med MTB och annan cykelträning är att den är mer skonsam för kroppen än exempelvis löpning, och det gör att man kan hålla på långt upp i åldern. Nyligen hörde jag att en 75-årig man köpt sin första MTB-cykel för att vara med på våra pass. Det är ju fantastiskt.

Magnus fastnade för sporten som tonåring. Sedan dess har han både tränat själv och varit tränare för tävlingscyklister och motionärer i många år.

- Att cykla i naturen ger mig både kondition och återhämtning. Men att bygga MTB-leder är också bra träning – vi gör allt gräv- och röjningsarbete för hand. Den stora belöningen för vårt jobb är att se alla som kommer hit för att cykla. Vi får mycket positiv respons på lederna, inte bara från Uddevallabor utan även från cyklister som åkt långt för att cykla här. Det känns otroligt bra!

 

Magnus tips till dig som vill testa MTB-cykling

  • Provkör lederna vid Bjursjön med din vanliga cykel. Gillar du det, så hyr eller köp en enklare MTB-cykel till att börja med. Du får en helt annan cykelupplevelse än med vanlig cykel.
  • Häng med på något av klubbens träningspass. Grupperna kör på olika nivåer och i olika tempon.
  • Bli medlem i Uddevalla Cykelklubb och ta del av vårt breda utbud av träningspass! Läs mer på www.uddevallack.se

 

Magnus bästa sommartips

Jorden runt

Upptäck vandringsslingan Jorden runt vid Gustafsberg. Den går både i skogen och längs havet. Avsluta med fika på Konditori Snäckan.

Vandra längs de fina lederna på Herrestadsfjället och cykla på lederna vid Bjursjön. Cykla längs den gamla vägen till Ljungskile, vidare till Vassbovik och vänd sedan hem. En fin dagstur på cirka 5 mil.

Njut av sol och gofika vid Lejas Café vid Kungstorget i Uddevalla.

Läs mer om vad ni kan se och göra i Uddevalla.