({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Maria och marita

Fotograf: Lola

Maria och Marita förverkligar drömmen om egen gårdsbutik.

Med ett brinnande intresse för djur och närproducerad mat var det ett naturligt steg för Maria och Marita att starta gårdsbutik på familjegården. Här säljer de mat som producerats på gården och i närområdet, men även noggrant utvalda inredningsprylar. 

- Vi märker att intresset för svensk mat bara ökar. Det känns gott att stötta svenska bönder som gör ett fantastiskt bra jobb, säger Maria och Marita.

Nyfikna minigrisar, gotlandsfår, hästar, ankor och hönor är några av alla djur man kan få en glimt av när man besöker Studseröd gårdsbutik vid Gullmarsfjorden under vår och sommar. Sedan sommaren 2021 driver mor och dotter gårdsbutiken som de länge drömt om att öppna.

- Vi har vuxit upp nära djuren på gården och brinner för småskalig kött- och äggproduktion där djuren får leva under bra förhållanden. Våra lamm äter bara gräs, de växer långsamt och mår bra. Det gör att köttet får hög kvalitet. Trenden att handla närproducerad mat verkar hålla i sig, så vi tog steget att satsa på det här.

Perfekt team

Marita har under många år arbetat som instruktör och djurskötare inom smådjursbruk och med lantbruksdjur vid Dingle Naturbruksgymnasium och på Nordens Arks lantgård. Tillsammans med dottern Maria, som har lång butikserfarenhet och stort odlingsintresse, bildar de ett perfekt team.

- Vi har också god hjälp av övriga familjen. De stöttar med allt från att baka fikabröd och sköta våra grönsaksodlingar, till att bygga och inreda butikslokalen.

- Butiken ligger i det som tidigare var gårdens sädesmagasin. Här har vi kunnat återanvända de gamla fina brädorna som fanns i andra delar av ladugården. Det känns bra på flera sätt. Virket kommer från vår skog där våra förfäder hämtat och sågat välvuxna furor för att bygga med. Dessutom ger träet en härlig patina i vår lokal.

Satsar på återvunnet

Att ta vara på resurser och material genomsyrar hela deras affärskoncept. På ladugårdens tak finns två solcellsanläggningar som förser gården och bostadshuset med el. I butikssortimentet ingår flera produkter som tillverkats av återvunna material, till exempel dukar och filtar av bomull och polyester.

Förutom närproducerat nöt- och lammkött, ägg och grönsaker är butiken fylld av närproducerade inredningsvaror. Här finns handgjorda doftljus från Bokenäs, tångtvål från Smögen, blommor och rapsolja från Dingle, konstverk i betong från Vänersborg/Grebbestad och skinn från gårdens får.

- Vi försöker hitta speciella produkter som inte finns överallt och gärna ätbara eller användbara saker som kan uppskattas av många. Det blir allt vanligare att kunder som letar presenter väljer att köpa en fin köttbit eller något annat ätbart istället för en inredningspryl. 

- Eftersom flera av våra gäster frågar efter fika har vi också kaffe och hembakt under vår och sommar.

Skyndar långsamt

Bland kunderna finns hela bredden från ungdomar och barnfamiljer till pigga pensionärer – från både närområdet och från ett större upptagningsområde. Många är medvetna matkonsumenter som uppskattar gårdsbutikskonceptet.

- Vi har redan stamkunder som återkommer med jämna mellanrum, en del besöker oss varje vecka. I vår närhet finns en hel del fritidshus som används året runt. Närheten till E6:an är förstås en fördel för oss, men eftersom vi ligger ute på landet räknar vi med att det kan ta lite tid innan folk hittar oss.

Att skynda långsamt är Marias och Maritas strategi även för utvecklingen av gårdsbutiken. De har gott om idéer kring hur verksamheten kan breddas och växa. Lagom till sommaren 2022 ska butiksytan bli större och fler fikaplatser kommer att vara på plats.

Det känns rätt att låta verksamheten växa fram i lugn takt. Det brukar bli bättre då. För oss är det här en spännande resa och även om det är mycket arbete så ger det oss mycket energi tillbaka. Vi uppskattar friheten att kunna planera och skapa vår gårdsbutik som vi vill ha den. 

Mer information om Studseröd Gård.  

 

Marias och Maritas bästa sommartips på Bokenäset

Bad flicka

Viken vid Gullmarsberg är en fin badplats för barnfamiljer. Besök de hemlighetsfulla ruinerna från Dragsmarks munkkloster.

Bassholmen

Missa inte naturreservatet Bassholmen – en vacker och historiskt intressant ö vid farleden Nordströmmarna mellan Bokenäset och Skaftö.

Mer tipps om vad ni kan se och göra på Bokenäset