({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Uddevalla /
  • Martin skapar musik i Ljungskiles gamla trikåfabrik

Fotograf: Ulf Michal

Martin skapar musik i Ljungskiles gamla trikåfabrik

Martin Hall är kanske inte känd för den breda allmänheten ännu. Men lägg namnet på minnet. Efter att ha skrivit musik till tv-program, dataspel och reklamfilmer under många år, har han nyligen släppt egen musik som han framför själv.

Du har antagligen redan hört Martins musik i något av de många tv-program som han skrivit specialbeställd musik till. Morgonstudion, Vinterstudion, Renées brygga, Sommartorpet med Ernst är bara några av dem.

– Alla tänker kanske inte på att musiken som spelas i tv-program bidrar till att skapa en viss stämning. Det funkar på samma sätt som med musiken i ett dataspel eller i en film. Producenten vill ha musik som ramar in, förstärker och förmedlar en speciell känsla.

De senaste åren har Martin mest skrivit musik till dataspel och reklamfilmer.
– Spelindustrin har haft ett stort uppsving under pandemin. För mig är det verkligen tur att jag kunnat göra musik för dem. Tidigare jobbade jag nästan enbart som musiker för olika artister och band, men det senaste året har det ju i princip inte varit några spelningar alls.

FLERA MUSIKSTILAR

Martin har hundratals låtar på Spotify, Youtube och olika musikbanker där musiken lånas eller friköps till en rad olika sammanhang. Han har även släppt egen klassisk musik under pseudonym.

– Det är tråkigt att hamna i ett visst fack. Jag vill ha friheten att kunna röra mig mellan olika musikstilar. Det kan också vara en fördel när man som jag har släppt min första egna EP.

Några av låtarna på EP:n har Martin haft i byrålådan ett bra tag. Att han nu valde att framföra musiken i eget namn var egentligen en slump.

– Det var en kollega som råkade fråga om jag inte skulle släppa musiken i eget namn den här gången. Ja, varför inte, tänkte jag.

Den första låten, ”There’s a hole in my heart”, släppte Martin strax före jul och till den gjordes en musikvideo där hans två döttrar, 7 och 10 år, spelar trummor och synt i det tillfälligt riggade bandet.

PREMIÄR FÖR DÖTTRARNA

– Vi spelade in videon i studion och vid Skarsjön på Bredfjället i Ljungskile. Det var riktigt kul och utmanande på många sätt, inte minst att lära tjejerna spela låten på kort tid. Fast vad gör man när man inte kan ringa in musiker som vanligt? Det gäller att hitta nya lösningar i pandemiläget. Hans nyutgivna musik har fått mycket positiv respons, ett kvitto på att han gjorde rätt i att släppa EP:n i eget namn.

För många musiker är det självklart att jobba och bo där musikbranschen finns. Men för Martin och hans familj föll valet på att flytta från Göteborgs innerstad till Ljungskile när barnen närmade sig skolåldern. Martin har byggt en komplett musikstudio i Resteröds gamlaabrikslokaler. Kunderna finns på olika platser i världen och det verkar fungera lika bra att jobba i Ljungskiles centrum som i en storstad.

FASTNADE FÖR LJUNGSKILE

– Visst kan jag sakna spontana besök från kollegor och kunder. Men vi ville verkligen bo på en lugn plats nära naturen, havet och släkten. Här i Ljungskile finns inga trafikljus eller tidsödande bilköer, barnen kan röra sig fritt och dessutom finns Göteborg på nära avstånd om vi längtar dit.

Martin är uppvuxen i Uddevalla och började spela piano tidigt. Som 17-åring ställdes han inför valet att satsa helhjärtat på fotboll eller musik. Musiken vann och sedan följde flera års musikstudier, bland annat på Ljungskile Folkhögskola och Musikhögskolan i Göteborg.

– Ända sedan jag studerade på Ljungskile Folkhögskola har jag tänkt att jag någon gång skulle kunna flytta tillbaka. Här finns det mesta man behöver. Vi bor nära den fina skogen och sjöarna på Norra fjället och har samtidigt nära till centrum och salta bad i havet. Jag gillar att springa runt Skarsjön, så det är perfekt.

FÖRVERKLIGAR TRÄDGÅRDS DRÖMMAR

Martin och hans familj bor i en 60-talsvilla med stor trädgård. Här finns utrymme att förverkliga deras planer om att skapa ytor för odling, umgänge och avkoppling. Hans sambo, Sandra Lundqvist, är snart färdigutbildad arkitekt och hon har ett stort trädgårdsintresse. Martin gräver, flyttar stenar och bygger.

– Det är härligt att ha tillgång till stora ytor. När jag och grannen fyllde 40 för två år sedan bjöd vi in vänner, musiker, grannar och många fler Ljungskilebor till musikfestival på en äng intill oss. Det blev så uppskattat att vi funderar på att göra något liknande igen tillsammans med mina musikervänner.

– Jag uppskattar verkligen entreprenörsandan som finns i Ljungskile. Det är lätt att bli inspirerad av alla företagare som samarbetar och stöttar varandra. Det känns väldigt positivt.

Martins bästa sommartips

Packa badkläderna och gå promenaden förbi hamnen till Kallbadhuset eller Kungsparkens badplats.


Bredfjällets fantastiska natur är perfekt om man gillar att springa, paddla kanot eller vandra. 


Spela tennis på någon av de nybyggda grusbanorna vid Skarsjövallen. Eller på Lyckornas grusbana, där 15-årige Björn Borg kom tvåa i Lyckorna Open 1971.