({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Uddevalla /
  • Robert & Johan - Fiskarbröderna
Robert & Johan

Fotograf: Lola

Fiskarbröderna från Bokenäset levererar havets delikatesser

Uddevallas enda aktiva yrkesfiskebåt, UA3 Lizona, är bröderna Sterners arbetsplats åretrunt. Med hamnen vid Skaftöbron som bas driver de småskaligt skaldjursfiske på Skagerack och Kattegatt sedan 16 år.

- Efterfrågan på nyfångade humrar, kräftor och krabbor är större än någonsin, säger Robert och Johan Sterner. 

Dagens fångst är bärgad och burarna står prydligt ordnade på den nya fiskebåten vid kajen in till Skaftöbron. I somras var det dop för UA3 Lizona – en toppmodern och välutrustad fiskebåt som underlättar brödernas tuffa arbete ombord avsevärt.

- Båten går mycket snabbare än den vi hade tidigare och många tunga arbetsmoment som exempelvis vinschningen av fångstburarna är automatiserade. Det innebär att vi kan fiska fler dagar om året och arbetsdagarna blir några timmar kortare, säger Johan.

Att de långa arbetsdagarna blivit kortare är välkommet. En vanlig dag startar vid fyratiden på morgonen och är inte slut förrän sent på eftermiddagen när dagens fångst är kokad, lagd i egentillverkad lag och packad i stora kärl. Många av kunderna är privatpersoner som hämtar sina förbeställda skaldjur vid kokeriet. 

Drömyrket

- Det här är förstås inget vanligt jobb, men för oss är det perfekt att ha vårt stora fiskeintresse som yrke. Vårt jobb liknar jordbrukarens och skogsbrukarens. Att driva eget är en frihet och vi har fördelen att kunna arbeta utomhus i den här fantastiska miljön året om, säger Robert.

Bröderna är uppvuxna i Dragsmark med havet och sin fiskebåt på gångavstånd. Johan drömde om att bli fiskare redan som liten och satsade direkt efter gymnasiet.

- Jag rustade upp en gammal fiskebåt och lärde mig fiskaryrket från grunden. Efter att ha fått licens för yrkesfiske startade jag på egen hand. Drygt ett år senare anslöt Robert som jobbat på oljetankbåtar några år. Vi är båda väldigt fiskeintresserade och jobbar bra tillsammans, berättar Johan. 

Efterfrågan på nyfångade skaldjur har ökat markant under de senaste fem åren – kräftor och humrar säljs snabbt både i rå och kokt form. Kundkretsen växer stadigt och idag säljer de en stor del av fångsten direkt till privatkunder, framförallt under sommarhalvåret. De levererar också kräftor till Göteborgs Fiskauktion via en förening i Lysekil som de driver tillsammans med andra fiskare i området. 

Uppskattar direktkontakten med kunder

- Det märks att fler unnar sig bra mat och uppskattar färska skaldjur som är fiskade i vårt område. Många gillar att handla direkt av oss och det är värdefullt eftersom vi gärna vill veta vad kunderna tycker om våra varor, säger Robert.    

Det ökade intresset för skaldjur och närproducerad mat har öppnat nya affärsmöjligheter för fiskare som bröderna Sterner. På uppdrag av en fiskarkollega kör de hummersafariturer på hösten för Gullmarsstrand Hotel & Konferens. Gästerna får hänga med på en fisketur och se hur det går till.

- De får ta hand om en egen hummertina och tömma den. Efter fisketuren serveras det hummer på restaurangen. Det är ett väldigt uppskattat koncept som vi också kommer att utveckla tillsammans med Wilmas Brygga Café & Bistro som ligger vid vår hamn. 

Tillgången på hummer varierar från år till år men det brukar alltid finnas några humrar i våra tinor. Marknaden för burfångad havskräfta ser ljus ut eftersom den fiskemetoden är mer skonsam för naturen. 

Längre turistsäsong

Robert och Johan brukar ha omkring 1400 burar i gång samtidigt. De placeras på mellan 40 och 85 meters djup vid väl valda platser. Flera av dem ligger 5–8 sjömil utanför kustlinjen.

Juli och augusti är vår mest intensiva tid. Samtidigt märker vi att turistsäsongen har blivit längre på senare år och fritidshusägarna kommer oftare ut på helgerna under höst och vinter. Det är förstås väldigt positivt för vår verksamhet. Kräftskivor arrangeras från juli till slutet av september och sedan tar hummerskivorna över i oktober. 

Om man tror att vintern är semestertid för bröderna så misstar man sig. De har inte haft någon sammanhållen semester på 15 år.

Vi fiskar året runt men vi har ibland ”ofrivillig” semester, det vill säga när det är busväder på sjön, då passar vi på att laga och rengöra burarna. Eller så åker vi på mässor och kollar på fiskebåtar. Men det blir såklart också några korta semesterturer med våra familjer. Detta är en livsstil och vi trivs bra med det. 

 

Roberts och Johans bästa höst- & vintertips på Bokenäset! 

 

Svartedalen

Svartedalen

Upptäck den varierade och fina naturen längs vandringslederna i Svartedalen och Kärlingesund.

 

Hummertina

Planera in ett hummersafari nästa höst.

 

Bastuflotte

Bada bastu året runt

Njut av vedeldad bastu på bastuflotten vid Skaftöbron. Hyrs ut av Fantasi Marina året runt.

 

Relaxpool

Destination Bokenäset

Ät gott och boka in dig på spa hos Hafsten Resort eller Destination Bokenäset.