({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Uddevalla /
  • Robert och Åsa - Gammalt blir nytt
Robert och Åsa

Fotograf: Lola

Vi vill inspirera fler att använda gamla grejer på nya sätt

En trasig gammal hink blir en lampa. En grep förvandlas till ett vinställ. Elproppar blir ljusstakar. Butiken R.Å. Design har fokus på återbruk och unika inredningsdetaljer. – Gamla grejer får nytt liv hos oss. Kan vi inspirera fler att ta vara på saker är det bara kul, säger butiksägarna Robert och Åsa.

Bakom grinden till innergården i centrala Uddevalla skymtar en spännande mix av rostiga återbrukade saker, nyproducerad trädgårdsinredning och färska blommor. Här ligger butiken R.Å. Design, men innergården inrymmer också ett orangeri, ett café sommartid och den används som verkstad efter stängningstid.

– Vi flyttade hit 2020 för att få större utrymme. Här har vi vårt boende, butik och plats att skapa på ett och samma ställe. Det är en stor fördel för oss, säger Åsa Friberg och Robert Liljenström.

Den kreativa delen av jobbet är oerhört viktig för båda två och den är grunden till att de startade butiken. En stor del av sin fritid använder de till att leta gamla grejer på loppisar och på nätet, som de sedan ofta skapar nya inredningsdetaljer av.

Unika saker försvinner snabbt

– Vi är två kreativa själar som jobbar bra tillsammans. Vi spånar idéer och hjälps åt med att genomföra dem. Robert är bra på att snickra och svetsa. Och jag tar ofta hand om målning och lägger ut de färdiga produkterna i våra kanaler. Det blir unika saker som snabbt försvinner från butiken, berättar Åsa.

Båda två har vuxit upp i kreativa miljöer i Uddevalla. Robert lärde sig redan som barn att svetsa och lösa praktiska problem på familjens lantgård. Åsa har präglats av sin familjs stora intresse för auktioner och renovering av gamla möbler.

– När vi startade butiken 2018 var intresset för återbruk inte så stort. Men människors synsätt på konsumtion har förändrats under de senaste åren och vi möter nya kunder dagligen – antingen här i butiken eller i webbutiken, säger Robert.

Bred mix av stilar

– Vi blandar nyproducerat och återbrukat i olika inredningsstilar – allt från industriellt och bohemiskt stuk till steampunk. Det är en medveten strategi för att inspirera en bred kundgrupp. Vi vill gärna bjuda på inspiration och gillar när besökare får idéer att skapa egna grejer. 

Innergården har gett dem nya möjligheter att bredda sortimentet med trädgårdsinredning och att ordna kundaktiviteter på olika teman. Kurs i kransbindning, sommarcafé och after work för företag är några event som de hunnit genomföra.

Event med andra centrumhandlare

Åsa och Robert samarbetar också med andra företagare i Uddevalla centrum för att locka fler kunder. De bjuder in till gemensamma event på innergården, delar varandras material på sociala medier, arrangerar tipspromenader med mera.   

– Vi behöver hjälpas åt för att lyfta alla unika butiker som finns i centrum. Många har nog inte upptäckt oss ännu. I våras bjöd vi och några andra företagare in till Afternoon tea på vår innergård. Det blev väldigt lyckat, så det kommer fler gemensamma event framöver.

Läs mer om R.Å Design

Åsa och Roberts bästa höst- och vintertips i Uddevalla

Kochs gränd

Strosa runt på gatorna i centrum och titta in i de unika butikerna som ligger på de mindre gatorna.

Hamngatan

 

Kungsgatan

Ta en fika på café RÅG, Einars konditori eller något av de andra fina ställen som finns i centrum.

Hasselbacken

Boka in en parkpromenad med vänner och upptäck stans gröna oaser.

Uddevallakassetten

Lyssna på livemusik på Uddevallakassetten.

Läs mer om vad ni kan se och göra i Uddevalla.