({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Peter Muld

Ljungskile har stor plats i entreprenören Sunes hjärta

Sune Björk är ett välkänt namn för de festa Ljungskilebor. Många har handlat i hans servicebutik i centrum eller mött honom i olika roller på Ljungskiles fotbollsarena Skarsjövallen. Han är entreprenör ända ut i fingerspetsarna och hans energi och engagemang för Ljungskile verkar aldrig sina.

Sune har alltid haft många järn i elden och ibland har hans initiativoch idéer bidragit till att sätta Ljungskile på kartan. Han öppnadeen av Sveriges första servicebutiker i samhället – 1975 – något som många var skeptiska till.

– Jag fck idén från Stenungssund där en nyöppnad servicebutik var väldigt framgångsrik eftersom många skiftjobbande Stenungsundsbor handlade mat där när matbutikerna var stängda. På 70-talet hade ju butikerna inte alls så generösa öppettider som idag. 

– Jag var 27 år och hade aldrig jobbat med livsmedel innan jag öppnade servicebutiken. Det blev lärorikt på många sätt. Bara en timme före butiken skulle öppnas lärde jag mig hur butiksvågen fungerade.

Öppnade fler butiker på fler orter

Satsningen på servicebutiken blev lyckad och så småningom öppnade han även en gardinaffär och restaurang Fulla Segel i Ljungskile. Glassförsäljningen gick så bra på somrarna att Sunes servicebutik blev näst bäst i Bohuslän på att sälja Triumfglass. Det ledde i sin tur till att han öppnade sex andra butiker som påminner mycket om dagens Seven Eleven-butiker. De fanns bland annat på Torp Köpcentrum, Köpstaden vid Skara Sommarland och Nordstan iGöteborg. För att marknadsföra butikerna lät Sune strajpa upp en gammalengelsk dubbeldäckarbuss som han själv körde i olika sammanhang. 

– Efter att ha drivit företag ett tag insåg jag att vi handlare i Ljungskile centrum kunde ha nytta av att samarbeta. Vi startade en centrumförening och ordnade marknader på sommar och jul som lockade stor publik. Det goda samarbetet mellan Ljungskiles företag lever kvar idag. Det betyder mycket att vi stöttar varandra.

Mer tid för fotboll

Även om Sune sålde sin servicebutik för några år sedan och har trappat ner på arbetstempot, så har han inte släppt företagandet. Han är delägare i nystartade företaget FotbollsCompaniet och han lägger många timmar på klubbshopen som Ljungskile SK har i centrum. Nu har han mer tid för sitt stora fotbollsintresse och laget som hela Ljungskilestår bakom; LSK.

– Att jag blev medlem i LSK redan som ettåring såg min morbror till. För oss pojkar som växte upp här på 50-talet var det fotboll för hela slanten. Jag spelade i klubben från 6 år upp till 27. Det sades att jag var tekniskt duktig men att jag sällan hann fram till bollen, skrattar Sune. 

– Men jag fck också prova på en helt annan roll i klubben. Som 14-åring blev jag den yngsta materialförvaltaren i LSK:s historia. Enkort tid fck jag ansvara för att sköta allt från tvätt av spelartröjor till gräsklippning på fotbollsplanen. Det var lärorikt.

Lyckligaste fotbolls upplevelsen

Sedan dess har Sune haft många olika roller i klubben, bland annat har han arbetat i styrelsen i flera omgångar.

– Vi är många Ljungskilebor som jobbar ideellt i föreningen. Intresset är verkligen stort. Vi har 1 100 medlemmar och mer parten är Ljungskilebor. När LSK gjorde den makalösa resan från division 5 till allsvenskan på bara sju år riktades många blickar till vår klubb. Sportjournalister från hela Sverige kom till Ljungskile för att ta reda på hur detta var möjligt. 

Sune själv är övertygad om att de begåvade fotbollsspelarna Bosse och Jörgen Wåhlemark var viktiga kuggar bakom fram gången, men han påpekar också att många fler nyckelpersoner och ideella krafter bidrog på olika sätt. Glädjen var enorm i Ljungskile när LSK otippat vann med 3–2 mot Umeå i snöglopp en novemberdag 1996. För Sune som var en av få LSK-supportrar på plats i Umeå, är detta hans absolut största fotbollsupplevelse. 

Missar inte en hemmamatch

– I år är LSK är tillbaka i Superettan. Nu pågår förberedelserna för fullt inför säsongen och vi är många som ser fram emot att följa laget.

Under sommarhalvåret spenderar Sune mycket tid på Skarsjövallen och i klubbshopen. Han missar aldrig en hemmamatch. Men Sune och hans fru Mizzi ser också till att ha tid för långa promenader med stegräknare och pulsklocka som självklara tillbehör

– Samhället har naturligtvis förändrats mycket under mina år. När jag växte upp var somrarna årets stora höjdpunkt. Då kom alla sommargästerna och samhället fylldes av liv och rörelse. Idag har Ljungskile många fler året-runt-boende vilket gör att det är full fart året runt.

Sunes bästa sommartips i Ljungskil!

Paddla kajak i den vackra skärgården utanför Ljungskileviken. Här fnns flera fina öar man kan gå i land på. Frilufts-främjandet i Ljungskile och Anfasteröd Gårdsvik erbjuder kajakuthyrning.

 

Häng med på Ann och Göran Klangs och Stefan Edmans promenader och lär dig om Ljungskiles historia och natur. Turerna går på sommarhalvåret – håll utkik på www.ljungskilefriluftsklubb.se

 

Följ med på en musselexpedition där du skördar färska blåmusslor och sedan tillagar dem tillsammans med kockar på Musselbaren på Lyckorna. www.musselbaren.se