({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Fjälliknande landskap i höstsolen.

Fotograf: Mårten Bergkvist

Skidträning utan snö på Billingen

Spårkortet är inköpt, skidorna vallade, kanske står du redo och stampar för att få träna i skidspåret inför Vasaloppet. Men var är snön?

 

Just nu saknas både snö och kyla på flera håll i landet och på berget Billingen i Skövde råder dessvärre inget undantag. Men även om snöflingorna lyser med sin frånvaro på Billingen finns det många kreativa sätt att få träningen inför ett skidlopp gjord på barmark istället. Nedan har vi samlat bra tips på hur du bäst tränar längdskidor utan någon snö. 

Mattias Svahn tipsar

Skidprofilen, Vasaloppscoachen och Skövdebördige Mattias Svahn är en av alla de personer som varit delaktiga i utvecklingen av konstsnöspåren på Billingen. Han är övertygad om att det går att förbereda sig inför Vasaloppet även om det saknas snö. I klippet han gjort tillsammans med svt ger han sina 3 bästa tips på hur du kan träna inför loppet både på snö och barmark. Se klippet på svt här!

Bra platser på Billingen att utöva Mattias träningstips:

  • Med Mattias tips i bakhuvudet. Gå långa kliv med stavar längs den 2,5 kilometer långa crosstrainingbanan på berget. Stanna till på stationerna för bra styrkeövningar att varva med.
  • För en annan utmanande och rolig träning. Testa Elitsticket med stavgång, eller "älghufs" som man också kan säga, i den riktigt tuffa SM-backen från 1982. Rundan är 1,3 kilometer och kan precis som första tipset med fördel upprepas flera gånger för tuffare träning.   

 

Älskar, älskar inte, älskar stakmaskinen

Hat, hatkärlek och därefter kärlek. Så beskriver Vasaloppscoachen Erik Wickström de tre faserna du kommer gå igenom när du tränar med stakmaskin. När Vasaloppets vintervecka närmar sig får man ta till alla medel som finns för att hålla träningsmotivationen vid liv. Fördelarna att träna med stakmaskin sägs vara flera och Vasaloppscoachen Erik går i detta klipp igenom allt från teknikträning till intervallträning.

Thumbnail image

Hitta glidet på rullskidor

Ett annat bra sätt att komma så nära vanlig skidåkning som möjligt är rullskidor. Mattias Svahn visar dig användbara tips på hur du kommer igång.

Thumbnail image

Tips på bra platser för rullskidor i Skövde:

  • På Billingens västra sida finns ett spindelnät av små vägar perfekta för distansträning. 
  • Backträning längs Alphyddevägen upp till Billingens topp. 
  • Ytterligare ett tips på bra backträning. Följ Simsjövägen hela vägen upp till Simsjön. Backen är lång och lutar hela tiden uppför. Ger bra sug i benen. 
  • Skakiga ben ger även sträckan från Lerdala kyrka hela vägen upp till Björnasäter på Billingens västra sida. 

Och du! Kom ihåg att Billingen finns här för dig i alla väder. Var kreativ och använd berget på bästa sätt för din egen Vasaloppsträning. Backar, raksträckor, träd i skogen med expanderremmar, bara fantasin sätter gränser. För snö eller inte, nu kör vi hårt och taggar inför Vasaloppet! 

Lycka till med din träning!