({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

OBS! Restaurang Toppen är stängd tillsvidare.

Fotograf: Skiss: Veronica Jensen

Lär känna figurerna i Skogsmulleriket

Lär känna figurerna som bor i Skogsmulleriket! Här träffar du Skogsmulle, Fjällfina, Nova och Laxe. Och har du tur får du även en skymt av det skygga, men ack så snälla, Billingetrollet. Husen är upplåsta varje dag mellan 08:00-20:00

Skogsmulles koja

I skogsbrynet under tallar och granar hittar du Skogsmulles koja. Här kan du "Gissa bajset" och läsa skogsmullesagan.

Skogsmulle är barnens vän. Han lyssnar, lär och fångar upp det barnen säger. Han är en vägvisare och ögonöppnare för barnen och vill få dem att känna sig trygga och tycka om att vara i naturen. Han är en glad inspiratör som uppmuntrar till rörelseglädje och upplevelser tillsammans med andra barn. Skogsmulle är en förebild för hur vi människor bör vara i naturen - hur vi tar hand om naturen och djuren, vad vi kan upptäcka där, men också hur vi kan njuta och slappna av i det fria. För i naturen välkomnas alla. När Skogsmulle ska hälsa säger han Hej Kollikok!

Fotograf: Gustaf Elias

 

Fjällfinas kåta

Med en vidunderlig utsikt står Fjällfinas kåta så ståtligt nästan vid kanten av berget. Utanför kåtan finns även Fjällfinas naturlek där du kan leka, träna motorik och balans. Inne i kåtan kan du se och känna på saker ifrån fjällen, exempelvis renskinn, norrsken och renhorn.

I denna vackra boning bor Fjällfina - fjällens svar på Skogsmulle. Hon tar hand om och är vän med djur och växter i fjällmiljön. Fjällfina är klok, lugn och eftertänksam. Hon har god självkänsla och är bredvid Skogsmulle den trygga i kompisgänget. Ibland behöver Fjällfina få lite egen tid och filosofera. Hon är spirituell och lyssnar till kraften i naturen. Fjällfina kan ibland också behöva gå till fjälls för att söka svaren i tystnaden. Hon är alltid ärlig och säger vänligt men bestämt vad hon tycker. Fjällfina har en stark intuition och magkänsla och kan mycket om berg, fjäll, vinter, is och snö. Hon talar för att vi människor lånar denna planet och att vi bör ta hand om den därefter. Allt som lever på planeten har ett lika värde och alla är vi en viktig del i ett stort kretslopp. Som vän är Fjällfina en trygg famn som kommer med omtänksamma och goda råd. När Fjällfina vill ropa på barn eller djur säger hon "Vindivil".

Fotograf: Gustaf Elias

 

Novas Rymdskepp

På en höjd i Billingens skogar står ett rymdskepp, det är sant. Där bor Nova. Kliv in genom dörren och se stjärnhimmelen genom den stora fönsterkupolen, kolla in rymdskrot och testa att manövrera rymdskeppet med kontrollpanelen.

Nova bor i rymdskeppet och är nyfiken, ivrig, full av energi och mycket viljestark. Hon är en tjej med mycket spritt i benen och blir lätt rastlös. Hon är modig, stark och smidig i kroppen. Hon gillar att känna pirret i magen och farten i håret. Nova har bra fantasi och uppfinningsrikedom och är alltid igång med att planera nästa äventyr - ibland händer det att Nova lockar med Laxe på bus och upptåg. Samtidigt kan Nova också fascineras av Fjällfinas lugn och tystnad. De har ett särskilt band eftersom Fjällfina var den första Nova träffade på den här planeten. Nova är en kavat filur som inte låter sig trampas på tårna, hon är den i kompisgänget som kan brusa upp om hon tycker att något är orättvist. Nova är något långsint men kommer oftast på något nytt att tänka på istället för att älta. När Nova vill ropa på barn eller djur hojtar hon "Hoj-Kosmohoj".

Fotograf: Lotta Stigsdotter

 

Billingetrollets grotta

Intill Åsbotorpssjöns strand ligger en grotta. Det sägs att det bor ett troll där, ett troll vid namn Billingetrollet. I grottan kan du lyssna på och läsa historien om hur Billingetrollet blev till, provsitta i hans trolltron och lära dig mer om fågellivet på Billingen. 

Billingetrollet är naturens beskyddare men han är också väldigt skygg och det är långt ifrån alla som har sett honom. Han bor bland granar i skogen och ibland i sin grotta i Skogsmulleriket. Billingetrollet värnar om naturen, djuren och Billingeberget. Han kan allt om Billingen och det som växer och lever här. Han är barnens vän och har du barnasinnet kvar kanske du har tur att skymta honom någon gång.

Fotograf: Lotta Stigsdotter

 

Laxes Bäverhydda

Precis vid sjön ligger en bäverhydda gjord av kvistar. Här finns det mycket skojigt att upptäcka om livet under vattenytan. En spännande plats där du genom ett fönster i golvet kan se djurlivet i Åsbotorpsjön. 

I bäverhyddan bor Laxe - en sprallig, påhittig och äventyrlig filur. Han vill väl, men tänker inte alltid efter först. Laxe har en lekfull personlighet med mycket energi. Han har nära till skratt och hittar ibland på lite bus mot de andra kompisarna (tillsammans med Nova). Laxe kan ibland bli tjurig om han blir tillsagd men är inte särskilt långsint då nyfikenheten oftast tar över. Han har ett stort hjärta och säger alltid förlåt när något bus inte blivit som han tänkt. Laxe är en hejare på att simma och bryr sig mycket om livet och miljön i havet, sjöar och vattendrag. Om någon frågar kan han prata länge om vattnets kretslopp och hur viktigt det är att vi värnar om vattnet. Laxe kan leka i vattnet i oändlighet, han dyker, crawlar, simmar på rygg och "spottar" vatten med munnen. Han kan också hålla andan jättelänge och älskar att bada när det regnar. Laxe hojtar "Bubbel-i-å" när han blir exalterad eller vill ropa på någon. 

Fotograf: Lotta Stigsdotter

 

Om Skogsmulle

Skogsmulle, barnens vän i naturen, skapades 1957 av Gösta Frohm, dåvarande friluftsdirektör på Friluftsfrämjandet. Han kännetecknas bland annat av sin vita näverhatt med lingonfärgad orrfjäder och svansen som han städar upp i naturen med. Skogsmulle ger barnen en känsla för naturen och allt som lever i den och har ett stort engagemang i natur- och miljöfrågor. Skogsmulleverksamheten riktar sig till barn som är 4–6 år gamla, men liknande verksamhet finns i Friluftsfrämjandet för både äldre och yngre barn. Skogsmulles motto är: Var rädd om naturen.

Om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation. De senaste fem åren har antalet medlemmar ökat med cirka 35 procent. Friluftsfrämjandet finns

Mer om Skogsmulleriket: