Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Skiss: Veronica Jensen

Lär känna figurerna i Skogsmulleriket

Skogsmulles koja

i Skogsmulles koja kan du "Gissa bajset- vilket bajs tillhör vilket djur?" och läsa skogsmullesagan.

Här bor Skogmulle själv och Skogsmulle är barnens vän, som lyssnar, lär och fångar upp det barnen säger. Han är en vägvisare och ögonöppnare för barnen och vill få barn att känna sig trygga och tycka om att vara i naturen. Han är en glad inspiratör som uppmuntrar till rörelseglädje och upplevelser tillsammans med andra barn - i naturen välkomnas alla. Skogsmulle är en förebild för hur vi människor bör vara i naturen - hur vi tar hand om naturen och djuren, vad vi kan upptäcka där, men också hur vi kan njuta och slappna av i det fria. När Skogsmulle ska hälsa säger han Hej Kollikok! 

Fjällfinas kåta 

Utanför kåtan ligger Fjällfinas naturlek, där kan du leka, träna motorik och balans.
I kåtan kan du se och känna på saker ifrån fjällen, exempelvis renskinn, norrsken och renhorn.

Här bor Fjällfina är fjällens svar på Skogsmulle, hon tar han om och är vän med djur och växter i fjällmiljön. Fjällfina är klok, lugn och eftertänksam. Hon har god självkänsla och är bredvid Skogsmulle den trygga i kompisgänget. Hon behöver få egen tid och filosofera ibland, är lite spirituell och lyssnar till kraften i naturen. Fjällfina kan ibland behöva gå till fjälls för att söka svaren i tystnaden. Hon är alltid ärlig och säger vänligt men bestämt vad hon tycker. Fjällfina har stark intuition och magkänsla och kan mycket om berg, fjäll, vinter, is och snö. Hon talar för att vi människor lånar denna planet och att vi bör ta hand om den därefter. Allt som lever på planeten har ett lika värde och alla är vi en viktig del i en stort kretslopp. Som vän är Fjällfina en trygg famn som kommer med omtänksamma och goda råd. När Fjällfina vill tillropa barn eller djur ropar hon "Vindivil"

Billingetrollets grotta

I grottan kan du lyssna och läsa historien om hur Billingetrollet blev till, provsitt i hans trolltron och lär dig mer om fågellivet på Billingen. 

Billingetrollet är naturens beskyddare som är väldig skygg, han kan allt om Billingen och det som växer och lever där. Han är barnens vän och har du barnasinnet kvar kan du ha tur att skymta honom någon gång.

Novas Rymdskepp

Se stjärnhimmelen genom den stora fönsterkupolen, kolla in rymdskrot och testa att manövrera rymdskeppet med kontrollpanelen.

I rymdskeppet bor Nova, hon är nyfiken, ivrig, full av energi och mycket viljestark. Hon har mycket spritt i benen och blir lätt rastlös. Hon är modig, stark och smidig i kroppen. Hon gillar att känna pirret i magen och farten i håret. Nova har god fantasi och uppfinningsrikedom och är alltid igång med att planera nästa äventyr, ibland händer det att Nova lockar med Laxe på bus och upptåg. Samtidigt kan Nova också fascineras av Fjällfinas lugn och tystnad. De har ett särskilt band eftersom Fjällfina var den första Nova träffade på den här planeten. Nova är en kavat filur som inte låter sig trampas på tårna, hon är den i kompisgänget som kan brusa upp om hon tycker att något är orättvist. Nova är något långsint men kommer oftast på något nytt att tänka på istället för att älta. När Nova vil tillropa barn eller djur ropar hon "Hoj-Kosmohoj".

Laxes Bäverkoja

Här kan du genom ett fönster i golvet se djurlivet i sjön. 

I Bäverkojan bor Laxe och han är sprallig, påhittig och äventyrlig. Han vill väl, men tänker inte alltid efter först. Laxe har en lekfull personlighet med mycket energi. Han har nära till skratt och hittar ibland på lite bus (tillsammans med Nova) mot de andra kompisarna. Laxe kan ibland bli lite tjurig om han blir tillsagd men är inte särskilt långsint för oftast tar nyfikenheten över.  Laxe har även han ett stort hjärta och försöker alltid, om något bus inte blivit som han tänk, säga förlåt. Laxe är en hejare på att simma och bryr sig mycket om livet och miljön i hav, sjöar och vattendrag. Om någon frågar kan han prata på länge om vattnets kretslopp och hur viktigt det är att vi värnar om vattnet. I vattnet kan Laxe leka i oändlighet, han dyker, crawlar, simmar på rygg och "spottar" vatten med munnen, han kan också hålla andan jättelänge. Han älskar att bada när det regnar. Laxe ropar "Bubbel-i-å" när han blir exalterad eller vill tillkalla någon.