({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Tobias Andersson

Snötillverkning

På Billingens fritidsområde producerar vi snö med snökanoner när vädret tillåter.

De första dygnen när det är minusgrader nere i Skövde brukar den varma luften pressas upp på berget, detta gör att man oftast får avvakta ytterligare några dygn innan snötillverkningen kommer igång.
För att producera snö behöver det vara några minusgrader. Ju kallare temperatur det är desto mer snö kan varje kanon producera. Luftfuktighet och vindriktning påverkar också mycket.

Vi har flera typer av snökanoner som ger olika effekt vid olika temperaturer. Det krävs cirka en vecka med minusgrader dygnet runt för att vi ska kunna öppna Billingebacken och våra konstsnöspår för längdskidåkning.

För att snötillverkningen ska bli optimal finns det tre faktorer som påverkar:

  • det ska vara minusgrader
  • låg luftfuktighet
  • svag vind

Så här skriver Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO) om snötillverkning på sin webbplats

Snötillverkning pågår - Förbjudet att beträda arbetsområdet!

När vi vi startat snökanonerna ber dig vänligen att hålla avstånd, det är ett arbetsområde. Det tryck som används i slangarna är höga, ofta mycket höga. Inte riktigt så högt som i en brandslang, men visst skulle du inte gå framför en brandslang? 

Kort fakta om konstsnö

  • Kanonsnö är mer kompakt och slitstark än natursnö.
  • 10 cm snökanonsnö motsvarar 60 cm natursnö.
  • Med dagens teknik går det åt ca 1 kWh för att producera hela 1 m3 snö.

Inte gå i spåren

Det är absolut förbjudet att beträda spår och skatebädd utan skidor. OBS! Hela preparerade ytan är skidspår! Undantaget är personalen på Billingen Skövde och föräldrar vars små barn behöver hjälp att ta sig fram. 

Varför?

Smuts som hamnar i den vita snön är en värmeledare som när solen kommer fram absorberar värme och smälter kringliggande snö = skidsäsongen blir förkortad med ett antal dagar/veckor.

Fotspår i mjuk snö fryser, det blir gropar som är svåra att åka över med smala längdskidor och de kan orsaka stavbrott för skidåkaren.

När vädret är milt och omgivande ytor är smutsiga och leriga följer dessa föroreningar med skorna upp i snön och gör repor i skidor.