Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
 • Fotograf: Sebastian Streith

Välkommen till Falköping

Upptäck små slingrande vägar, mysiga caféer och restauranger med lokalproducerat, trevliga butiker, spektakulära boenden, platåbergen, vackra vandringsleder och vår spännande historia

Två tjejer som vandrar med ryggsäckar.

Det god livet

Våra förfäder valde att bosätta sig här för över 5000 år sedan. Betande djur och rika skördar ger än idag möjligheter till framgångsrik lokal produktion av kulinariska nödvändigheter och läckerheter. Därför kan vi med både stolthet och trovärdighet hälsa dig välkommen till en plats där det är enkelt att ta för sig av det goda livet.

Lokal mat och trevlig shopping

Här finns flera mysiga gårdsbutiker där du kan botanisera bland vackra ting, spännande konst och lokala delikatesser. Under sommaren arrangeras en lokal matmarknad på Stora torget varje lördag med allt från surdegsbröd till ekologiska grönsaker. På Falbygdens Osteria hittar du ungefär 150 olika sorters ostar och andra delikatesser i butiken och en läcker ostbuffé i restaurangen. 

Spektakulära boenden

Låt boendet bli en del av din upplevelse. Här finns boendealternativ både i stadskärnan och på landsbygden nära naturen. Du kan till exempel bo i en stuga 6,5 meter över marken i ett trädhotell, på en vacker kurort eller i en älg precis vid älghägnet där älgar och dovhjortar går och betar. 

 • Gult hus med snickarglädje upp i ett träd.

  Fotograf: Tuana Fridén

 • Två kvinnor som sitter med morgonrockar vid en utepool.

  Fotograf: Tuana Fridén

 • Familj som sitter på altanen framför älghuset och äter med dovhjortar betandes framför.

  Fotograf: Tuana Fridén

Tranor vid Hornborgasjön

Hornborgasjön ligger i ett fantastiskt natur- och kulturlandskap som är vackert att besöka året runt. Sjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och på våren bjuder naturens magi på många tusentals tranor som väljer att samlas här.

Tranor vid Hornborgasjön

Fotograf: Mostphotos

Kultur och vacker natur

På sommaren bjuder Falköping på vacker natur. Du kan vandra den härliga Pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem eller cykla på de många slingrande vägarna ute i landskapet. I Falköping kan du också njut av det vackra kulturlandskapet med gånggrifter, platåberg och medeltida kyrkor. Upplev Gudhems klosterruin från medeltiden, Åsle Tå - Sveriges största samling av backstugor och Ekehagens Forntidsby, för att bara nämna några av våra besöksmål.

 • Åsle Tå, backstugor i brunt med gräs på taket. Lummig och grön natur runt omkring.

  Fotograf: Mårten Bergkvist

 • Fotograf: Tuana Fridén

 • Fotograf: Turismutveckling Falköping

 • Olika ostar och marmelad. En hand som tar en ostbit.

  Fotograf: Tuana Fridén

 • Vandrare vid Hornbrgarsjön

  Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

 • Två kvinnor som leder var sin cykel uppför en grusgång.

  Fotograf: Tuana Fridén

 • Konstnären Göran Löfwing står och målar, penslar står i en glasburk bredvid.

  Fotograf: Tuana Fridén

 • Fotograf: Turismutveckling

Aktiviteter på berget

På Mössebergs friluftsområde finns aktiviteter året om för alla åldrar, till exempel discgolf, skidbacke, badsjö, motionsspår, lekplatser och en djurpark. Från utsiktstornet på berget får du en fantastisk vy över Falköping med platåbergen i horisonten.

Fotograf: Sebastian Streith

Konst och museum

I Falköping kan du uppleva konst och hantverk. Många verksamma konstnärer samarbetar genom konstrundor då de öppnar upp sina ateljéer och verkstäder för besökare under Konstrundan påsk och Konstnatten på hösten. Några av konstnärerna har även året-runt-öppna ateljéer.

I Falköping med omnejd finns också en stor mängd museer. Du hittar bland annat Dalénmuset om uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Dalén och Falbygdens museum som berättar Falbygdens historia med gånggrifter och de spännande fynd som hittats i vårt område. Till exempel berättelsen om den vackra guldhalskragen från folkvandringstiden som hittats på Ålleberg. 

Hitta dina egna favoriter bland en mängd museer, utflyktsmål, aktiviteter och vandringsleder i Falköping.

Läs mer om Falköpings alla besöksmål och aktiviteter här!

Välkommen!