({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Utsiktstornet på Mösseberg med Falköping i bakgrunden.

Fotograf: Johan Lindwert

Välkommen till Falköping

Upptäck små slingrande vägar, mysiga caféer och restauranger med lokalproducerat, trevliga butiker, spektakulära boenden, platåbergen, vackra vandringsleder och vår spännande historia.

Det goda livet

Våra förfäder valde att bosätta sig här för över 5000 år sedan. Betande djur och rika skördar ger än idag möjligheter till framgångsrik lokal produktion av kulinariska nödvändigheter och läckerheter. Därför kan vi med både stolthet och trovärdighet hälsa dig välkommen till en plats där det är enkelt att ta för sig av det goda livet.

Lokal mat och trevlig shopping

Här finns flera mysiga gårdsbutiker där du kan botanisera bland vackra ting, spännande konst och lokala delikatesser. Under sommaren arrangeras en lokal matmarknad på Stora torget varje lördag med allt från surdegsbröd till ekologiska grönsaker. På Falbygdens Osteria hittar du ungefär 150 olika sorters ostar och andra delikatesser i butiken och en läcker ostbuffé i restaurangen. 

Fotograf: Tuana Fridén

Spektakulära boenden

Låt boendet bli en del av din upplevelse! Här finns boendealternativ både i stadskärnan och på landsbygden nära naturen. Du kan till exempel bo i en stuga 6,5 meter över marken i ett trädhotell, på en vacker kurort eller i en stuga utformad som en älg precis vid älghägnet där älgar och dovhjortar går och betar. 

Gult hus med snickarglädje upp i ett träd.

Fotograf: Tuana Fridén

Tranor vid Hornborgasjön

Hornborgasjön ligger i ett fantastiskt natur- och kulturlandskap som är vackert att besöka året runt. Sjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och på våren bjuder naturens magi på många tusentals tranor som väljer att samlas här.

Fotograf: Mostphotos

Kultur och vacker natur

På Falbygden kan du njut av det vackra kulturlandskapet med gånggrifter, platåberg och medeltida kyrkor. Med start i Falköping vid S:t Olofs kyrka kan du vandra den härliga Pilgrimsleden ända till Varnhem eller ta en cykeltur på slingrande vägar ute i det fina landskapet. Upplev Gudhems klosterruin från medeltiden, Åsle Tå - Sveriges största samling av backstugor och Ekehagens Forntidsby, för att bara nämna några av våra besöksmål.

Åsle Tå, backstugor i brunt med gräs på taket. Lummig och grön natur runt omkring.

Fotograf: Mårten Bergkvist

Aktiviteter på berget

På Mössebergs friluftsområde finns aktiviteter året om för alla åldrar, till exempel discgolf, skidbacke, badsjö, motionsspår, lekplatser och en djurpark. Från utsiktstornet på berget får du en fantastisk vy över Falköping med platåbergen i horisonten.

Konst och museum

I Falköping kan du uppleva konst och hantverk. Många verksamma konstnärer samarbetar genom konstrundor då de öppnar upp sina ateljéer och verkstäder. På våren kan du besöka Konstrundan påsk och på hösten Konstnatten. Några av konstnärerna har även året-runt-öppna ateljéer.

I Falköping med omnejd finns också en stor mängd museer. Du hittar bland annat Dalénmuseet om uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Dalén och på Falbygdens museum berättas historien om vår bygd med gånggrifter och spännande fynd som hittats i här. Ett exempel är berättelsen om den vackra guldhalskragen från folkvandringstiden som hittats på Ålleberg. 

Hitta dina egna favoriter bland en mängd museer, utflyktsmål, aktiviteter och vandringsleder i Falköping.

Läs mer om besöksmål och aktviteter här

Välkommen!