({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Jesper Anhede

Gunilla om livet som krukmakare

  • 12 dec, 2020

Krukmakare sägs vara ett av världens äldsta yrken. Redan 8000-6000 år före Kristus upptäcktes på olika platser runtom i världen att man kunde förvandla lera till föremål. Själva ordet keramik kommer från grekiskans ”keramos” och betyder just krukmakarlera. Gunilla Sander i Hjo är en traditionell krukmakare som i över 40 år har skapat bruksföremål av olika slag. Hennes stil beskriver hon själv som ”okonstlad, funktionell och hållbar”.


Gunilla om livet som krukmakare i Hjo 

Vad är då det bästa med att vara keramiker, eller krukmakare som Gunilla själv väljer att titulera sig? Hon beskriver det som ett roligt yrke med en omväxlande process. Å andra sidan tycker hon inte att det är ett yrke, ”det är en livsstil”. ”Jag har ju varit verksam nu i över 40 år, och jag tröttnar fortfarande inte på att öppna min ugn och se alla de saker som jag har jobbat med under veckan. Bara det att utgå från en tanke om vad man ska göra, och att sedan förvandla den där lerklumpen man har framför sig till ett kärl eller ett fat, en hantverksprocess som utförts i urminnes tider, det är något speciellt”, säger hon.

Fotograf: Visit Hjo

 

En liten stad ger möjligheter 

Gunilla hämtar sin inspiration när hon är ute och reser. ”Det är häftigt att besöka andra keramiker runtom i världen och se att vi alla använder samma teknik oavsett om jag befinner mig i Vietnam, Georgien eller var det nu är”. Men väl här hemma i Hjo trivs hon bra. En liten stad ger henne möjlighet att verkligen möta sina kunder. ”De blir medskapare i mina projekt och i de föremål som de vill köpa”.

 

Keramikverkstad hemma i trädgården i Hjo 

Gunilla har sin keramikverkstad hemma i trädgården i Hjo. Här skissar hon på sina idéer, drejar, bränner och glaserar alla sina föremål. Föremålen säljer hon sedan i sin butik 125 Kvadrat på Södermalm i Stockholm, och via butiker och gallerier i Vimmerby och på Öland. Här i Hjo kan man besöka Gunillas butik Amanda Konsthantverk vid torget, en butik som hon delar med tre andra konsthantverkare, Ann Lönn glaskonstnär, Sofia Svensson silversmed och Tibro Glas.

Köpa Gunillas keramik

Var: Amnada Konsthantverk, torget i Hjo
Typ av föremål: brukskeramik 
Erfarenhet: över 40 år som keramiker 

 

Keramik - ett gammalt hantverk 

Keramik har under det senaste året utpekats av flera stora inredningstidningar som en av de hetaste inredningsdetaljerna, och Gunilla själv tycker att försäljningen bara har ökat. Men, oavsett tidningarnas rön om diverse inredningstrender kan vi lugnt konstatera att en upptäckt som har levt vidare under mer än 10 000 år, den står pall mot tidens tand och bryr sig inte om trender och vad som är inne eller ute. Ett sådant hantverk lever lugnt vidare och här i Hjo, här fortsätter Gunilla att förvandla sin lera till föremål, vackra, funktionella och hållbara.

 

Se filmen om Gunillas liv som keramiker 

Thumbnail image