({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kvinna vid disk i butiken Tvålfabriken i Hjo.

Fotograf: Jesper Anhede

Sara om Tvålfabriken

  • Visit Hjo - Hjo turistinformation

Tvåltillverkning, ett av alla hantverk i Hjo!

I början av 1800-talet fanns allt från krukmakare, målare, guldsmeder och bokbindare till glasmästare, snickare, skräddare och till och med pistolsmeder i Hjo. Många av dessa hantverken kan du handla i Hjos unika butiker än idag! 

Tvåltillverkning - ett av många hantverk genom tiderna i Hjo  

Jag heter Sara Johansson och driver butiken Tvålfabriken här i stan. Inspirerade av Hjos historia som kurort och vår långa hantverkstradition tillverkar vi handgjord tvål. Hjo har ju genom tiderna haft många hantverksmästare som varit aktiva här. Här fanns i början av 1800-talet allt från krukmakare, målare, guldsmeder och bokbindare till glasmästare, snickare, skräddare och till och med pistolsmeder. Många av dom här hantverken finns i Hjo än idag, vilket vi ser i alla våra unika butiker som säljer allt från keramik och silversmycken till läderartiklar, smide och egentillverkade möbler, och numera dessutom handtillverkad tvål, vilket vi tycker är roligt.

 

Fotograf: Jesper Anhede

 

Om Tvålfabriken i Hjo 

På Tvålfabriken använder Sara och hennes kollegor bara naturliga och ekologiska råvaror i sina tvålar. "Att det ska kännas skönt på huden" är viktigt för dem. Därtill är inga produkter testade på djur. 

Alla tvålar som säljs i butiken har en koppling till Hjo och tiden då Hjo var kurort på slutet av 1800-talet, början av 1900-talet. Vad sägs om tvålen S/S Trafik som innehåller och doftar trätjära eller tvålen Hjosand med en lätt skrubbande effekt. Fördärvet är en tvål som har koppling till den lilla paviljongen Fördärvet som en gång låg i parken och tillhörde kurorten. Här serverades när det begav sig förfriskningar, kaffe och fika. Tvålen, ja, den innehåller givetvis också godsaker så som både kaffe och choklad. Fler tvålar hämtade från Hjos kurortsepok hittar du i Tvålfabrikens butik på Hamngatan eller på Tvålfabrikens webbshop >>. Botanisera loss bland tvålarna Flora, Idun, Viktoria, Guldkroken med flera.