En del av
Gammal av Järnvägshotellet i Hjo - slutet av 1800-talet.

Fotograf: Arkivbild: Hjo hembygdsförening

Järnvägshotellet

Järnvägshotellet var på sin tid en pampig träbyggnad och utgjorde hotell åt Hjo Vattenkuranstalts gäster.

Mellan stationshuset och Vättern uppfördes under kurortstiden på slutet av 1800-talet en pampig träbyggnad som användes som järnvägshotell. Järnvägshotellet brann dock ner på 1930-talet och är nu ersatt av nuvarande Hotell Bellevue som byggdes på 1970-talet.

Kurortsparken - ett byggndsminne 

AB Hjo Wattenkuranstalt bildades 1876. Man köpte in en lantegenom i form av Hjo Stadspark, som låg i nära anslutning till den då nyigen anlagda järnvägen mot Stenstorp och Vättern, och anlitade trädgårdsarkitekten Johan Joseph Sterneman för planering och design av parkområdet. Redan två år senare, 1878, stod så både park och Järnvägshotellet Bellevue klart (som senare brann ner 1932 och som under 1970-talet ersattes av den hotellbyggnad vi ser här idag).

Merparten av kurortens övriga byggnader här i parken tillkom under en relativt begränsad tidsperiod, slutet av 1870-talet till början av 1890-talet. Samtliga hus är med undantag av villa Götha byggda av trä.

Hjo Stadsparks största kulturhistoriska värde utgörs av att området på slutet av 1800-talet huserade en kuranstalt. Vattenkuranstalten i Hjo var på sin tid en av de främsta i sitt slag i Sveriges inland och var vida känd över hela Sverige. Byggnaderna har ett stort byggnadshistoriskt värde genom att de utgör en väl samlad bebyggelsegrupp, både vad gäller placering och utformning och där också en stor del av övriga byggnader, så som uthus, magasin och badhytter, alltjämt finns kvar. Bebyggelsen har tillkommit under en begränsad tidsrymd och i nära samklang med den omgivande parken som i sin tur har ett parkhistoriskt värde. Ett vackert exempel på den här tidens så vanliga tyska trädgårdsstil. 

Både kurortsparken och kurortsbyggnaderna är i en nationell jämförelse så pass välbevarade att området med både park och dess byggnader 2018 blev utsett till Hjos första byggnadsminne att skyddas för framtiden. Detta innebär att området i parken ska vårdas och underhållas så att karaktären bevaras. När det gäller byggnaderna får de inte rivas, flyttas eller byggas om utan Länsstyrelsens tillstånd.

 

Järnvägshotellet i parken 

Som den sista i raden av kurortsbyggnaderna, intill Villa Idun, låg Hotell Bellevue. Byggnaden, också kallad badrestauranten, hade ursprungligen uppförts som järnvägshotell och var i privat ägo fram till 1884 då den inköptes av kuranstalten och gavs namnet Bellevue.


”Mat serveras på Hotell Bellevue, beläget i Nya parken. Hotellet är ombygdt och betydligt utvidgadt; det är försedt med stora och rymliga,, täckta verandor, från hvilka man har en vidsträckt och vacker utsikt öfver Vettern, i synnerhet från de en trappa upp belägna lokalerna. Priset är 2 kr. och 25 öre per dag för tre måltider (frukost: smörgåsbord, ägg, varmrätt, mjölk, té, kaffe eller välling; middag: tre rätter mat; aftonmåltid: smörgåsbord, varm rätt eller gröt, mjölk, té). Särskildt dietiskt bord. Den dietiska matlagningen är skild från den vanliga och förestås af särskild kokerska. För andra klassens matgäster spisning till billigare pris.”


(Hjo Vattenkuranstalt 1898)

På sjösidans terrass fanns också en mindre musikpaviljong där man vid 1900-talets början erbjöd musikunderhållning av framstående tyska stråkorkestrar. Paviljongen hade en utformning snarlik hotellets hörnverandor.

Bellevue har beskrivits som en omtyckt mötesplats för såväl kurgäster som ortsbor, Byggnaden ödelades av en omfattande brand den 28 augusti 1932, den sista natten för säsongen.

 

Nuvarande Hotell Bellevue 

Byggnadskomplexet tillkom i två etapper och ritades av Skövdearkitekten Hans-Erland Heineman. Hotellet är utformat i en konsekvent modernistisk stil och står dessutom genom sina stora volymer, moderna materialval och kulörer i en stark kontrast till den övriga bebyggelsen i stadsparken. Anläggningen är uppbyggd med en utpräglad vertikal sträckning, vilket förstärks genom fönsterpartier och bröstningar samt det säregna taket som skjuter ut i vinkel från fasadlivet. 

 

Fotograf: Rebecca Martyn / Visit Hjo


Arkitekten Hans-Erland Heineman 1919-2003 tog sin examen vid Kungliga tekniska högskolan 1947 och fortsatte därefter sina studier vid universitetet i Paris 1948-1949. Heinemann har förutom Hotell Bellevue här i Hjo, även ritat Kulturhuset och Hotell Billingehus uppe på berget Billingen (inte att förväxlas med Hotell Billingen som ligger i Skövdes centrum) i Skövde. Han ligger även bakom cirka 150 ålderdomshem runt om i Sverige. Förutom arkitekt var Heinemann även flitig skribent, bland annat till Svensk Dagbladet. Han var också författare till både skön- och facklitteratur, till och med poesi. 

 

Andra byggnader i närheten 

Intill Hotell Bellevue (norrut) ligger en vit stenbyggnad. Byggnaden uppfördes i början av 1940-talet och var på den tiden det ”nya” varmbadhuset som ersatte kurortsanstaltens gamla pampiga varmbadhus i trä, det så kallade "kurbadhuset" mitt i parken. Det "nya" varmbadhuset är istället en lågmäld, ganska enkel och strikt byggnad med putsarkitektur. Ritningarna är signerade arkitekt Vilhelm Andersson, Skövde (”Millimeter-Ville”). Numera huserar byggnaden Hotell Bellevues tvätteri. 

Här intill ligger även Villa Idun följt av villorna Victoria, Flora och Guldkroken. Arkitekten bakom Victoria, Flora och Guldkroken samt ombyggnad av varmbadhuset var Pehr August Petterson. Han föddes i Värsås i början av 1840-talet och var brorson till Anders Pettersson, upphovsmannen till varmbadhuset (Societetshuset mitt i parken).

 

Fotograf: Per Olsson