Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Gammalt svartvitt foto av Hjo Stadspark - kvinnor vid Vätterns strand.

    Fotograf: Hjo hembygdsförenings arkiv

Hjo Stadspark

  • Visit Hjo - Hjo turistinformation

På 1870-talet anlades Hjo Stadspark som kurortspark för Hjo Vattenkuranstalt. Här, längs med Vättern, ligger trävillorna på rad med sina detaljrika fasader. Nuförtiden utgör parken en vacker arena för dig som vill ha aktivitet.

Historik - Hjo Stadspark 

Stadsparken, som från och med 2018 är byggnadsminnesmärkt, är en plats som andas historia. Här låg i slutet av 1800-talet kurorten Hjo Vattenkuranstalt AB. Kuranstalten, till skillnad från brunnsorten, var en plats där man badade och använde vatten för utvärtes bruk i allehanda kurer. Den startades av fyra hjobor: godsägare Harald Röhss på Munkeberg, greve Gustaf Sparre på Almnäs, grosshandlare Gustaf Sjöstedt i Hjo och den då nyinflyttade provinsialläkaren Dr. Wilhelm Baggstedt som såg potential i Hjo med närheten till Vättern. Man köpte in en lantegendom i form av parken och börjande bygga.

Hjo Vattenkuranstalt

Vatten från Källebo, ca 3 km från Hjo, leddes ner till parken i urholkade ekstammar och försörjde Vattenkuranstalten med friskt vatten. Ett varmbadhus och en parkanläggning anlades och parkvillor byggdes för att rymma logi, sällskapssalonger och läkarmottagning. Slutligen 1878 stod allt klart och Hjo Vattenkuranstalt inviges med pompa och ståt. Dom första gästerna började anlända, och dessa bodde och åt på Järnvägshotellet som låg där nuvarande Hotell Bellevue ligger.  När Järnvägshotellet sedan brann ner 1932 blev detta början till slutet på Hjo Vattenkuranstalt. 1935 köpte Hjo Stad 

 

Gammalt svartvitt foto av Hjo Stadspark - kvinnor vid Vätterns strand.

Fotograf: Hjo hembygdsförenings arkiv

Parkens byggnader

Järnvägshotellet byggdes och stod klart 1878. Detta brann dock ner 1932 och ersattes på 1970-talet med nuvarande Hotell Bellevue. Merparten av kurortens byggnader tillkom under en relativt begränsad tidsperiod, från slutet av 1870-talet till början av 1890-talet. Samtliga hus är, med undantag av Villa Götha, byggda av trä.

Läs om bebyggelsen i Hjo Stadspark här >>.

Parkens alla träd

Stadsparken ritades 1877 av trädgårdsarkitekten Johan Joseph Sternemann.  Växtförteckningen var lång men idag finns cirka 1000 träd i parken, jämfört med de cirka 10 200 plantor som sattes vid parkens anläggande. Björk är mest förekommande, men det finns även al, bok, ek, lind, gran, alm, ask med flera. Gå gärna in och kika i parken där alla träd har sin egen skylt där trädets namn samt latinska beteckning står angivet.

Fotograf: Hjo Turistinformation

Parken – ett byggnadsminne 2018

2018 blev Hjo Stadspark med dess byggnader förklarat som ett byggnadsminne av Länsstyrelsen. Vattenkuranstalten i Hjo var på sin tid en av Sveriges främsta badanläggningar med sin kombination av bad och umgänge i vacker miljö vid Vättern, och idag är den sannolikt en av landets bäst bevarade i inlandet. Därför bedömer Länsstyrelsen att parken har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Det betyder att området i parken ska vårdas och underhållas så att karaktären bevaras, och parkens byggnader får inte rivas, flyttas eller byggas om utan tillstånd av Länsstyrelsen.

Parken idag 

Precis som då, är parken fortfarande en levande mötesplats där vi hjobor tycker om att koppla av och umgås i vacker miljö. Här spelar vi tennis, schack, besöker utomhusgymmet, tar en löprunda, har picknick eller besöker någon av konstnärsateljéerna. Vi tar mer våra mindre familjemedlemmar till Experimenthuset, spelar minigolf, njuter av en kaffe eller en bit mat. Men, oavsett vad vi gör här är det ett ställe där vi kopplar av och mår gott.

 

Aktivitet i parken

I parken kan du utmana din familj och dina vänner i minigolf >> och schack eller kluriga experiment på Stadsparkens Experimenthus >>. Visste du förresten att denna vackra byggnad var varmbadhus under kurortstiden? Nåväl, sist men inte minst vill vi tipsa om tennisbanorna >> och vårt alldeles nya utomhusgym >>. Gymmet är gratis men tennisbiljett köper du på Hjo Turistinformation eller på Grönköping Spel och Godis.

Fotograf: Hjo turistinformation

 

Du kanske också gillar