({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Två barn äter glass på en mur.

Fotograf: Jesper Anhede

12 härliga upplevelser för familjen

Besök en djurpark, ett science center, gå på vandring, eller upplev Bokäventyret. Runt Hornborgasjön i Falköping, Skara och Skövde finns massor av roliga upplevelser för hela familjen. Här hittar du 12 tips för härliga dagar runt sjön.

1. Aktiviteter vid Hornborgasjön

På östra sidan av Hornborgasjön vid Fågeludden står Naturum Hornborgasjön på pelare i vattnet. Här finns två utsiktstorn och gömslen där du kan kika på fåglar. Café Doppingen serverar läcker fika och lunch med stor uteservering mot sjön. Naturum ordnar många aktiviteter under sommaren, bland annat skådarskola och skattjakt hittar du på programmet.

 
2. Familjeaktiviteter på berget

Mösseberg i Falköping är fullt av upplevelser för hela familjen. Här finns en mysig liten djurpark med lekplatser, trampbilar och grillar. På berget finns också en discgolf-bana, badsjö, motionsspår och äventyrslekplats. På bergskanten hittar du restaurang och café.


3. Lek, lär och upptäck på Science Center 

Dalénium Science Center i Stenstorp finns spännande upplevelser för såväl stora som små. Ta er an laserbanan, bygg en gigantisk kub av mjuka klossar eller testa att köra lastbil i en simulator. Under sommaren visas också en vetenskaplig show.


4. Utmaningar inom teknik och vetenskap 

Skövdes mest givna besöksmål för nyfikna familjer levererar massor med utmaningar inom teknik och vetenskap. På Balthazar Science Center kan ni gnugga geniknölarna i Mattebazaren och Hjärngymnastiksalen, bygga kreativa skapelser i Makerverkstan och Lego-Borgen eller varför inte lösa gåtan med Mysteriepulvret i Labbet? Café Kretsloppet tar hand om alla kurrande magar. 


5. Bo i en älgstuga i en älgpark

Wrågården har blivit känt för sitt spektakulära boende, där hela familjen sover mitt i älg- och dovhjortsparken i en stuga formad som en älg. Men här finns gott om aktiviteter även utan övernattning. Åk på en safari i bisonoxarnas land, kika på de mäktiga djuren i älgparken eller varför inte testa på fotbollsgolf, padel eller fem-kamp. I gårdsbutiken kan du ta en fika, köpa gårdens pizza eller köpa med dig något gott hem. 


6. Paddling och bäversafari

Det gamla kvarnhuset Herrtorp intill ån Flian är inte bara ett mysigt boende, här finns också möjlighet att upptäcka naturen i er egen takt. Paddla kanot längs ån, gå på en utflyktspromenad eller följ med på en guidad bäversafari med kanoter. (Kanotpaddling och safari behöver förbokas.)


7. Roligt upplevelsebad för hela familjen

Kastar du dig gärna ut i vågorna och testar spännande vattenrutschkanor? Eller njuter du hellre i varma pooler? Oavsett vilket hittar du alltid något som passar dig på Arena Skövdes upplevelsebad, som flera år i rad blivit utsett till Sveriges bästa äventyrsbad av semestersajten Barnsemester. Här finns även en 25-metersbassäng för motionssim.


8. Billingetrollets trollstig och Skogsmulleriket

Vandra i Billingetrollets fotspår utmed den trolska stigen på Billingen! Utmed den 2,6 kilometer långa stigen finns stationer där du får uppleva spännande och roliga aktiviteter. Vid varje station finns en låda med lock som du öppnar och i den ger Billingetrollet ett uppdrag som du ska utföra. På Billingen hittar du  också Skogsmulleriket. Besök Skogsmulle och hans vänner runt Åsbotorpsjön, kika in i husen och utforska omgivningarna. Ett spännande och tillgängligt utflyktsmål för hela familjen.


9. Bokäventy med Birger Uggla

Följ med Birger Uggla genom bokens historia i utställningens olika lekstationer – från berättandet runt den sprakande elden, via runstenar och spännande boktryckarkonst. Här kan du leka skola som förr i tiden och bläddra i gamla barnböcker. Eller varför inte kika på Sveriges äldsta bok som är över 850 år gammal? Bokäventyret kommer även gästas av tillfälliga utställningar. 


10. Höghöjdsbana och cykel

På platåberget Billingen hittar du Upzone. Här finns 5 klättringszoner/höghöjdsbanor på varierande höjder uppspända bland trädtopparna. Samla familjen eller vännerna och ge er ut på ett nervkittlande äventyr i vacker natur. Vill du istället hålla dig på marken? Då kan ett alternativ vara att cykla i roliga pumptrackbanor. Här kan du på ett lekfullt sätt träna upp din balans och teknik. Hit är gammal som ung välkommen och förutom att cykla kan du även åka skateboard, kickbike och inlines. Parken består av två pumptrackbanor i olika svårighetsnivåer.

 


11. Spännande museum

I hjärtat av ett rikt kulturlandskap, mitt inne i Skara, ligger Västergötlands museum. Här finns över 10 000 år av landskapets unika historia gestaltad genom flera olika utställningar. Upplev medeltidens Skara och möt Kata, kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet, eller besök Fornbyn, den samling av historiska byggnader som finns utanför museet. Där kan du genom QR-koder utanför husen följa med på Fornbyäventyret och träffa invånarna i husen, och vara med om att lösa ett spännande mysterium!


12. Skara Sommarland

Med sin stora vattenpark, tivoli och gokart är Skara Sommarland en plats för alla barn och vuxna som inte vill att det roliga ska ta slut. Här finns många olika aktiviteter för alla åldrar – allt från karuseller och lekplatser till fartfyllda vattenrutschkanor.


Tips! Kolla alltid öppettider på anläggningarnas egna webbsidor innan ni ger er ut på utflykt.

Till startsida Visit Hornborgasjön