({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Varnhems klosterkyrka. I förgrunden syns vandrare gå mot den imponerande stenkyrkan.

Fotograf: Mårten Bergkvist

6 kulturupplevelser du når med kollektivtrafik i området runt Hornborgasjön

Området i de tre kommunerna runt Hornborgasjön, Skövde, Skara och Falköping, bjuder på otaliga kulturupplevelser. Här kan du besöka allt från fornlämningar och ruiner till konstgallerier. Genom området ringlar dessutom den vackra turistvägen Kulturväg Skaraborg som bjuder på många pärlor. Vi har listat 6 favoriter som du enkelt når med kollektivtrafiken.

1. Dalénmuseet

På Dalénmuseet i Stenstorp berättas den inspirerande historien om Gustaf Dalén, pojken som först ansågs obildbar men sedan fick nobelpris. När fyrarna började blinka kunde människoliv räddas och uppfinningarna blev fler och fler. Gustaf Dalén var under många år VD för AGA och ligger bakom kända uppfinningar som Aga-spisen och Aga-fyren. Upplev berättelsen genom film, ljud- och ljus och våra hyllade guider på ett modernt upplevelsemuseum.

Ta dig dit: Med tåg mellan Falköping och Skövde eller buss 300.
Hållplats: Stenstorp Station

Fotograf: Falköpings kommun

2. Varnhems klosterkyrka och Kata Gård

Ett måste när du besöker de vackra omgivningarna kring Hornborgasjön är den imponerande klosterkyrkan i Varnhem och dess intilliggande klosterruiner. På kullen bakom kyrkan hittar du dessutom resterna av vad som troligen är Sveriges absolut äldsta kristna kyrka – Kata gård. Inne på Kata gård finns dessutom en fin utställning som berättar om kristna vikingar som levde på platsen.

Ta dig hit: Buss nr 1 eller 200 mellan Skara och Skövde, alternativt vardagar buss 313 mellan Falköping och Varnhem.
Hållplats: Varnhem eller Varnhem väg 49. Från Varnhem väg 49 promenad 650 meter.

Fotograf: Mårten Bergkvist

3. Skövde Kulturhus

Mitt emot Skövde Resecentrum ligger Sveriges första kulturhus. Här kan du besöka de fina permanenta utställningarna som bjuder på verk av bland annat Anna Sjödahl, Elli Emberg och Ester Henning, eller någon av de spännande tillfälliga utställningarna som kommer under året. I huset finns också Skövde Stadsteater som bjuder på både lokala och nationella föreställningar.

Ta dig hit: Buss nr 1 eller 200 från Skara. Västtåg mellan Falköping och Skövde.

Fotograf: Tobias Andersson

4. Gudhems Klosterruin

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Inne i klosterruinen finns drottning Katarinas grav från 1200-talet. Idag består klostret av ruiner och vackra valvbågar. På platsen finns även Gudhems församlingskyrka, ett litet klostermuseum och en klosterträdgård.

Ta dig hit: Buss 203 från Resecentrum Falköping eller Skara busstation. Sedan en kort promenad på några minuter fram till ruinen och kyrkan.
Hållplats: Kabelstationen, Gudhem

Fotograf: Falköpings kommun

5. Axevalla hed och Axevalla hus

Axevalla hed är ett stort delta som bildades under istiden när isranden låg över Billingen och stora mängder sand och grus forslades dit genom isälvarnas flöden. På heden finns spår av tidig bebyggelse i form av gånggrifter som kan dateras tillbaka mer än 4000 år. Under 1700-talet och fram till början av år 1900 användes också heden som övningsplats och förläggningsort för Skaraborgs- och Västgöta regemente. Öster om heden ligger Axevalla hus, eller Axevalla slott, på en udde i Husgärdessjön. Platsen var under sina glansdagar på 1200-talet en av landets starkaste befästningar.

Ta dig hit: Buss nr 200 mellan Skara och Skövde.
Hållplats: Vallehemmet. Därefter promenad 900 meter.

6. Askeberga Skeppssättning

Askeberga Skeppssättning är en spännande fornlämning bestående av 24 enorma klumpstenar. I vissa fall kallas lämningen för skeppssättning, och i andra fall domarring – men ingen av benämningarna är helt rätt. De typiska stävstenarna för en skeppssättning saknas, och domarringar är betydligt mindre. Historikern Dick Harrisson menar att stensättningen är en av de mest fascinerande gåtorna i Sverige.

Ta dig hit: Buss nr 505 från Skövde.
Hållplats: Tidan. Därefter promenad 1,7 km.

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

Busstider

Busstider hittar du på: www.vasttrafik.se

Vill du ha fler tips på sevärdheter? Kika in här: 

www.kulturvag.nu