({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Tre vuxna och två barn är ute och vandrar. Bakom dem syns berget Kinnekulle och framför dem syns sjön Vänern.

Fotograf: Linnea Gustavsson

Natursköna vandringar för alla åldrar och årstider

Sara Saleryd älskar att vandra – både ensam och tillsammans med familjen. Under natursköna vandringar på Kållandsö och vid Kinnekulle hämtar hon kraft och bearbetar livets olika händelser. Här delar hon med sig av sina bästa tips till både erfarna vandrare och nybörjare. – Kållandsö och Kinnekulle har något för alla smaker och årstider, säger hon.

Intresset för natur och vandring har funnits med Sara Saleryd sedan barnsben.
– Mina föräldrar tog tidigt med mig ut i skog och mark, så det har alltid varit en naturlig del av mitt liv, berättar hon.

Hon delar intresset för vandring med sin man Joakim, men även med barnen, 5 och 7 år.
– Våra barn har fått följa med ut tidigt också. Vi började väl lite mer aktivt när de var 2 och 4 år, och sedan dess har de följt med oss ut på våra vandringar, säger Sara.

”Att vandra är mitt sätt att återhämta mig”

Att vandra är både fysiskt och mentalt viktigt för Sara.
– Vandring är mitt sätt att återhämta mig. Har det varit mycket på jobbet eller på någon annan front så åker jag gärna iväg på en längre vandring, förklarar hon.

För en del låter det kanske ansträngande att vandra. Så på vilket sätt återhämtar man sig genom att vandra?
– Man kommer ifrån stressen, biltrafiken och alla ljud som alltid omger oss. När jag är ute och vandrar tar jag mig tid att lyssna och får utrymme att fundera och bearbeta saker.

Sara berättar att hon har provat på att cykla också, men att det kändes mer forcerat.
– För mig passar vandring bättre. Man tar sig tid på ett annat sätt och får möjlighet att se sig omkring och ta in saker, säger hon.

 

Passande vandringsleder för både barn och nybörjare

Sara Saleryd uppskattar att vandra i området omkring Kinnekulle. Naturen och landskapet där passar för hela familjen, berättar hon.
– På Kinnekulle finns närheten till både skog och vatten, och det är en dramatisk natur vid till exempel Stenbrottet och Munkängarna. Det tycker barnen är roligt.

Även vandringslederna på Kållandsö uppskattas av barnen.
– Där kommer man väldigt långt ut i Skärgården. Barnen tycker det är väldigt roligt med alla spångar och att det är så nära vattnet.

Hur gör man då för att se till att barnen inte blir uttråkade under vandringen? Sara har hittat en metod som fungerar.
– Vi försöker alltid att fokusera på ett mål när vi vandrar med barnen. Det kan vara ett vattenfall eller en grotta till exempel. Då har de något att se fram emot, och det brukar göra vandringen roligare.

Vandringslederna på Kållandsö och vid Kinnekulle passar även utmärkt för den som är nybörjare.
– Det är väldigt lättillgängligt, bra uppmärkt och lätt att hitta dit, vilket är en fördel om man inte är så van. Och det finns både korta, långa, lätta och svåra vandringsleder, säger hon.

Vandring passar under alla årstider

Familjen Saleryd vandrar i naturen året om. Vintern är inget undantag. En rolig sak med att vandra under vintern är alla vattenfall, berättar Sara.
– Det är betydligt mer vatten i vattenfallen under vintern och de brukar dessutom frysa till is, vilket gör dem vackra att titta på.

Den som vill ge sig ut och vandra under de kallare årstiderna bör vara noga med att ta med sig lite extra kläder, påminner Sara.
– När man sätter sig ner blir man kall och då kan det vara svårt att få upp värmen igen. Jag rekommenderar varma extrakläder och bra sittunderlag. Det kan vara bra att passa på att grilla under vandringen också, så att man kan värma sig vid en brasa.

Sara rekommenderar även en investering i ett par bra vandringsskor.
– Ska man satsa på något så är det ett par vattentäta och sköna vandringsskor. Det är inte roligt att vandra i gummistövlar, varken för barn eller vuxna.

Saras fem bästa tips till den som vill vandra med barnen:

  1. Ha ett tydligt mål för vandringen, till exempel ett vattenfall. Det håller uppe motivationen för de minsta vandrarna.
  2. Se till att även barnen har bra, vattentäta vandringsskor. Är man torr om fötterna blir allt enklare. Och det är inte roligt för någon att vandra i gummistövlar.
  3. Packa med lite extra kläder och bra sittunderlag – inte minst under de kalla årstiderna. När man suttit ner och blivit kall kan det vara svårt att få upp värmen igen.
  4. Ta med ordentligt med mat – till exempel korv att grilla. Mätta magar gör vandringen roligare. Det finns många fina grillplatser både på Kållandsö och på Kinnekulle.
  5. Börja i det lilla. Hellre en kilometers rolig vandring än fem jobbiga kilometer, som skapar dåliga intryck av vandring. Börja kanske med att gå till ett vattenfall.

Tre av Saras smultronställen

  1. Källstorps vandringsleder. Här får man en sjönära upplevelse, där man kan vandra på spångar och uppleva Vänerskärgårdens vackra natur. Det finns många fina grillplatser, så se till att packa med korv eller annat gott att grilla. Barnen älskar alla spångar.
  2. Bratteforsfallet. Lite mindre känt, men vi försöker åka dit varje år för att se när vattenfallet fryser till is.
  3. Hällekis – Trolmen. En 11 kilometer lång vandring där man under rätt årstid – framför allt i maj och juni – kan njuta av ”det blommande berget” Kinnekulle. En geologivandring på en fantastisk sträcka, där det också blir naturligt att prata med barnen om respekt för djur och natur.

Följ gärna Sara Saleryd på Instagram för mer inspiration @sarasaleryd