({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Läckö Slott vid Biosfärleden

Fotograf: Fedja Salihbasic

Lokala smaker och upplevelser i ett historiskt landskap

Från traditionell torghandel och personliga kaféer till böljande odlingslandskap och vacker skärgård. I området Läckö-Kinnekulle är det tätt mellan de unika upplevelserna. På några dagar hinner du njuta av mysiga småstadsmiljöer, fascinerande historia och middagar tillagade på lokala råvaror.

En utflykt i det här området bjuder på korta bilturer mellan upplevelserna. Det här förslaget bygger på att du börjar i småstaden Lidköping vid sjön Vänern som ligger mitt i området, med både Läckö- området och Kinnekulle på några mils avstånd.

 

Dag 1:

Börja i charmiga Lidköping

Lidköping är en liten vacker stad vid Vänerns strand med anor från medeltiden. Här finns charmiga småstadsmiljöer och personliga butiker med handplockat sortiment i kombination med välkända varumärken.

Kommer du hit en lördag ska du inte missa torghandeln vid Nya stadens torg, som är tradition sedan flera hundra år. Strosa gärna runt och gör både stora och små fynd. Ett stenkast från torget finns Mellbygatans Delikatesser. Här kan du både äta lunch och kanske köpa med dig något gott lokalproducerat från delikatessdisken.

Bara en kort promenad bort ligger också Rörstrand museum. I 300 år har Rörstrands porslinsfabrik gått i fronten för både vacker och funktionell keramik. Konstnärer och skickliga hantverkare har gett Rörstrand en självklar position när man pratar om svensk design med många klassiska och tidlösa serier. På museet kan du  se både tillfälliga utställningar och museets samling med föremål från 1700-talet fram till i dag.

Är du på jakt efter något sött rekommenderar vi en mysig fika på Garströms konditori (som sägs vara ett av Sveriges äldsta caféer), klassiska Rådhuskonditoriet eller hos Café Bella Mi.

Närmaste hållplats: Lidköping resecentrum

 

Åk vidare till Läckö slott på Kållandsö

Strax norr om Lidköping ligger Kållandsö och längst ut på en klippig udde ligger Läckö slott, byggt i vacker barockarkitektur. Här upplever du både natur och kultur med unik karaktär. Slottet från 1600-talet är naturligtvis en upplevelse i sig, men du hittar också en fascinerande slottsträdgård och besökscentret Naturum Victoriahuset som berättar om områdets natur- och kulturhistoria.

I byggnaden som är döpt efter Sveriges kronprinsessa finns också ett hotell. Checka in på hotellet och ta sedan en promenad i omgivningarna. Är du trött efter en lång dag? Vila en stund på hotellrummet och njut av utsikten mot slottet och vattnet. I samma byggnad hittar du även restaurang Hvita Hjorten, där serveras vällagade måltider med fokus på lokala och närproducerade råvaror.

 

Dag 2:

Tillbringa förmiddagen på Läckö slott

Efter en härlig frukost med lokalproducerade råvaror är det dags att upptäcka Läckö slott på riktigt. Den omslutna borggården, interiörernas målningar och möbler, rustkammaren med medeltida vapen, skattkammarens guld och glitter, men även slottets vardagsmiljöer – allt är en fascinerande resa i tiden.

Efter några timmar på slottet är det dags för lunch på Café Stallet i den lilla flygelbyggnaden på slottsvallen, alldeles intill badstranden. Är du eller någon annan i sällskapet golfare? Då finns det också möjlighet att gå en runda på natursköna Läckö golfklubb.

 

 Åk vidare till Spikens fiskeläge

Eftermiddagens mål är Spikens fiskehamn som ligger några kilometer från Läckö slott. I denna levande hamn med bryggor och sjöbodar samsas fiskare med besökare och lokala hantverkare. Missa inte att handla nyrökt fisk och den berömda Vänerlöjromen.

Vad kan vara härligare än att sedan äta middag i en gammal sjöbod som en gång i tiden var iskällare? Numera är det Restaurang Sjöboden som huserar i byggnaden och här serveras omsorgsfullt tillagade rätter på lokala råvaror, från sjö och jord. När det gäller dryck till maten lyfter restaurangen gärna fram småskaliga hängivna vinmakare.

Närmaste hållplats: Spiken

 

Dag 3:

Utforska Kinnekulle

Efter ytterligare en natt på Victoriahuset är det dags att resa vidare till Kinnekulle strax öster om Lidköping. Det här området kallas ibland ”det blommande berget” och är rikt på både natur- och kulturhistoria. Här finns ett ovanligt växtliv, gott om vackra medeltida kyrkor utmed vägen och ståtliga herrgårdar vid Vänerns kustlinje. Passa på att göra ett besök hos Smedja Therese och skulturparken Ouroborus på vägen till Kinnekulle. 

Stanna för fika eller lunch på Café Klostret som ligger i en rustikt renoverad gammal lada i Blomberg. Här gör atmosfären på platsen och maten med lokala råvaror ett litet stopp till en stor upplevelse. Ett annat lunchalternativ är Hellekis Kök & Trädgårdscafé som ligger i det gamla orangeriet på Hellekis säteri.

Stationer utmed Kinnekulle: Blomberg station, Forshem station, Hällekis station

 

 Åk vidare till Handens hus

Är du ute efter något unikt att ta med dig hem? Eller är du på jakt efter en riktigt personlig present till någon du tycker om?

Då är Handens hus det perfekta stället att åka till. Här finns vävda textilier, antikt, allmoge och mycket annat. Passa också på att ta en promenad på natursköna Kinnekulle. I Mörkeklevs grotta finns en frisk källa där man så gott som alltid kan släcka törsten med kallt källvatten.

 

 Ät middag på Forshems Gästgivaregård

På eftermiddagen checkar du in på anrika Lundsbrunn Resort & Spa dit människor redan på 1700-talet reste för att återhämta sig och må bra. Den forna kurorten är idag renoverad till en modern spa-anläggning. Ett annat alternativ är att bo på klassiska Lidköpings stadshotell eller i en egen stuga på Läckö strand.

På kvällen väntar en matupplevelse utöver det vanliga i den lilla byn Forshem. På historiska Forshems Gästgivaregård, Sveriges äldsta gästgivargård, står de lokala råvarorna och mattraditionerna i centrum. Viltköttet kommer från Kinnekulle, fisken från Vänern, grönsakerna, frukten, bären och svampen från skogen och de lokala odlarna. God aptit!

 

Fler roadtrips i Västsverige

Här hittar du fler förslag på turer som tar dig genom Västsveriges tre landskap och bjuder på vacker natur, herrgårdsmiljöer, lokala smaker, avkopplande spa och spännande historia och kultur. 

Till roadtrips för livsnjutare

 

Fakta Roadtrip

Längd på vistelsen: 124 km, 3 dagar

Rekommenderad period: Vår, sommar och höst

Tänk på: kolla öppettider före ditt besök

 


Planera din resa

Flera av besöksmålen går att ta sig till kollektivt med buss eller tåg. Under resmålen tipsar vi om den närmaste hållplatsen som trafikeras av Västtrafik.

Resan söker du enkelt i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett, dygnsbiljett 1-3 dagar eller sommarbiljett 30 dagar. 

Sök i To Go Reseplanering