({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jesper Anhede

Pilgrimsled Läckö Slott - Forshem 86 km
Kållandsö - Lidköping - Kinnekulle

Vandring som en paus från vardagen

Pilgrimsvandring har anor från Medeltiden. Då var målen platser som Jerusalem och Nidaros (Trondheim) medan det idag finns ett flertal pilgrimsleder runtom i världen. Då som nu så är det dock helande för både kropp och själ när tystnaden, det långsamma tempot och den vackra naturen inbjuder till eftertanke. Med andra ord en välbehövlig paus från den intensiva världen omkring oss.

Pilgrimsleden – Läckö Slott – Forshem 86 km

Snabbfakta

Längd: 86 km.

Tidsåtgång: Flerdagars.

Svårighetsgrad: Medel.

Terräng: Mestadels lättvandrade stigar, några lätt kuperade passager.

Markering: Orange markering med S:t Olofsmärket.


En av två

Läckö-Kinnekullebygden är en del av Svea Rikes vagga och har varit ett historiskt viktigt område i Sverige under lång tid, inte minst på medeltiden. Det finns därför två olika Pilgrimsleder som passerar genom området och som leder dig till medeltida kyrkor och andra historiska platser i kombination med variationsrik och vacker natur. Denna sträckning tar dig från Läckö Slott, den medeltida försvarsborgen som blev ett pampigt barockslott till Forshem som ståtar med nordens enda gravkyrka. Det går såklart precis lika bra att välja att vandra det omvända. Vill du gå längre så fortsätter en annan Pilgrimsled som ansluter i Forshem och tar dig vidare till Mariestad via Lugnås.

Genom skogar, strandängar och alvarsmark
Förutom alla historiska avtryck passerar Pilgrimsleden Läckö – Forshem flera olika naturtyper varav ett flertal skyddas av naturreservat. Första delen av leden går på Kållandsö med både vänerkust och vackra skogar. Här passerar du flera medeltida kyrkor där Råda kyrka och Strö kyrka särskilt bör nämnas. Ett annat intressant besöksmål är pampiga Stola Herrgård med en spännande historia.

Leden fortsätter sedan via Lidköpings härliga strandpromenad in mot centrum med mysiga kullerstensgator. Nya stadens torg med Gamla Rådhuset samt Limtorget är platser som passeras och som är väl värda att stanna till en stund för innan turen tar dig vidare ut mot Naturreservatet Östra Sannorna som förutom orörd strandskog bjuder på en härlig vy över Kinneviken och Kinnekulle dit du ju också är på väg.

Via samhällena Filsbäck och Källby kommer du sedan upp mot Kinnekulle och naturreservatet Halla som erbjuder en hel del ålderstigna tallar och ekar, väl värda en stunds rofylld betraktelse. Faktum är att Kinnekulles västsida är ett av Europas mest värdefulla ekområden vilket också märks i Blombergs naturreservat som du också passerar.

Du passerar Lasses Grotta där "Sveriges sista grottmänniska" bodde med sin fru Inga i 30 år och genom en avstickare på bara cirka en kilometer når du Husaby kyrka vilket bör prioriteras då det är en central plats. Här finns kyrkan med sina två torn med anor från 1000-talet samt Biskopsborgen och inte minst S:t Sigfrids källa där Olof Skötkonung, vår första kristna kung döptes. Från Husaby kyrka ansluter även en annan Pilgrimsleden Husaby-Skara som också rekommenderas.

Leden går vidare upp på platåberget och Österplana hed breder ut sig med alvarsmark som du ju annars främst hittar på Öland. Här finns också Martorpsfallet som på vårkanten sjuder av livfullt vatten som tar sig ner för klevkanterna. När alvaret slutar tar naturreservatet Skagen vid med sina betesmarker och slåtterängar. Här återfinns ett artrikt växt- och djurliv, bland annat ett flertal orkidéer. Slutligen passeras den gamla stenbrytningsorten Gössäter innan man når Forshem som ju är denna pilgrimsleds slutmål.

Etapp 1 Läckö Slott – Riddaregården (20 km)

Första etappen tar dig över ön Kållandsö och in mot fastlandet med halvön Kålland. Till Läckö Slott kan du ta dig med buss 132 under sommaren (resten av året stannar bussen i Spiken 4 km därifrån där leden också passerar). Riddaregården når du också med buss, linje 130.

Etapp 2 Riddaregården – Råda kyrka (19 km)

Denna etapp tar dig genom frodig landsbygd och förbi flera av våra många medeltida kyrkor och avslutas med en av dem, Råda kyrka. Härifrån ansluter stadsbussen om du vill ta dig in till Lidköpings centrum för mat och boende för natten vilket rekommenderas.

Etapp 3 Råda kyrka - Husaby (24 km)

Denna tur är Vänernära och bjuder på härliga vyer över sjön med Kinnekulle i bakgrunden. Du passerar Lidköping samt de mindre orterna Filsbäck och Källby. Du börjar sedan ta dig upp på Kinnekulle och hinner passera ett par naturreservat innan du når Lasses Grotta och kan därifrån ta dig inom en kilometer till Husaby för att hitta boende för natten.

Etapp 4 Husaby – Forshem (23 km)

Här börjar du i ett medeltida pilgrimsmecka, tar dig igenom flera naturreservat samt platser med spännande historia och slutar i ett annat centralt pilgrimsmål i Forshems kyrka. Från Forshem kan du också ta dig med Kinnekulletåget tillbaka till Lidköping och faktiskt ända till Göteborg eller Örebro. Vi skulle dock rekommendera att du avslutar din vandring med en gourmetmåltid på Forshems gästgivaregård och sedan vilar ut på Pensionat Karlslund, Falkängens logi eller Marias Logi innan du påbörjar din hemfärd. Vill du stanna på vägen för en natt så finns Korsgårdens torpboende

 

Fakta om leden

Längd:

86 km

Ungefärlig tid:

Hela leden passar bra för en fyradagars vandring om man går cirka 2 mil per dag och då vandrar minst 5 timmar om dagen.

Markering:

Pilgrimsleden är markerad med orange färg samt S:t Olofsmärket. Se en digital karta.

Svårighetsgrad:

Vandringsleden är klassificerad som medelsvår. Vissa partier är kuperade och mestadels går du på naturstigar, bitvis går leden på mindre skogsvägar och kortare sträckor går på något större vägar.

Leden går på mestadels lättvandrade stigar med några lätt kuperade passager.

Start och mål:

Leden går mellan Läckö Slott och Forshems kyrka och båda lämpar sig väl som både start- och målpunkt. Vill du däremot fortsätta din vandring efter Forshem då det där finns en ytterligare sträckning som tar vid så föreslår vi start vid Läckö Slott. Etappförslag för hela leden kan du se ovan.

Kontaktinformation

Sunnersbergs församling/Sävare församling


Telefon: +46 408203882 0708328226


E-post: Skicka E-post

Hemsida: Till hemsida