({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Vandringsleder vid Läckö slott
Kållandsö, Lidköping

4-7 km, medel

På Kållandsö utanför Lidköping finns det intressanta besöksmål, fantastiska restauranger och unika naturupplevelser. Här finns flera fina vandringsleder i varierande längd. Kombinera din vandring med ett besök på ett av Västsveriges mest besökta turistmål, Läckö slott, som också har valts till Sveriges vackraste slott.

Snabbfakta

Längd: 4-7 km

Tidsåtgång: ca. 40-90 minuter

Svårighetsgrad: medel

Terräng: skogsstigar, klippor och lite grusväg

 

Vackra vyer över slott och skärgård

Upptäck Kållandsö till fots och vandra på någon av Kållandsös fina vandringsleder. Direkt vid Läckö slott utgår vandringsleden Roparudden på 4 kilometer som tar dig till den yttersta spetsen mot ön Stora Eken. Namnet Roparudden kommer från att det var här som man stod och ropade eller signalerade över till ön Stora Eken för att kalla på färjkarlen när man ville komma över sundet. Leden slingrar sig sjönära i kuperad terräng ut på udden och bjuder på många härliga vyer över slott och skärgård. Om du har tur finns det chans att se fiskgjuse eller havsörn när du vandrar över berghällarna. 

Det finns också en kortare tillgänglighetsanpassad gångstig, ”Natur kul för alla”, med spännande aktiviteter och information för stora och små. 

Fotograf: Roger Borgelid

Rik natur och historia

På västra Kållandsö cirka 10 kilometer från Läckö slott ligger Tranebergsleden på 7 kilometer i varierande terräng och med ett rikt växt- och djurliv. Leden bjuder på fridfulla naturupplevelser både sjönära och i skogen. Här vandrar du ute i skärgården och det finns en stor chans att se olika sjöfåglar längs leden men också att se vilt i skogarna. På udden vid Sundvassholmen finns ett fågelskyddsområde som inte får beträdas under 1 april till 31 juli. Längs vandringen passerar du flera gamla torp och många historiska platser, bland annat Skeppstaviken som var Tranebergs hamn och lastplats under 1700- och 1800-talen.

 

Populära besöksmål

Förutom fin vandring finns det mycket att göra och se. På Läckö slott  upplever du den 700-åriga historien och de unikt bevarade barocksalarna. Ett stenkast därifrån kan du äta på restaurangen i naturum Vänerskärgården - Victoriahuset, vandra omkring i den vackra slottsträdgården, fika på Café Stallet, gå på konserter och besöka Spikens fiskehamn. På naturum Vänerskärgården - Victoriahuset kan du lära dig mer om Kållandsös och Vänerns unika natur- och kulturmiljö. 

Fotograf: Roger Borgelid

Fakta om leden

Längd:

Tranebergsleden är 7 kilometer lång och Roparudden 4 kilometer lång.

Ungefärlig tid:

Att vandra Tranebergsleden tar cirka 80 till 90 minuter och Roparudden tar ungefär 40 till 50 minuter att vandra.

Markering:

Tranebergsleden och Roparudden är markerade med blå markering. Den tillgänglighetsanpassade slingan är markerad med brun färg.

Svårighetsgrad:

  • Tranebergsleden: Vandringen klassificeras som medelsvår och går i omväxlande terräng i både skog och ute på klippor.
  • Roparudden: Leden klassificeras som medelsvår och är delvis ganska kuperad, med både berg och skog. Större delen av sträckan är sjönära med utsikt mot Läckö och Stor-Eken, sista kilometern går på grusväg i skogen.

Fotograf: Roger Borgelid

Start och mål:

  • Roparudden: Start för vandringsleden sker vid parkeringen vid Läckö slott. Hit kan du enkelt åka med buss från Lidköpings resecentrum till Läckö slott (cirka 50 minuters resa).
  • Tranebergsleden: Leden startar vid Läckö golfklubb cirka 10 kilometer från Läckö slott. Hit går ingen kollektivtrafik men det finns gott om parkering i direkt anslutning till leden. 

Hitta hit:

I Västsveriges inland i Lidköpings kommun hittar du vandringslederna ute på Kållandsö i närheten av Läckö slott. Det tar cirka 2 timmar med bil från Göteborg och om du vill åka kollektivt från Göteborg så kan du ta tåget till Lidköping på cirka 2 timmar. Från Lidköping resecentrum går det bussar till Läckö slott (omkring 50 minuter). Tranebergsleden ligger cirka 11 kilometer ( en resa på 15 minuter) från Läckö slott alternativt 9 kilometer med cykel (cirka 25 minuter).

Fotograf: Jonas Ingman

Karta:

Karta på vandringslederna hittar du på Google maps, och i tryckt form på turistbyrån i Lidköping. Här finns en pdf-fil över vandringsleden vid Roparudden och Traneberg.

Tips på fler natursköna vandringar i Skaraborg som passar för en dagstur finns på vandraiskaraborg.se 

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Destination Läckö-Kinnekulle

Nya stadens torg, Gamla Rådhuset

53131 Lidköping


Telefon: +46 510 200 20


E-post: Skicka E-post

Hemsida: lackokinnekulle.se