({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Vandring för alla åldrar

Att vandra i södra Bohuslän ger dig en naturupplevelse utöver det vanliga. Vandringslederna är många, vackra och kontrastrika. Oavsett du är en van vandrare eller nybörjare, gammal eller ung finns leder som passar just dig.

 

Södra Bohuslän erbjuder unik havsnära vandring med klippor, bryggor, sjöbodar och storslagen utsikt över havet. Låt naturen och det rika djur- och växtlivet trollbinda dig längs vägen.

Föredrar du att vandra i grön natur finns flera leder i Svartedalens barrskog. Även bokskogen runt Sundsby säteri låter dig njuta av rofylld, grön natur.

För hela familjen

Att vara ute i naturen tillsammans med sina barn är roligt och givande. Att vandra är en aktivitet som passar hela familjen. Södra Bohuslän erbjuder flera vandringsleder som passar extra bra att gå tillsammans med sina barn. Kortare leder med rastplatser och ”klätterträd”, stränder, kossor, raviner och grottor som mål kan få även de yngsta att pinna på. Det finns också leder anpassade för löparvagn, barnvagn och rullstol.

Rikt utbud

De många vandringslederna i södra Bohuslän gör att du enkelt hittar just din favoritled. Det finns leder från dryga kilometern och uppåt, leder lämpade för våra minsta, för nybörjare och för den vana vandraren.

I den vackra och varierande naturen runt Sundsby säteri finns fem leder i varierande svårighets-grader. Här kan du vandra i en rofylld bokskog, blicka ut över Stigfjorden men också klättra genom trånga passager och spännande grottsystem. Sundsby säteri och dess omgivningar är ett fantastiskt utflyktsmål för hela familjen.

Längs de flesta lederna hittar du utsiktsplatser, bänkar för medhavd fika men också grillplatser.

Kombinera natur och konst

Kanske ser du din vandring som en fysisk utmaning? Då rekommenderar vi Världens svettigaste konstrunda på Tjörn. Från Nordiska Akvarellmuseet vid kajkanten i Skärhamn vandrar du 12 km genom kustsamhället förbi sjöbodar och fiskebåtar för att sedan mötas av ett av Sveriges vackraste kulturlandskap. Turen går vidare längs slingrande stigar, genom ekhagar och spänger tills du når fram till målet: Skulptur i Pilane.

Fotograf: Anders Jonsson

Havsnära vandring

Att vandra på den bilfria och historiska ön Marstrand är en cirka 5 km lång havsnära upplevelse. Vandringen är lätt, alternativa vägar finns om du vill göra din vandring längre eller svårare.

Längs din vandring kan du ta del av spännande grottor, utforska Näckrosdammen, Trollskogen, Smugglarrännan och klämma dig igenom den smala klippassagen Nålsögat. Solvarma klipphällar och bänkar passar bra för att torka efter ett dopp i havet och njuta av medhavd fika.

Också östra halvan av Marstrands samhälle, Koön, erbjuder havsnära vandring med tre välmarkerade leder mellan 2-5 km och i varierande svårighetsgrad. De tre lederna är rundslingor och passar bra i kombination för en längre vandring. Längs samtliga vandringsleder finns gott om bänkar samt ett antal grillplatser.

Fotograf: Katja Ragnstam

Den vackra Dyröleden är en något krävande vandring om 5 km med bergiga stigar, spänger och trappor. Även här visar sig den bohuslänska naturen från sin bästa sida med en slående utsikt över Marstrandsfjorden, Pater Noster och Åstol i väster och den lika hänförande vyn över Risön, Hättan och Hakefjorden i öster. Har du tur får stöter du på de vilda mufflonfår som lever på ön.

Tar du färjan från det gamla fiskesamhället Kyrkesund på nordvästra Tjörn når du Härön med sina vackra vandringsleder över öns naturreservat. Naturen är speciell och du upplever lugnet, växt– och fågelliv på nära håll. Lederna på mellan 3-7 km är av olika svårighetsgrad och löper över asfalts- och grusvägar, bergiga stigar och spänger.

Ett av de större naturreservatet i Bohuslän är Härmanö som erbjuder rik natur och flera vandringsleder för såväl motionären som den mest vana vandraren. Vandringslederna på Härmanö är mellan 2,5 - 5 km.

Skogar och sjöar

I vackra Svartedalen, som är ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden, finns fyra vandringsleder i varierande längd. Längs lederna finns många vackra rastplatser med grillmöjligheter så glöm inte att ta med dig korven.

Det sjörika området förknippas, utöver vandring, med aktiviteter som friluftsliv, sportfiske, bad, svamp- och bärplockning, orientering med mera. Vill du prova fiskelyckan under din vandring så kom ihåg att lösa fiskekort.

Fotograf: Lukasz Warzecha

Vandring med övernattning

Att vandra behöver inte vara en dagsutflykt. Möjlighet att slå upp tält, eller för den mer våghalsige, vindskydd för att sova under bar himmel, finns på många håll. Längs flera leder erbjuds också övernattningsmöjligheter i charmiga boenden, inte sällan med lokalproducerad mat.

Vandringstips