({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Familj som cyklar på Koster

Fotograf: Fotograf Synøve Dreyer

Cykla på Sydkoster - med barn!

En cykeltur på Sydkoster är ett trevligt nöje för hela familjen. Du cyklar mestadels på näst intill bilfria grusvägar.

Cykla på Sydkoster – med barn

Att cykla på näst intill bilfria Sydkoster är en mycket populär familjeaktivitet.

En härlig start och avslutning på dagen (om du inte övernattar på Koster) är den fina båtresan till och från Kosteröarna. Kosterbåtarna går från Ångbåtskajen vid Norra Hamnen i centrala Strömstad. De kör tur & retur Strömstad-Koster flera gånger dagligen året runt och med tätare turer sommartid. Båtfärden tar ca 30-50 min beroende på vilken angöringsbrygga du väljer att gå av på (se tidtabell här).  

Tänk på att packa ner badkläder vid passande väder för det finns massor med fina stränder och klippor för bad, sol och fika längs vägen.

Se karta över Sydkoster  eller Ladda ner cykelkarta över Sydkoster

Tillgänglighetsanpassad version: ladda ner textversion Cykelkarta för Sydkoster

Fotograf: Jonas Ingman

Ekenäs och Långagärde – start och/eller stopp (ca 3,5 km)

Välj angöringsbrygga Ekenäs eller Långagärde beroende på önskemål och aktuell båttidtabell. Cykeluthyrning finns vid både Ekenäs och Långagärde. Förslagsvis går du av vid den ena bryggan och hyr cykel där och lämnar tillbaka cykeln vid den andra och tar Kosterbåten tillbaka därifrån.

Ett måste vid Ekenäs är ett besök på Naturum Kosterhavet – besökscentret för Kosterhavets nationalpark. Här kan barnen få närkontakt med Kosterhavets djur på ett klappakvarium. Ute på bryggan går det dessutom att fiska krabbor – flytväst, mete och hink finns att låna inne på Naturum om man inte har med egen utrustning. Sommartid kan man hänga med på strandguidning och upptäcka livet under ytan.  

Vid Ekenäs finns också Kläpphagen med restaurang, uteservering och gårdsbutik, Kosters Rökeri med butik och restaurang samt en sommaröppen kiosk.

Fotograf: Göran Assner

Service

Om du behöver proviantera så finns en året runt öppen ICA mitt på ön, vid Torget. Kolla gärna in vad som är öppet på Koster just nu. 

Fotograf: Mikael Almse

Trevliga stopp längs vägen

Det finns många fina och spännande avstickare och stopp längs cykelvägarna på Koster.

Snorkla och upptäck livet under ytan. Nära Ekenäs vid stranden Rörvik finns en snorkelled – en markerad led under ytan. 

Krabbmete från brygga utanför naturum. 

Missa inte heller Sydkosters högsta punkt Valfjäll mitt på ön – med magnifik utsiktsplats över Kosteröarna, hav och omgivande skärgården. Du tar dig lätt upp via drygt 200 trappsteg. 

Fina badstränder nära cykelvägarna på Sydkoster är Rörvik, strax norr om Ekenäs och långa sandstranden nere vid Kilesand.  

Spela äventyrsgolf på Kostergården. Där finns även en kiosk om man blir sugen på glass. En 12 håls bana som är en miniatyr av Kosteröarna. Här finner du bland annat Kosters Kyrka, Kosters fyrar, Naturum och skeppsvrak m.m. 

Ett trevligt stopp är också att att cykla söderut och ta sig ut till Breviks hamn där det finns både grillplats och bord för picknick.

Glöm inte att Kosteröarna kan besökas hela året, inte bara under sommarmånaderna. Under övriga årstider kan du se naturens skiftningar och dessutom få ett betydligt lugnare intryck än under högsäsong. Tänk dock på att det är “begränsad service” från senhöst och fram till påsk, vilket kan göra det värt att packa med matsäck om du ska besöka öarna.

Övernattning

Kosteröarna erbjuder många bra övernattningsmöjligheter, allt från prisvärd camping till flotta hotell – här finns något för alla!

Inspiration - andra trevliga familjeaktiviteter!