({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: G Assner

5 magiska upplevelser på Koster

1. Cykla på Sydkoster

När du cyklar på Sydkoster är det bra med gott om tid, men inte för att det är ansträngande utan för att de slingrande grusvägarna tar dig fram genom varierande skärgårdslandskap och du kan lägga energin på att verkligen njuta av natursköna upplevelser.

Ön  (8 km2) är så gott som bilfri och du kommer troligen bara möta flakmopeder och andra cyklister. Förmodligen vill du stanna och titta närmare på många av platserna ni kommer förbi, sevärdheter, vyer, gårdsbutiker och ateljéer ligger så ta god tid på dig och ta dagen som den kommer. Packa gärna med matsäck eller proviantera i mataffären mitt på ön, vill du bara njuta och cykla runt med lätt packning så finns det trevliga restaurangerna längs vägen. Det finns några fantastsika matställen som dessutom bjuder på uteservering med slående havsutsikt, stanna gärna till vid Kläpphagen eller Bokhandlarens Pub

TIPS!

För den som tar Kosterbåten ut över dagen och inte vill ta med egen cykel så finns cykeluthyrare vid angöringsbryggorna Ekenäs och Långegärde brygga på Sydkoster. Cyklar behöver inte förbokas!

 

2. Vandra

De bästa sätten att upptäcka Kosteröarna på är antagligen till fots. Det finns gott om vandringsleder på båda öarna, så ta vara på möjligheten att verkligen uppleva naturen på nära håll när du besöker Sveriges västligaste bebodda ö.
Det finns flera markerade vandringsleder som utvecklas och underhålls av Kosterhavsförvaltningen, men det finns utöver dessa ett stort antal stigar. Avstånden är korta och behagliga, det är heller aldrig långt till sevärheter och svalkande bad. Omtyckta stränder heter Kilesand och Rörvik på Sydkoster, Basteviken och Norrvikarna hittar du på Nordkoster, men pärlorna är många kommer du att upptäcka.

 

TIPS!

Vandringslederna finns utsatta på karta i reservatsfoldern "Kosteröarna", ladda ner här eller hämta på Kosterbåten, turistbyrån i Strömstad eller på naturum Kosterhavet, Sydkoster. 

Sommartid arrangerar naturum Kosterhavet guidad vandring på Nordkoster!

 

 

3. Kristallklart hav och salta bad!

Vad som gör Koster unikt är den slående närheten till Sveriges enda marina nationalpark, Kosterhavets nationalpark. Du har massor av möjligheter att utforska det glittrande Kosterhavet. Vad sägs om Nordkosters klippiga strand Basteviken eller Sydkosters sandstrand Kilesand? Här finns helt enkelt möjligheter till bad för barnen som vill leka på strandkanten eller för dig som vill hoppa i direkt från klippor, ta en kajaktur på egen hand eller med guide. Sommartid kan du dessutom upptäcka livet under ytan, häng med på strandexkursion eller testa Kosterhavets vandringsled under ytan, en snorkelled vid Rörvik strand som är cirka 200 meter lång.

TIPS! 

Kosteröarna med omgivande Kosterhavets nationalpark är en ovanligt vacker plats för en lyckad paddeltur. Flera aktivitetsbolag erbjuder både kajakuthyrning, grundkurser och guidade dagsturer.   Läs mer här>> 

För att uppleva det unika djurlivet i nationalparken kan du även åka med Selin Charter och Kust Event på en guidad båttur. Sommartid kör de bland annat till Sveriges västligaste fyrplats, Ursholmen. 

 

 

4. Naturum Kosterhavet

Du hittar besökscenter för Kosterhavets nationalpark vid Ekenäs brygga på Sydkoster. De erbjuder guidningar, föreläsningar och en härlig brygga med en fantastisk utsikt över hamnområdet. På naturum finns dessutom en familjevänlig utställning om nationalparken och ett klappakvarium där du kan se och känna på några av djuren och algerna som finns i Kosterhavet. Som besökare kan ställa frågor om nationalparken, få kartor och hitta mycket information.

Sommartid kan du hänga med på guidade turer på Kosteröarna och strandexkursioner vid Rörvik, Sydkoster. 

 

5. Utsiktsplatser

Valfjäll

Den högsta utsiktsplatsen på Sydkoster erbjuder en enastående 360° utsikt över Kosterarkipelagen. En lång trappa till bergets topp som når 59 m ö h finns mittemot kyrkan och bänkar att sitta på. Här finns också en svart, fyra meter hög stenkummel från 1912.

Kosters Fyrar

På Nordkoster är fyrarna placerade högst upp på berget Högen. Utsikten är magnifik och härifrån ser man Norge i nordväst, Ursholmen och dess 2 fyrar i söder och Strömstad i nordost.