({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Bohusleden etapp 27
Högstad - Strömstad

15 km, medel

Bohusleden etapp 27 tar dig från Högstad till Strömstad, en sträcka på 15 kilometer. Vandringen är varierad – alltifrån en bit landsväg, slingrande stigar i skogsterräng till Strömstads centrum med utsikt över båtar och skär.

 

Snabbfakta

Längd: 15 km

Tidsåtgång: ca 4-5 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: skogsstigar, landsväg och samhälle

 

Flera avstickare till fornlämningar

Den 27:e etappen av Bohusleden bjuder dig som är historieintresserad på ett riktigt smörgårsbord. Etappen inleds i Högstad, men ganska snart är du omgiven av härligt kuperad skog, där du passerar åtskilliga fornlämningar. En kort avstickare tar dig till en bronsåldersgrav, strax före Bovall. Leden fortsätter sedan en bit på landsväg innan den svänger av igen. Här kan du följa den markerade avstickaren (cirka 150 meter) till Rogstads Hillerns vindskydd, där du från toppen bjuds på milsvid utsikt över Strömstad och Kosterhavet i väster. Strax efter avstickaren passerar leden genom en häftig jättegrotta. 

Vid Jonsbo kan du också göra en avstickare på cirka 10 minuter till den intressanta kulturmiljön Blomsholms säteri. Det grundades redan på 1600-talet av en tysk adelsman, Anders Blume. Här finns en av landets största skeppssättningar som troligen är från yngre järnåldern. Skeppssättningen är drygt 40 meter lång och består av 49 resta stenar med den spetsovala formen av ett skepp. Här ligger också ett område med fornåkrar och ett gravfält från yngre järnåldern med en stor domarring. I närheten finns en trolsk och lite förfallen skog, Chatarina-skogen. Under 1700-talet låg här en franskinspirerad naturpark som anlades av fru Chatarina Blume.

Bohusläns största gravhög

Bohusleden tar dig vidare till Grönehög, ett gravfält från järnåldern med bland annat Bohusläns största gravhög. Strax efter Grönehög korsas den historiska transportleden Galärleden som idag används som kombinerad vandrings- och kanotled. Leden bildades då svenska soldater 1718 drog tolv stora galärfartyg från Strömstad till Idefjorden. Skeppen drogs över land och myrar när de inte kunde färdas på vatten, med mål att kunna anfalla Norge från oväntat håll.

Möt havet i Strömstad

Efter ytterligare vandring på slingrande stigar är du slutligen framme i det charmiga kustsamhället Strömstad. Från denna utpräglade kust- och handelsstad har du vacker utsikt över Kosterhavet. Leden slutar här mitt i Strömstads centrum, vid havskajen. Det är för övrigt den enda gången som Bohusleden möter havet. Passa på att göra ett besök till Kosterhavets nationalpark. Gör en båtluff ut till Kosteröarna där det finns fina vandringsleder. I Strömstad finns ett stort utbud av trevligt boende, god mat och evenemang.

Fotograf: Krisitna Gillerstedt

  

Fakta om leden

Längd:

Etappen är 15 kilometer lång.

Ungefärlig tid:

Sträckan tar cirka 4 till 5 timmar att vandra.

Markering:

Leden är markerad med orange färg på träd och stolpar, vilket gör att det är lätt att guida sig oavsett vilken riktning eller hur många delsträckor du vandrar. Vid början av varje etapp finns en informationstavla med avståndsmarkeringar, symbolkarta och fakta om allemansrätten.

Svårighetsgrad:

Leden klassificeras som medel. Etappen är väldigt omväxlande och tar dig mestadels på skogsstigar genom ett vackert landskap med vildmarkskaraktär. Du går någon kilometer på landsväg och strax därefter är det mycket kuperat då du ska över ett högt berg. Sista delen av etappen är lättgången i skogsmark fram till bebyggelsen i Strömstad.

Start och mål:

Etappen startar i Högstad som ligger 10 till 20 minuters bussresa från Strömstad. Högstad busshållplats ligger cirka 500 meter från ledens etappstart. En bit in på etappen, strax efter landsvägen, finns en liten parkering. 

Hitta hit:

Etapp 27 går i Strömstad kommun i Norra Bohuslän. Till Strömstad kommer du enkelt på mindre än två timmar med en bilresa från Göteborg eller Oslo. Du kan också ta tåget på ungefär två och en halv timme från Göteborg.

Karta:

En digital karta över leden finns på Google Maps. Du hittar också mer information och kartor på Bohusledens hemsida.

Kontaktinformation

Västkuststiftelsen


Telefon: +46 31 40 29 81


Hemsida: bohusleden.se