({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Tre dagars familjetur på Koster och Ytre Hvaler

  • 02 nov, 2018

Vill du ta med familjen till skärgårdsparadisen längs gränsen? I nationalparkerna Kosterhavet och Ytre Hvaler i Norge väntar både pittoreska idyller och spännande upplevelser, likt i Saltkråkan. Här kommer några förslag på en innehållsrik tre dagars tur.

Dag 1: Utforska Sydkoster på cykel

Vi startar vår tur på kajen i Strömstad. Härifrån går Kosterbåten regelbundet till Kosteröarna som består av de två huvudöarna Nord- och Sydkoster och allra tätast sommartid. Bilen parkerar du i Strömstad, eftersom Kosteröarna är nästintill bilfria. Oavsett om du har med dig egen cykel eller hyr en på Koster är principen densamma: Sydkoster är bäst på cykel. Mer om cykeltur på Sydkoster.

Du kan antingen utforska Kosteröarna på egen hand eller med en guide. Välj mellan cykelguidning, kajakguidning och historiska turer och boka din guide genom www.grenseguidene.com

Fotograf: Fotograf Synøve Dreyer

Ett lunchtips är Kosters Trädgårdar, en inspirerande anläggning med matproduktion, gårdsbutik, djur och lokala produkter – ekologiska, närproducerade och naturnära.

Fotograf: Fotograf Synøve Dreyer

Besöka gärna Naturum, nationalparkens besökscenter med klappakvarium, rundvandring, film och föredrag. Om du laddar ner appen Kosterhavet får du fler bra förslag på cykelturer och sevärdheter.

Kosteröarna erbjuder många bra matställen och övernattning på allt från prisvärd camping, stugor till skärgårdshotell med havsutsikt – här finns något för alla.

Dag 2: Snorkelled och Strömstadsräkor

Efter en god frukost väntar utomhusaktiviteter i skärgårdsparadiset. Cykla till någon av de många fina stränderna, bada i det salta havet, snorkla och upptäck det rika växt- och djurlivet i Kosterhavets nationalpark. Kosterhavet är berömt för sin stora artrikedom med runt 6000 kända arter ovan havsytan och 6000 under den. Gillar du att snorkla finns det en spännande snorkelled på 1–1,5 meter djup, som en underhavs naturstig. En informationsskylt finns vid Rörviks strand finns en informationsskylt.

Efter bad och utomhusaktiviteter kan du ta båten tillbaka till Strömstad och utforska stadens innehållsrika butiker. Strömstad har också många bra restauranger och kaféer med erbjudanden i olika prisklasser. Se till att äta färska räkor – en uppskattad delikatess i Strömstad och en symbol för orten. Övernatta gärna på något av stadens många trevliga boenden  före nästa etapp.

Fotograf: Fotograf Synøve Dreyer

Dag 3: Öhoppning i skärgårdsidyllen på Hvaler

Turens tredje dag börjar med en färjetur från Strömstad till Skjærhalden med M/S Vesleö, en härlig båtresa på 50 minuter. Använd dagen till öhoppning på Hvaler-öarna. Färjorna går i skytteltrafik mellan öarna och tar dig runt i detta fantastiska örike med en vacker och varierad natur. Hoppa av där du tycker att det är finast. Ta exempelvis färjan till det äventyrliga Nordre Sandøy och stig av vid Sanne, där stränderna är fantastiska, bland annat vid Tresvika. Härifrån kan du gå till fots till Makø och avnjuta en lunch på den lilla pärlan Makø sommarkafé. Här finns också en besöksgård med alpackor, hönor, katter och mycket mer – plus möjligheter att övernatta för den som blir betagen och inte vill åka härifrån.

Om du inte har mer tid, kan du i stället ta sista färjan tillbaka till Skjærhalden och eventuellt vidare till Strömstad.

Önskar du ett färdigt förslag på öhoppning på Hvaler, finns det bra tips på Visit Østfolds hemsida.

Fakta:

Den föreslagna turen har tagits fram inom projektet Gränsen som attraktion.

Om du vill ha hjälp att planera turen kan du kontakta Strömstad Infocenter eller Visit Fredrikstad & Hvaler. Mer information och inspiration finns på deras hemsidor. Vi har lagt upp en tre dagars tur, men det finns upplevelser för många fler dagar. Kommer du från Sverige är det naturligt att starta i Strömstad, kommer du från Norge kan du åka motsatt väg.

Fler turförslag i Gränsregionen