Ulricehamn som filmstad
- Källa: Karin Norrlander
När du blir kär i en plats blir du också kär i dess folk, säger filmskaparen Colin Nutley. Människorna, naturen och arbetsron gör att Colin och Helena Bergström återvänder till Ulricehamn gång på gång.
Colin Nutleys filmer
Fascinationen för den vanliga människans liv och hur människor agerar i svåra situationer. Det är vad Colin Nutleys filmer handlar om. Här i Ulricehamn har han gång på gång gestaltat den svenska vardagen, i småstaden, där någon människas enskilda våndor gett honom inspiration till en historia som i det lilla kan innehålla en enorm dramatik trots att den är långt ifrån action, mord eller snabba bilar.
– Det som intresserar mig är det som händer runtomkring historien. När någon begår självmord, då är det inte bara personen som tar livet av sig, eller blir mördad som det påverkar, det sprider sig. Det är mycket mer intressant att se hur vanliga människors liv påverkas, förklarar Colin Nutley.
Om människor och det nära i mänskligt liv, vardag, sorg, glädje, kärlek, hopp, förtvivlan och undran – var ska livet ta vägen? I varje människas historia, i mötet mellan olika personer finns alltid en historia att berätta. Den kan vara nog så dramatisk trots att den egentligen utspelar sig i utkanten av dramatiken. I Ulricehamn och på landsbygden runt omkring hittar Colin Nutley miljöerna han söker. Det är en tillgång att få använda sig av platser där folk lever och relaterar till. Som att filma i ett hus och sedan möta en man på gatan som kommer fram för att berätta om sin farfar som bodde i just ett sånt hus. Man upptäcker och älskar människor eller så gör man det inte, det bara är så, resonerar Colin Nutley.
Fotograf: Jan Tove
Foto: Copyright Jan Töve Sweetwater Production AB
Vid ett tillfälle under inspelningen av Saknad stängde filmteamet av en hel gata för inspelning. Det var bilar, kameror och utrustning överallt. En dag kom en kvinna fram och började prata med Colin. Hon ville dela med sig av sin upplevelse.
– Jag har bott på den här gatan i hela mitt liv och det här var det mest spännande som har hänt. Och jag tror henne för vi lever våra liv och vi blir vana vid dem och sen plötsligt händer något. Colin gör en jämförelse. Hur mycket ett amerikanskt presidentval än skakar om ett samhälle är det ändå på ett helt annat sätt än när något dolt och tabubelagt kommer ut på en liten ort. Det är ett drama i helt andra dimensioner för så många människor.
Just Saknad är en annan historia än Änglagårdsfilmerna, den är svartare med en mörkare handling. Ändå finns en viktig gemensam nämnare. Det är filmskaparens absoluta övertygelse och vilja att ta ansvar för publiken. Den som ser filmen ska inte lämnas ensam i hopplöshet eller tyngd av historien. Colin vill så klart inte avslöja för mycket för den som ännu inte sett teveserien men betonar en sak:
– Men när det slutar är filmen typisk för mig.
Ulricehamn
Historien om Ulricehamn börjar med Colin Nutleys tidigare fru vars släkt kom från Liared. Om Liared gjorde han dokumentären Där rosor aldrig dör som är upprinnelse till Änglagårdsfilmerna.
– En stor del i Colins filmer är ju bygden som sådan. Det är vägarna som slingrar sig och det är skogen, det är en hel del av hans estetik, säger Helena Bergström. Och det är kärleken till Västergötland som allt det handlar om. Colin Nutley beskriver det här som sin del av Sverige. Han älskar inte bara naturen runt omkring här. Staden är så speciell och den ligger så vackert vid den mystiska sjön en knapp timma från Göteborg. Människorna och alltihop. Det är vad han blivit förälskad i och det är just därför han återkommer gång på gång.
– Ni bor på en fantastisk plats. Det här är Sveriges hjärta, Västergötland.
Det som betyder mycket för filmskaparparet Colin och Helena idag är också den hjälp de får varje gång de återvänder. Colin berättar om ett tillfälle då filmteamet höll på att sätta upp en location då ett särskilt soffbord behövdes.
– Jag minns en gång… tror det var den senaste Änglagård. Vi skulle sätta upp en location och vår designer sa att vi behöver ett gammalt soffbord. Så jag ringde en av kvinnorna som bor nära kyrkan där vi var och hon ringde vidare och de samlade ihop några gamla möbler och plötsligt hade vi vad vi behövde.
Fotograf: jan Töve
Foto: Copyright Tony Nutley Sweetwater Production AB
Helena Bergströms Ulricehamn
– Vad jag känner när jag är i Ulricehamn är att vad du än behöver så finns det någon som vill hjälpa till. För Helena Bergström handlar det mycket om den arbetsro som infinner sig i Ulricehamn. Hon befinner sig mycket på Hotell Bogesund när hon inte arbetar. Hon tränar och hotellet kan hon då ha som utgångspunkt.
– Sen har Ulricehamn verkligen utvecklats och det har blivit så mycket mer att göra och fler restauranger, har man en ledig stund är det väldigt mysigt att gå ut och äta en bit mat eller så. Men för mig är det koncentrationen av att komma bort och arbeta som är det viktiga, säger Helena Bergström.
– Ulricehamn är som vår filmstad för allt fungerar ju. Det är en sådan enorm koncentration när vi är här, säger Helena Bergström. Det är också skönt att möta värme och nyfikenhet utan att det är påträngande.
– Alla är väldigt vänliga och inte påträngande. I Stockholm känner man sig alltid iakttagen men i Ulricehamn är det mer en självklarhet att man hälsar på varandra med en väldig värme på något vis.
Helenas film Vilken Jävla Cirkus, har spelats in i Ulricehamn. Filminspelningen startade i slutet av januari 2017 och avslutades i början på mars 2017. De tre största rollerna har Gustav Lindh, Evin Ahmad och Molly Nutley. Filmen hade världspremiär i Ulricehamn den 12 oktober 2017.
Under 2020 så var Helena tillsammans med ett stort välkänt team av skådespelare återigen i staden då "Dancing Queens" filmades. Filmen som till stora delar utspelar sig i en discomiljö ska ha premiär under 2021.