({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Zeppelinare och pubik bakom en skidåkare som kommer farande

Fotograf: Mats Lind

Världscupen i längdskidor

Beslutet att skicka in ansökan att arrangera Världscuptävlingar i längdskidor på Lassalyckan i Ulricehamn togs snabbt sommaren 2015. Många skakade på huvudet. Men världscuptävlingar blev det. Januari 2017 ägde dom rum för första gången. Och vilket succè det blev!

Efter de två tävlingsdagarna i januari 2017 i Ulricehamn kunde man konstatera att arrangemanget höll världsklass! Lördagen bjöd på härligt vinterväder där åkare och publik kunde njuta av perfekta förhållanden. Trots att dimman låg tät under söndagen var publiken engagerad och bar fram de tävlande med sina hejarop. Det blev verkligen den folkfest man hoppades på!

FIS Cross-Country Worldcup i Ulricehamn 2017 blev en succé!

Visionen var ”värdskap i världsklass” och det är något som både publik och landslagsteam kunde hålla med om. Besökssiffrorna var historiska för svensk längdåkning, 60 000 totalt. Det var lyriska åkare som i intervjuer berättade att det varit helt fantastiskt, för att inte säga unikt. -Vi skulle kunna ha världscupen här varje helg, sa norske skidproffset Martin Johnsrud Sundby i Aftonbladet.

– Det kändes som ett VM i Falun eller Oslo. Det kändes redan på uppvärmningen, jag måste tacka de svenska fansen för de skrek mitt namn. Det kändes bra. Det är alltid bra att tävla i Skandinavien men i dag kändes det som ett VM, sa segraren Alex Harvey lyriskt efter att ha burits fram av publiken.

I SVT fick Martin Johnsrud Sundby frågan om det inte till och med var bättre än i Holmenkollen.– Ja, det värsta är att du har rätt. Det är något av det råaste jag har varit med om, det är en fantastiskt atmosfär här, sa han.

Även vår svenska stjärna Charlotte Kalla gav publiken stort beröm. – Jag tyckte att jag åkte lugnt, men så inser man att publiktrycket gör att pulsen är 10–15 slag högre bara för att man är så taggad, sa Kalla i Aftonbladet strax efter tävlingen.

Lassalyckans Vasaloppscenters facebooksida strömmade beröm in från besökare som hyllade allt från logistiken, arenan och de trevliga leende funktionärerna.

 

Fotograf: Mats Lind

 

Succé även andra gången

I januari 2019 var det då åter dags för detta stora skidevenemang att inta Ulricehamn. Förväntningarna var höga. Efter en vacker invigning på Stora Torget i Ulricehamn där både aktiva åkare, ledare och kommuninvånare deltog kunde så tävlingarna ta fart på lördagen. Inför dessa tävlingar hade man byggt om banans utformning med nya tuffare delar som de så kallade Väggen och Hyllan. Man hade också sett till att göra det ännu bättre för åskådarna genom att bygga fler passager för att kunna röra sig friare och bättre flöden för matinköp, toalettbesök och till läktarplatserna. 

 

Invigningen

På Stora Torget genomfördes på fredagskvällen innan helgens tävlingar invigningen av FIS Cross Country World Cup 2019. Torget fylldes av åskådare som fick se fanbärande skidelever, sjönsjungade artister som LaGaylia Frazier och aktiva åkare intervjuas.

 

Lördagen med sina individuella lopp för damer och herrar bjöd på den feststämning många förväntat sig. Runt 27 000 besökare upplevde tävlingarna på plats. Solen visade sig inte så mycket som utlovats men det blev ändå en folkfest i skogen runt spåren, där publiken grillade och fikade mellan loppen.

Skidtävlingarnas andra dag genomfördes stafett och trots att snön vräkte ned under stora delar av dagens gjorde de 18 000 åskådarna som tog sig till området ändå att stämningen var på topp. 

 

Ulricehamns i topp

Att det återigen blev en succé är inget att sticka under stolen med. Den undersökningen som genomfördes där säsongens 18 världscuparrangörer utvärderas av teamen, hamnade Ulricehamn på första plats i en konkurrens med stora och kända längdskidorter.

Värden som sticker ut är Eventets kvalitet där Ulricehamn för andra världscupen i rad ligger i topp. Strax bakom placerar sig Holmenkollen och Val di Fiemme. Resultaten i utvärderingen är jämna över lag. Att Ulricehamn redan efter två genomförda världscuper får så goda omdömen av teamen är utan tvekan ett tecken på att vi arbetar på ett bra sätt, berättar Johan Falk VD för World Cup Ulricehamn. Resultatet stärker oss i framtida diskussioner i kommande världscupskalender.

Sprint 2021

Tredje gången Ulricehamn fick arrangera tävlingarna blev det lite annorlunda. Då pågående pandemi inte tillät någon publik fick det köras utan åskådare på arenan. Inriktningen blev också lite annorlunda då det tävlades i sprint istället.

Ulricehamn ser nu fram emot kommande tävlingar. Vintern 2023 är det dags igen! 

 

Fotograf: Mats Lind

 

Hur kom det sig att detta stora evenemang hamnade i lilla Ulricehamn? 

Karl- Erik Claesson styrelseordförande i Ulricehamns Ski event AB:
Sommaren 2015 togs beslutet att skicka in en ansökan. En grupp tongivande personer i Ulricehamn strålade då samman när chansen kom och tog hjälp ifrån en kommunikationsbyrå för att få ihop en professionell presentation.

- Vi kraftsamlade för ansökan och lyfte fram Lassalyckan som en unika anläggning det är, och infrastrukturen med motorväg och två närliggande flygplatser. Vi var kreativa i bilder och ord men noga med att utgå ifrån verkligheten och vad vi skulle kunna åstadkomma. 

Att multisportanläggningen Lassalyckan fanns var naturligtvis avgörande och har alltid varit ett diskussionsämne i Ulricehamn. 

- När en liten stad och medelstor kommun kan ha sådan attraktionskraft för ett sådant här stort arrangemang visar det sig att satsningen på att bygga anläggningen var rätt. Det finns flera som ifrågasatt men nu möter man mer stolthet över att vi har fått den här förmånen att arrangera en sådan här stor internationell tävling. 

 

Andra läste också: