({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jesper Anhede

Bakgrund

Visst går det att tävla i utomhusmatlagning? Tanken väcktes, en idé tog fart och snart växte ett svenskt mästerskap fram.

En idé växer fram

Året var 2015 när destinationsbolaget Next Skövde tillsammans med engagerade mat-och friluftsintresserade började spåna idéer kring ett evenemang med fokus på natur och friluftsliv. Man ville skapa ett utomhusevenemang som kunde vara återkommande och locka ännu fler friluftsintresserade till Billingen. Ur dessa idéer föddes så småningom festivalen Sweden Outdoor Festival. En tävling i utomhusmatlagning kändes som en självklar del av en utomhusfestival och med det sagt blev SM i utomhusmatlagning ett inslag i Sweden Outdoor Festival.

Tidigare tävlingar

Det allra första SM:et i utomhusmatlagning gick av stapeln 2016 på Billingen Skövde i samband med festivalen Sweden Outdoor festival. Då deltog elva lag som kämpade hårt om den första titeln som svensk mästare i utomhusmatlagning. Sedan dess har tävlingen bara vuxit sig större och större. 

Redan 2017 började SM i utomhusmatlagning att växa då det tillkom en deltävling i Skellefteå. Till 2018 var det fler som ville tävla i utomhusmatlagning och Östersund, Växjö och Kramfors anmälde intresse för att arrangera deltävlingar i det svenska mästerskapet. Dessvärre fick Kramfors dra sig ur tävlingen då det varma sommarvädret förde med sig eldningsförbud. Deltävlingsorter 2018 blev till sist Skövde, Östersund och Växjö som skickade sina finallag till den stora finalen på Billingen i Skövde.

Fotograf: Mårten Bergkvist


2019 ökade intresset ytterligare för tävlingen och upplägget med deltävlingar och final omarbetades. Från och med nu skulle Skövde inte längre stå värd för någon egen deltävling, utan istället lägga allt krut på att arrangera den stora finalen på berget Billingen. De orter som stod värd för 2019 års deltävlingar var Östersund, Kinnekulle, Örnsköldsvik, Falkenberg, Växjö och Dalsland. Och på den vägen är det. 

Fotograf: Tobias Andersson

 

Tidigare vinnande lag år för år

2016 - Matdårarna, Skövde

2017 - Team Family, Skövde/Jönköping

2018 - Team Family, Skövde/Jönköping

2019 - Skärselden, Falkenberg

2020/2021 - Maxime, Arvika

2021/2022 - Eldividur, Falkenberg

2022/2023 - King Size extra allt, Tåkern

 

Fotograf: Lisa Mikko

 

SM i utomhusmatlagning presenteras i stolt samarbete med: