({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jesper Anhede

Så fungerar SM i utomhusmatlagning

SM i utomhusmatlagning är en lagtävling och går ut på att tillaga en trerätters meny över öppen eld på Muurikka och Trangiakök. Ett lag består av 2-3 deltagare som har 2,5 timmar på sig att tillaga en trerätters meny.

De tävlande komponerar sin meny själva och får välja fritt utifrån en råvarulista>> där råvarorna kommer från lokala livsmedelsproducenter och anpassas utifrån årstid.

Innan tävlingen startar hålls en obligatorisk tävlingsgenomgång för samtliga lag, sker cirka 30 minuter innan första laget startar. Därefter startar ett lag åt gången med 15 minuters mellanrum. Det innebär att om tävlingens första lag startar kl. 10.00 serverar de sin meny till juryn kl 12.30, nästa lag kl 12.45 och så vidare. (Observera att starttider kan variera per tävlingsort).

Vad vinner man? 

Förutom ära och berömelse får vinnande lag presentkort på 10 000 kr, produkter från våra samarbetspartners och sin inskrift i vandringspriset.

 


TÄVLINGSREGLER

Utrustning

All utrustning som deltagarna ska använda måste bli godkänd innan tävlingstiden börjar. Varje lag står för sina egna redskap. För mycket redskap tillåts inte då redskapen inte ska vara avgörande för resultatet, det är kunskapen som ska sättas på prov. Se godkänd lista på redskap >>

Övrig utrustning tillhandahålles av tävlingsorganisationen och består av:

  • Muurikka 48 cm, en Muurikka Paella 40 cm och en Muurikka kastrull 4,6 L.
  • Ved till eldarna
  • Trangiakök med tillhörande sprit.
  • All mat serveras på takspån, palmbladstallrikar eller annan kreativ lösning.
  • Utrustningen som gäller för matlagningen ska användas av alla lag.
  • Några extra takspån som kan användas som mindre skärbrädor.
  • Plasthinkar finns att låna på plats. Varje lag får färskvatten i dunk till sin tilldelade station. Påfyllning av dessa ansvarar deltagarna själva för under tävlingen.
  • Hygien- och rengöringsutrustning. 

Menyn

I menyn ingår förrätt, varmrätt och dessert som ska tillagas till sex stycken normalportioner varav tre portioner ska serveras till domarna >>. De tävlande komponerar sin meny och får välja fritt ur råvarukorgen. Samtliga råvaror behöver inte ingå i menyn. Deltagarna plockar på plats till sig de mängder råvaror d

e behöver till sin meny eller får en färdig korg beroende på tävlingsort. Som deltagare får man inte ta med något förberett, all mat ska tillagas på plats. Viss råvara är begränsad till 600 gram. Tävlande lag kan också under tävlingens gång nyttja naturen runt om tävlingsområdet inom ramen för allemansrätten.

 


OM TÄVLINGEN

Att delta i SM i utomhusmatlagning kostar 1000 kronor inkl. moms per lag och debiteras av respektive tävlingsort. Antalet deltagande lag är begränsat och det är först till kvarn som gäller. Anmälan sker via denna webbsida.

Domarna >> bedömer smak, presentation, komposition, mise en place, hygien, handlag och ekonomi/svinn och användande av naturen. Smak har ett högre omräkningstal. De lägger också vikt på känslan av eld och utomhus. Vid tidsfördröjning sker poängavdrag.

SM i utomhusmatlagning vill lyfta intresset för utomhusmatlagning och uteliv samt lokala råvaru- och livsmedelsproducenter som finns i området.

Under utvecklingen av tävlingen har vi utgått från de branschriktlinjer för utomhusmatlagning som finns att läsa på livsmedelsverkets hemsida.

 

Hör tävlingsledningen berätta om tävlingen

Thumbnail image

 

Till startsidan

 

SM i utomhusmatlagning presenteras i stolt samarbete med: