({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Därför borde alla testa på campinglivet!

Vet du varför campingarna i Bohuslän ligger så vackert som de gör? Här får du svar på det, och varför du ska välja camping på västkusten som årets semesterboende.

Idag har allt fler campingplatser förvandlats till resortliknande anläggningar som nästan är jämförbara med miniatyrer av riktiga samhällen. Här finns alltifrån butiker och restauranger med fullständiga rättigheter till äventyrsbad och ibland till och med hela nöjesparker.

Lämna paddan hemma

Men det finns ändå vissa signifikanta skillnader mellan ett campingsamhälle och ett vanligt samhälle. Istället för höghus som skymmer solen har campingarna mysiga stugor med öppna altaner. Istället för betongmatta täcks marken av gräsmattor. Istället för iPad som främsta sällskap hittar barnen snabbt nya lekkamrater. Och istället för pinsam hisstystnad så hälsar man glatt när grannen tänder grillen på kvällen.

För att helt förstå fenomenet med att campa måste vi dock ta en titt tillbaka i backspegeln. När camping som semesternöje utvecklades i Sverige under första halvan av 1900-talet var det till en början bara tält som gällde. Och med tiden växte intresset för friluftsliv och fler ville njuta av naturens lugn.

Fotograf: Per Pixel Petersson

”Vilken vacker gård, får jag bo här?”

Under efterkrigstiden började det gå en trend i att hitta nya, natursköna områden att slå upp sitt tält på. Gärna nära vatten, och helst av allt vid havet. Allt oftare fick gårdsbönder runt om i Bohuslän besök av nyfikna semesterfarare som knackade på dörren och frågade om lov att slå upp sina tält på deras tomter. Besökarna valde naturligtvis de platser de själva tyckte var vackrast och med tiden började bönderna inse värdet i att anordna mer organiserad campingverksamhet med gemensamma utrymmen för toalett, dusch och matlagning.

Det är med andra ord inte konstigt att campingarna i Bohuslän ligger så vackert som de gör – det är ju camparen själv som valt platsen! Och än idag är många av de populäraste campingarna fortfarande familjeägda, vilket bidrar till den gemytliga känslan som ofta finns på en camping. För det är just den atmosfären som lockar många till campingarna. Här finns plats för idrottslaget som behöver svetsas samman inför den stundande säsongen, för familjen som inte kan bestämma om det är Yatzy eller poker på agendan ikväll, för kompisgänget som vill paddla kajak tillsammans, och för väninnorna som vill båtluffa längs kusten.

Fotograf: Roger Borgelid

Med tiden växte campingutbudet i Sverige, inte minst längs västkusten. Idag är Västsverige, med Bohuslän i spetsen, det i särklass mest populära campingområdet i Sverige (med omkring 3 miljoner gästnätter på campingplatser per år).

Välj off season om du söker lugnet

Den trend man kan se är att säsongen breddats. Visst, sommaren kommer nog alltid att vara den överlägset största campingperioden, men fler och fler upptäcker tjusningen med att fly ut till naturen under vår och höst. Då anser många att kusten är som vackrast, med saltstänkta vindbyar som kommer in från havet och vandringsleder som slingrar sig över ostörda klipplandskap. Så om du föredrar lugnet rekommenderas ett besök off season. Vår och höst är också den bästa tiden att upptäcka naturen, oavsett om du vill vandra, paddla, dyka eller bara avnjuta en gudomlig skaldjursbuffé.

Har folk fortfarande matchande träningsoveraller?

Det är sant att fördomarna och myterna kring det glada campinglivet under åren har varit många. Inte minst sedan Galenskaparna och After Shaves campingfamilj i mitten av 80-talet klev in på Macken i matchande Adidas-overaller och bejublande sjöng om varför man ska ha husvagn. Och hur charmigt det än må vara att klä sin hund i en blå träningsoverall för att matcha övriga familjen så är det långt ifrån dagens sanning. Nej, camping är inte längre bara Foppatofflor, matchande träningsoveraller och tältdyrkande skogsmullar. Det är hög tid att slå hål på långlivade myter om campingfenomenet. Så lämna overallen hemma och upptäck tjusningen med det moderna campinglivet!

Är camping något för mig?

Camping är för dig som vill andas havsbris och njuta av skaldjur. För dig som letar gömda badvikar bland klipporna. För dig som gillar känslan av att sticka iväg, byta miljö och upptäcka nya platser. Och framför allt, för dig som gillar att vara tillsammans med vänner och familj.

I Bohuslän får du direkt närhet till en världsberömd skärgård, båtturer, cykelstigar, salta bad, spännande uteliv, pinfärska skaldjur, fiske, djupa skogar, trevliga restauranger och fantastiska vandringsleder. Oavsett om du kommer hit under vårkanten, mitt i högsäsongen eller när sensommarlugnet lagt sig över fiskebyarna finns det spännande saker att uppleva.

Välkommen att bo på camping i Bohuslän!

 

 

 

Fler campingupplevelser

Bland klippor och salta stränder ligger campingarna i Bohuslän som ett pärlband utmed kusten. Här hittar allt från stora resorts till små gemytliga familjecampingar som erbjuder spännande aktiviteter och avkoppling.