({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vandrare på Skärgårdsleden.

Fotograf: Jonas Ingman

15 öar med magiska vandringsleder

Hur mysigt är det inte att göra en dagsutflykt till en ö och vandra runt den? Många av öarna i Västsverige har fina vandringsleder.

Hela den bohuslänska kustremsan är känd för sina öar med mysiga fiskebyar, röda sjöbodar och vidsträckta klipplandskap. Men även inåt landet går det att vandra på öar genom vackra skogar och sevärda platser.

 

1. Dyrön

Dyröleden tar dig ett varv runt gemytliga Dyrön, cirka 5 km. Trots sin ringa storlek stoltserar ön med ett dramatiskt landskap. Upptäck den snäva ravinen mellan två höga klippväggar, säg hej till de fritt strövande mufflonfåren och njut av en fantastisk utsikt över skärgården.

Stanna gärna till för en bit mat hos Trålverket eller en fika hos Linas Brygga (stängt för säsongen 2023). Det finns även en allmän bastu att boka på Dyrön, perfekt för höst- eller vintervandringen.

Dyrön.

 

2. Bohus-Malmön

Medelhavskänslan är sällan så nära som på Bohus-Malmön i Sotenäs kommun. Här finns det gott om små havsvikar och laguner med turkost vatten. Ta färjan ut till ön från samhället Tullboden och vandra längs Kuststigen/Soteleden, 12 km.

Ett tips är att upptäcka ön under höstsäsongen när sommarturisterna åkt hem. Vill du övernatta rekommenderas Bohus-Malmöns Pensionat.

Bohus-Malmön.

 

3. Fotö, Hönö, Öckerö och Hälsö

Den norra delen av Göteborgs skärgård har många fina öar att uppleva till fots. Ta färjan över till Hönö och välj sedan om du vill vandra söderut mot Fotö eller över till Öckerö och Hälsö. Hela Göteborgs skärgårdsled är 27 km och består av tre etapper: etapp 1 Hönö-Fotö, etapp 2 Hönö-Öckerö och etapp 3 Öckerö-Hälsö.

Det finns gott om caféer och restauranger ute på öarna, bland annat Lilling Cottage, Franses Skärgårdspub, Tullhuset och Skärgårdshotellet Hönö.

Göteborgs skärgård.

 

4. Koön

Koön heter den ö där östra halvan av Marstrands samhälle ligger, och här finns tre vandringsleder med olika svårighetsgrad, varav den längsta mäter 5 km. Vandra över klippor, stanna till vid grillplatser, spana in gamla kanonvärn och njut av utsikten över Pater Noster, Åstol och inte minst Carlstens fästning på Marstrandsön.

Tips! Stanna till vid Bergs Konditori Koön och köp med dig en picknickfika att avnjuta ute på klipporna. Du kan även äta middag på Marstrands Havshotell.

Koön.

 

5. Tjörn

Det finns många fina platser att utforska på Tjörn. Vi rekommenderar att du går ett varv på Säbyleden, 4 km. Leden går genom öppna landskap, betes- och skogsmark, på stigar och vägar. Det finns även möjlighet att göra en avstickare ut till Säby ö, två öar med en smal landtunga emellan.

Har du tid över föreslår vi att du svänger förbi Skulptur i Pilane på hemvägen, en riktigt häftig skulpturpark mitt ute bland klipporna.

Tjörn.

 

6. Flatön och Malön

Mellan Orust och Skaftö passerar Kuststigen några mindre öar som är mycket mysiga för dig som gillar ö-vandring. Färjan tar dig över till Malö och sedan vandrar du på en bro vidare till Flatön. Dessa charmiga öar är smått magiska platser att utforska året om.

Flatön/Malön.

 

7. Ramsvik

Upplev storslagen vandring på naturreservatet Ramsvikslandet, som också är känt som Klippornas rike. Området består av vidsträckta klippor med ljunghedar, ängar och mindre våtmarker. Magiskt vackert! Vandringsleden är 14 km och en del av Kuststigen och Soteleden.

Vill du övernatta i området rekommenderas Ramsviks Stugby eller Ramsviks Övergård

Ramsvik.

 

8. Mjörn

Den lilla ön Mjörn ligger mellan Tjörn och Orust. Här kan du ta en promenad längs Sundsbyleden, en 4,5 km lång led i vacker kustmiljö med en blandning av klipplandskap, vindpinade tallar och en fridfull bokskog. Utsikten över Stigfjorden är hänförande och på vissa ställen finns spännande klättring genom trånga passager och grottor.

Stanna gärna till vid Sundsby Säteri för en fika eller lunch.

Mjörn.

 

9. Skaftö

Skaftölandet är känt för sin fina natur och bedårande små kustbyar. Från Fiskebäckskil går leden längs grusvägar och blandskog för att avslutas i det gamla fiskeläget Grundsund, 6 km senare. Missa inte att stanna till för att titta på sjöbodarna och skärgårdsvillorna på varsin sida om sundet i Grundsund.

Fiskebäckskil har många trevliga restauranger, bland annat Brygghuset och Gullmarsstrand Hotell

Skaftö.

 

10. Hamburgö

Bergaleden utgår från färjeläget på Hamburgö utanför Hamburgsund i Bohuslän och löper runt Hagberget. Leden är något kuperad och följer stigar och gamla vägar med bitvis vacker utsikt över sundet.

Passa på att stanna till vid Hjalmars Bar & Brygga i Hamburgsund för en bit mat efter vandringen.

Hamburgö.

 

11. Härön

Fem minuter med färja från Tjörn över Kyrkesund ligger Härön med fina vandringsleder som går över öns naturreservat. Fantastiska utsikter, klippor, hav och spännande natur. Den längre rundslingan på Härön är en del av Kuststigen och är omkring 5 km.

Magasinet på Härön är det ultimata stället om du vill boka ett boendepaket (öppet enstaka helger under hösten).

Härön.

 

12. Kosteröarna

Sydkoster är den större av de två Kosteröarna och karaktäriseras av ett lummigt landskap med lövskog, blomsterrika strandängar och långa sandstränder. En vandring runt hela ön är cirka 14 km, men det går även att göra kortare etapper på 3–7 km vardera. Gör ett lunchstopp på mysiga Kläpphagen nära Ekenäs hamn. Vill du veta mer om Kosterhavets fantastiska natur kan du titta in hos naturum Kosterhavet.

Nordkoster finns två vandringsslingor, cirka 5 km vardera. Istiden har lämnat häftiga klapperstensfält efter sig, som tillsammans med utsikten från fyrarna på Högen (Kosters högsta punkt) är det mest sevärda under denna trevliga vandring.

Väljer du att stanna kvar på Koster så finns nystartade Kläpphagen Koster som erbjuder både mysigt boende och god mat.

Kosteröarna.

 

13. Marstrand

Upplev naturen och den fascinerande historien under ett varv runt Marstrandsön, 5 km. Stanna till för ett dopp vid nakenbadet, promenera genom Smugglarrännan, utforska Trollskogen och njut av utsikten över Carlstens mäktiga fästning som tronar högst upp på ön.

Bergs Konditori är ett mysigt fikställe och för middagen kan vi tipsa om Grand Hotel Marstrand.

Marstrand.

 

 

Öar i Vänerskärgården

 

14. Kållandsö

Kållandsö ligger i Vänern, strax norr om Lidköping. Ön är kanske mest känd för Läckö slott som ligger på nordöstra delen. Det finns flera vandringsleder på Kållandsö. Den 4 km långa stigen ut till Roparudden vid Läckö slott tar dig till den yttersta spetsen i Vänerns vackra skärgårdsmiljö. Och på västra kanten av Kållandsö går den 7 kilometer långa Tranbergsleden genom ett kulturhistoriskt område med artrik natur.

Har du inte varit inne på Läckö slott förut så bör du absolut boka en guidad visning, det är en väldigt vacker miljö!

Kållandsö.

 

15. Brommö

Ön Brommö ligger i Vänerns insjöskärgård, strax utanför Mariestad. De 14 km långa Brommöleden tar dig genom vildvuxna blåbärsskogar med goda badmöjligheter, både från klippor och sandstränder. Perfekt för en dagsutflykt, men kom ihåg att ta med picknickkorgen.

Brommö.

Fler områden att vandra i