({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Kosteröarna - Lagunen Camping & Stugor

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Cykla på Kosteröarna

Det är något speciellt med att cykla på näst intill helt bilfria Koster. Avstånden på den 8 kvadratkilometer stora ön Sydkoster är perfekta för en cykeltur.

Sydkoster är den största av Kosteröarna och nästintill helt bilfri, vilket gör det till en riktig cykelö. De mysiga cykelvägarna tar dig runt i stort sett hela ön.

Det är fint att cykla här både under våren och sensommaren, då är det dessutom lite färre gäster på ön. Packa gärna med badkläder om du kommer under sommaren. På Sydkoster finns nämligen gott om fina badstränder och klippor.

Boka cykelsemester

 

Ekenäs och Långagärde – start och/eller stopp

Beroende på var du vill cykla väljer du att hoppa av Kosterbåten vid Ekenäs eller Långagärde. Stannar du vid Ekenäs är ett besök på naturum, besökscentret för Kosterhavets nationalpark ett måste. Här finns en interaktiv utställning, klappakvarium, filmvisning, souvenirer och mycket duktiga guider, som berättar som nationalparken och livet under ytan.

På Ekenäs kan du också stanna till på Hotel Koster och ta något gott på restaurangens uteservering. En sommaröppen kiosk samt Kosters Rökeri med rökeri, fiskbutik och restaurang kan också rekommenderas.

Fotograf: Mikael Almse

På Långagärde i Kostersundet kan du prova på Restaurang Sundets stenugnsbakade pizza, eller varför inte besöka hembygdsmuseet som är öppet under sommaren.

 

Trevliga stopp längs vägen

Cykelvägarna på Koster bjuder på många fina och spännande avstickare. Strax norr om Ekenäs kan du stanna vid Rörvik och undersöka livet under ytan på den markerade snorkelleden.

Missa inte heller Sydkosters högsta punkt Valfjäll. Med sin hänförande utsikt över Kosteröarna och den omgivande skärgården är det något alldeles extra.

Fotograf: Jonas Ingman

Andra trevliga stopp är sandstranden Kilesand och även Breviks hamn, där det finns grillplats och bord för picknick.

Behöver du handla eller ta ut pengar finns en året runt-öppen ICA-butik mitt på ön.

 

Cykeluthyring

Gå av färjan vid Långagärde eller Ekenäs hamn. Cykeluthyrning finns på båda ställena. Det går bra att hyra cykel vid den ena bryggan och lämnar tillbaka cykeln vid den andra för att sedan ta Kosterbåten tillbaka därifrån.

Fotograf: Åsa Dahlgren

 

Res hit med Kosterbåten

Kosteröarna är belägna strax utanför Strömstad i norra Bohuslän och du tar dig lätt dit med eller utan egen båt. Kosterbåtarna har täta avgångar från Norra Hamnen i Strömstad och anlöper de olika hamnarna på Koster flera gånger dagligen året runt. Cyklar kan ni ta med er ombord på båten till Koster mot en avgift.

Se aktuell tidtabell och prislista för Kosterbåtarna här.

 

Boka en cykelsemester på Koster

 

Dagsutflykt med cykeln till Koster

Lagunen, Strömstad

Spendera natten på Lagunen Camping. Efter frukost tar du cykeln in till Strömstad och därifrån vidare med båten till Sydkoster. Här väntar en härlig dag med lätt cykling, bad från klipporna och god mat.

  • Missa inte: Stanna till för en lunch eller fika på Kläpphagen Koster nära Ekenäs hamn.

Läs mer och boka

 

Fakta cykla på koster

Längd: På Kosteröarna cyklar du korta avstånd på några kilometer i taget och har hela tiden nära till bad och fikastopp. 

Underlag: Grusvägar och cykelbanor, nästintill helt bilfria.

Att tänka på: Använd alltid cykelhjälm, visa hänsyn i trafiken och ha kläder efter väder. Ta med vattenflaska och något att äta ifall energin tar slut. Ett lagningskit med verktyg och extra slang om du får punktering är bra att ha med sig.

Mer om Kosteröarna