({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
krabbfiske

Fotograf: Anna Hållams

Gör en roadtrip genom Bohuslän i sommar

Bohuslän är fullspäckat med upplevelser för familjen, allt från kajakpaddling bland skär, krabbfiske och salta bad till höghöjdsbanor. Nedan följer ett förslag på en resa med 12 stopp för er som vill ha en aktiv semester och samtidigt uppleva det genuina Bohuslän. Till varje område finns förslag på boende för er med husbil, husvagn eller som vill bo i stuga med eller utan hotellstandard.

 

 

I kartan här nedanför hittar du campingar utmed vägen samt 12 stopp med tips på spännande och aktiva upplevelser som passar för hela familjen. 

Läs mer om varje stopp längre ner på sidan.

#1 Semesteridyll med historiska upplevelser

 Marstrand

En timmes bilfärd från Göteborg ligger Marstrand. Strosa runt i semesteridyllen for societeten under förra sekelskiftet och utforska Carlstensfästning med dess fängelsehålor, vallgravar och lönngångar.

Fortsätt turen norrut, passera den majestätiska Tjörnbron, och övernatta i stuga eller eget campingfordon hos Hav & Logi i Skärhamn på Tjörn. Här kan ni fiska krabbor, bada eller varför inte ta en kajaktur med Kajakaktiv.

 

#2 Dagstur till skärgårdsö

 Stora Dyrön

Parkera i Rönnäng och ta båten till Dyrön, en ö med ett litet skärgårdssamhälle med gästhamnar, badplatser, minigolf, natursköna vandringsleder och en härlig bastu vid havet.

 

#3 Silltradition på Klädesholmen

 Tjörn

Innan ni åter ger er ut på vägarna rekommenderar vi ett stopp hos Salt och Sill på Klädesholmen, är det någonstans man ska äta sill är det här! Hos Hav & Logi bor du gott i stugor eller med egen husbil eller husvagn. När ni är i Skärhamn passa på att göra ett besök på Nordiska akvarellmuseet där ni kan uppleva internationell akvarellkonst. Ett besök där uppskattas av hela familjen då flera programpunkter riktar sig till barn. Från Tjörn går turen vidare via den lilla ön Mjörn. Här hittar ni Sundsby Säteri, en unik gård som på 1600-talet var bostad till den mäktiga Margareta Huitfeldt. Här finns utöver en historisk gårdsmiljö en vandringsled till några grottor, där den svårare sträckningen blir ett kul äventyr för hela familjen. Från Mjörn går sen turen via Skåpesundsbron, där man kan stanna och titta på båtarna som passerar genom det trånga sundet.

Rutten tar dig sen via färjan i Svanesund åter till fastlandet och fjordarna innanför Orust. Längs fjordarna hittar du följande boenden: Anfasteröd Gårdsvik, Hafsten Resort och Vindöns camping.

 

#4 Spana in sälarna

 Orust

Från innerskärgården styrs nu kosan ut till ytterskärgården igen, och ut till det gamla fiskesamhället Stocken på Orust. Här kan man lägga en dag på att spana efter säl på sälsafari med Lotshotellet eller ta en tur ut till fiskelägena på Käringön eller Gullholmen. Besöker ni det sistnämnda rekommenderas varmt en bokning av en guidad visning på skepparhuset. På Orust ligger även Vindöns camping och Stocken.

 

#5 Aktiviteter på havet

 Ljungskile

Nästa dag ägnas på havet i fjordarna inomskärs. Den skyddade innerskärgården lämpar sig ypperligt för den som vill testa båtlivet för första gången. Under sommaren kommer makrillen in i vikarna och man kan prova fiskelyckan med en hyrbåt. Båtar finns att hyra hos både Hafsten, Vindön och Anfasteröd, som även har SUP för uthyrning.

Ett annat tips är att följa med M/S Märta på musselexpedition och skördar musslor från fjordarnas musselodlingar, eller att ta en tur med Skärgårdsbåtarna som har ett flertal turer som avgår från både Ljungskile och Uddevalla. Det går att ta med cykel ombord om man vill cykla en väg.

 

#6 Äventyr på land

 Uddevalla

Efter en dag eller två till sjöss ägnas nästa dag åt att få i gång adrenalinet på Hafstens nya höghöjdsbana eller ZIP-line där både vuxna och barn kan prova på spännande utmaningar bland trädens toppar. Föredrar man istället att hålla sig på backen i skogen kan man ”fjällvandra” på de vidsträckta Herrestadsfjället eller Bredfjället. (Benämningen fjäll hänger med från den tid Bohuslän tillhörde Norge.) 

 

#7 Bohusläns mysiga fiskesamhällen

 Lysekil

När man sovit gott reser man norrut och tar ”västkustens vackraste omväg” via Flatön där tar man ett stopp hos Handelsman Flink för att uppleva hur en handelsbod såg ut förr. Har man inte fått nog av fiskesamhällen kan man även titta in i Grundsund och Fiskebäckskil innan man tar färjan över till Lysekil där man besöker Havets hus  och lär sig allt om havet under ytan. Älskar ni djur? Passa då på att besöka Nordens Ark, parken som jobbar för att ge utrotningshotade djur en framtid, och se världens största tiger. Färden går vidare mot Smögen och väl framme njuter ni av en räkmacka på någon av uteserveringarna på Smögenbryggan. 

 

#8 Båttur, vandring och bad i marmorbassäng

 Smögen - Hunnebostrand - Kungshamn

Kring Smögen finns massor att hitta på. Lägg en dag på en äventyrsvandring för hela familjen på Ramsvikslandet och vandra genom raviner, utforska grottor och bada från granitklipporna.

Ta en tur till Hållö från Smögenbryggan med Hållöexpressen eller Hållöfärjan eller från Kungshamn med Zitabåtarna. Bada i Marmorbassängen och ät våfflor på Utpost Hållö. Eller testa att vara fiskare för en dag och följ med på en krabbfisketur för familjen. De krabbor som fångas till sjöss är definitivt något at berätta fiskehistorier om hemma. 

Campingar i området är Johannesvik eller Ramsvik Stugby och camping.

 

#9 Klättringsäventyr och besök vid Ronjas "Vargklämman"

 Fjällbacka

Suktar ni efter mer äventyr testar ni klippklättring på Bohusgranit med Vertikalverket innan ni åter styr kosan norrut via Kustvägen mot Grebbestad. På vägen till Grebbestad passerar ni Fjällbacka där ni kan göra ett besök till Kungsklyftan där Ronja Rövardotter spelades in. 

 

#10 Kajakpaddling eller ostronsafari

 Grebbestad

Väl framme i Grebbestad spenderar ni natten på Saltviks Camping eller Grebbestadfjorden. Här kan ni testa på kajakpaddling bland kobbar och skär för hela familjen med en guide från Skärgårdsidyllen. Vill ni istället uppleva skärgården från land rekommenderas det dramatiska klipplandskapet vid Tjurpannan.

Vill ni testat något unikt för Grebbestad så testar ni Ostronsafari med hela familjen tillsammans med Everts Sjöbod eller Bröderna Klemming. Väl på plats i Grönemad kan ni också kika förbi Munkgrottan som ligger på stranden alldeles i närheten.

 

#11 Upplev Sveriges västligaste ögrupp

 Väderöarna

Väderöarna är en av Sveriges västligaste ögrupper, strax utanför Fjällbacka i Bohusläns skärgård. I detta naturreservat kan du vandra, bada, se sälar och sjöfågel och njuta av pinfärska skaldjur. Ta en tur hit med M/S Donalda från Grebbestad.

 

#12 Cykla, snorkla, bada och njut av de bästa skaldjuren

 Strömstad

Från Grebbestad styr ni norrut och når snart Strömstad. Här kan ni ta färjan ut till Kosteröarna för att utforska Sveriges enda marina nationalpark, som bäst utforskas, till fots över klipporna, med cykel på små grusvägar och med cyklop längs snorklingsleder. Väl åter på fastlandet finns flera boende med både stugor, campingtomter samt hotell i Strömstadsområdet. Bland annat: Seläter Camping, Daftö Resort och Lagunen Camping & Stugor.

För ett familjeäventyr med fart cyklar ni mountainbike på granitklipporna kring Strömstad eller testar Lagunen BikePark. Cyklar och guidade turer går att boka med Cykel och Salt.

Passa också på att utmana familjen i en krabbfisketävling bland klipporna eller från brygga och låt barnen smaka hur en riktig ”fish and chips” ska smaka på Göstases (där serveras också färska skaldjur).

För en mer skogsnära upplevelse åker ni mot den norska gränsen och tar ni den korta turen till Älgafallet, Bohusläns högsta vattenfall på 46 meter, som ligger till hälften i Sverige och till hälften i Norge.

Och när ni är i Strömstad med barnen kan ni också passa på att bli pirater för en dag på Daftöland, en nöjespark fylld med piratäventyr!

 

Fler campingupplevelser

Bland klippor och salta stränder ligger campingarna i Bohuslän som ett pärlband utmed kusten. Här hittar allt från stora resorts till små gemytliga familjecampingar som erbjuder spännande aktiviteter och avkoppling.