({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hjo /
  • Vintertips i Hjo
Vinterbadande kvinna på Strandpromenaden i Hjo.

Fotograf: Jesper Anhede

10 vintertips

  • 11 nov, 2016
  • Visit Hjo - Hjo Turistinformation

Här listar vi våra 10 mysigaste vintertips!

 

1. Skridskor på Mullsjön 

När isen lagt sig på Mullsjön bjuds det fantastiska möjligheter att spänna på sig skridskorna för en tur en tur eller två. En fantastisk aktivitet som passar både liten och stor, ung och gammal, nybörjare och erfaren. I sällskap av familj, vänner och en termos med varm dryck blir dagen en succé

Men, läs gärna väderrapporten, tänk på säkerheten och kom ihåg isdubbarna! 

För alla platser som lämpar sig för skridskoåkning i Hjo, besök vår karta här >>

 

Fotograf: Sofia Svensson

 

2. Vintervandra Västra Vätterleden 

Från Hjo sträcker sig etapp 4 norrut mot Röå, och etapp 5 tar dig söderut mot Baståsen. Etapperna är 26 respektive 23 km långa och bjuder på lättvandrad terräng i skogsmiljö längs en blandning av stigar och lågtrafikerade vägar.

Västra Vätterleden Etapp 4 >>

Västra Vätterleden Etapp 5 >>

 

3. Upplev soluppgången över Vättern 

I januari och februari bjuds spektakulära soluppgångar över Vättern. Intensiva färger i gult, orange, lila och rosa som färgar himlen och sjön gör det värt att ha klivit upp den där timmen extra tidigt. 

 

Fotograf: Jesper Anhede

 

4. Kallbada i Vättern 

Att vår kropp mår bra av att kallbada har man de senaste åren kunna läsa lite varstans. Men, vad är det då som är så fantastiskt med att kasta sig i iskallt vatten? Förutom att det ger en enorm kick enligt många, och en känsla av välbefinnande, visar även viss forskning på att riktigt kalla bad har minskat spänningar, trötthet, dåligt minne och humör betydligt, och därtill har forskningsdeltagare rapporterat lindrad smärta kopplad till reumatism, fibromyalgi och astma. Enbart positiva effekter med andra ord. Så passa på i vinter att ta ett uppfriskande dopp i Europas femte största sjö Vättern, helt gratis dessutom. 

Läs mer om kallbad i Hjo här >>

Är det för kallt ändå? Ja men kika in våra bastutips här >>

 

Fotograf: Jesper Anhede

 

5. Sova ute  

Kan man kallbada kan man kallsova. Det är sedan gammalt! Så packa varm sovsäck, god och stärkande mat som lämpar sig att tillaga över en värmande eld, bästa sällskapet och ge er ut på äventyr. Det finns flera vindskydd att välja mellan.

Här finns Hjos vindskydd samlade på en karta >>

 

6. Grilla korv vid Lingonuddens vindskydd

Vid vindskyddet Lingonudden, strax söder om Hjo, kan du övernatta eller njuta av en mysig grillstund tillsammans med vänner och familj. Vindskyddet, med tillhörande grillplats, ligger precis intill den lilla dammen Erikssonsdammen och inte långt från vandringsleden Pilgrimsleden.

Du kan köra med bil fram till cirka 2 kilometer från vindskyddet. Därefter går du längs grusväg och sedan skogsstig. 

PS. Glöm inte att ta med egen ved om du vill grilla. 

Du hittar karta och information över Hjos alla vindskydd, inklusive Lingonudden, här >>.

 

Fotograf: MostPhotos: GUN PERSSON LJUSNE

 

7. Skidåkning och pulkarace på Högaliden 

När snön har lagt sig, vad passar bättre än att plocka fram längdskidor och stavar och bege sig till Högalidens Friluftsområde? Här kan du välja spår från 1,5 upp till 5 kilometer och elljusspår finns för sena kvällar. För stor och liten, ja alla med barnasinnet i behåll, erbjuds även pulkabacke.

Läs mer om Högalidens Friluftsområde här >>

Fotograf: Jonas Anhede

 

8. Pimpelfiske på Mullsjön  

En solig vinterdag är som gjord för pimpelfiske efter abborre på Mullsjön. Fiskekort kan du köpa via Hjo Turistinformation.

Mer information om fiske på Mullsjön finns här >>

 

9. Gofika i värmen 

På vintern, när snön yr och termometern visar flera minusgrader, är det mysigt att mysa med en god kopp kaffe eller en varm choklad med vispgrädde. Det gör du med fördel på någon av Hjos alla caféer omgiven av mysig trästadsmiljö. 

Här listar vi Hjos caféer >>

Fotograf: Åsa Dahlgren

 

10. Vinterfisketur på Vättern 

Är du sugen på ett riktigt fiskeäventyr? Med en av Sveriges mest meriterade guider erbjuder Charterfiske förstklassiga trollingfisketurer på Vättern. Ett riktigt äventyr där du har stor chans att fånga röding, öring och lax. 

Mer information om Charterfiske här >>