({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kvinnlig butiksägare utanför sin butik i centrala Hjo, hållandes blommor i sina händer.

Fotograf: Jesper Anhede

Marie om unik och hållbar shopping

  • Visit Hjo - Hjo turistinformation

Här finns så mycket i den här lilla staden!

Varför inte sy om en gammal mjölsäck till ett örngott? För Marie Svensson är det viktigt att kunna visa och inspirera sina kunder till hur man kan återbruka gamla saker på nya sätt. Hon driver inrednings- och livsstilsbutiken Vita Ranunkler vid torget i Hjo, butiken som startade som en blogg och som numera drar besökare från stora delar av Sverige. ”Jag har ett par kunder som kommer till mig varje år, där den ena är från Göteborg och den andra från Stockholm, och så möts de på mitten här i Hjo”.

Om butiken Vita Ranunkler 

Många av Maries besökare uttrycker att de blir glada och mår bra när de kliver in i butiken. Något som inte är svårt att förstå. För Vita Ranunkler är som en vitamininjektion där man får en kick av alla vackra färger, mönster och dekorativa föremål, saker som alla tilltalar hjärtat snarare än hakar på den senaste trenden. Så gott som alla möbler i lokalen är till salu och har hämtats hem från olika delar av Europa. Dessa är bland annat fyllda med blommor från Maries eller hennes mammas egna trädgårdar och inredningsdetaljer av allehanda slag som är noga utvalda av Marie själv.

Fotograf: Jesper Anhede


Återbruk på Vita Ranunkler

För Marie väljer med omsorg när det gäller de märken och produkter hon tar in i butiken. Det är antingen nya föremål som är handgjorda eller producerade med miljövänligt material eller gamla saker som får hitta nya hem och som alla har sin historia att berätta. Du hittar allt från gamla bakplåtar, lerkärl, urnor, skärbrädor och lampor till porslin, smycken och dekorationer. Märken som finns i butiken är bland annat Fairtrade-märkta AfroArt, TineK och Bungalow, vars pappersprodukter är gjorda av återvunnen bomull. ”Jag återbrukar även mina förpackningar och kartonger i så stor utsträckning som möjligt för att spara på miljön”, säger Marie, ”något som är uppskattat bland mina kunder”.

Hjos butiker säljer med hjärtat 

Och det är just det personliga engagemanget som Marie tycker är utmärkande för Hjos butiker. ”Här finns så mycket i den här lilla staden, affärerna kompletterar varandra med ett brett utbud. Här hittar du inte de stora kedjorna, utan små unika butiker som säljer med hjärtat och som har helt egna koncept”. Och kanske är det just detta i kombination med den charmiga trästadsmiljön som gör att Maries gäster från Göteborg och Stockholm väljer att varje år mötas i Hjo.

Alla butiker i Hjo hittar du här på vår webb www.visithjo.se >>