({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hornborgasjön /
  • 5 naturupplevelser du når med kollektivtrafik i området runt Hornborgasjön
Ett par som vandrar. En stenmur syns i bakgrunden.

Fotograf: Tuana Fridén

5 naturupplevelser du når med kollektivtrafik i området runt Hornborgasjön

Naturen kring Hornborgasjön och i de tre kringliggande kommunerna, Skövde, Skara och Falköping, är mycket speciell. Området präglas starkt av våra platåberg och den natur som skapats av inlandsisen. Här blommar om våren körsbärsträden i tusental, och vandringslederna duggar tätt. Vi listar 5 utflyktsmål som du kan uppleva i området, utan att behöva ta bilen!

 

1. Silverfallet Karlsfors naturreservat

På platåberget Billingens nordvästra kastar sig vackra vattenfall ut över bergskanten. Silverfallet är ett vattenfall i flera olika nivåer – några är höga och dramatiska, medan några är lägre och bildar stillsamma vattentrappor. Om våren blommar vitsipporna i stor mängd, men vattenfallet är perfekt för utflykt året om. Varför inte åka hit på vintern när vattnet frusit och bildat vackra isformationer? Grillplats finns. Förbi Silverfallet går också den 65 km långa vandringsleden Billingeleden

Ta dig hit: Buss 613 från Skövde.
Hållplats: Karlsfors. Därefter promenad ca 500 meter.

Fotograf: Peter Nilsson

2. Pilgrimsleden Falköping - Varnhem

Att pilgrimsvandra är en upplevelse för både kropp och själ. Att pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem går i fantastisk natur, förbi porlande vatten, en av Europas viktigaste fågelsjöar Hornborgasjön, över platåberg och gröna kullar gör ju inte saken sämre! Leden 44 km och passar bra att dela upp på tre dagar. 

Ta dig hit: Buss 1 eller 200 mellan Skara och Skövde tar dig till Varnhem. I Falköpings finns ett resecentrum med tågstopp och busstrafik. 
Hållplats: Varnhem väg 49 eller Varnhem. Resecentrum Falköping. 

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

3. Sotaliden och Stolans

Alldeles utanför Timmersdala norr om Skövde hittar du det natursköna området vid Sotaliden och Stolan. Här dyker ramslöken upp i stora mängder om våren och försommaren, och en kulturstig på 3 km tar dig på en kortare vandring förbi gamla gruvgångar och genom vacker natur.

Ta dig hit: Buss 613
Hållplats: Lilla Stolan. Därefter promenad ca 400 meter.

Fotograf: Mårten Bergkvist

4. Vandra i Valle 

Att vandra i Valle är en underbar upplevelse. Här finns mängder med naturreservat som har sin charm året om, men som allra vackrast är det under slutet av maj eller början av juni när de tusentals vildkörsbären blommar. Det sägs också att området har fler små sjöar än vad året har dagar. Här finns många vandringsleder att välja på, och utgår du från Varnhem kan du vandra norrut i det vackra landskapet.

Ta dig hit: Buss 1 eller 200 mellan Skara och Skövde.
Hållplats: Varnhem väg 49 eller Varnhem.

Fotograf: Jonas Ingman

5. Vandra på platåberget Billingen

På Billingens östra sida, bara några kilometer från Skövde centrum, breder Billingens fritidsområde ut sig. Här hittar du en rad olika aktiviteter så som bland annat höghöjdsbana, mtb-spår, bikepark, skidspår, utomhusbad och såklart, fantastisk vandring i varierad natur. Med fritidsområdet som utgångspunkt vandrar du lätt vidare på den cirka 57 kilometer långa Billingeleden som sträcker sig runt hela berget förbi bergskanter med fantastisk utsikt, genom hagmarker och skogar. Känner du inte för en flerdagarstur passar någon av Trollstigens tre etapper perfekt. Olika längder för olika tillfällen, perfekta för dagsturen.

Ta dig hit: Busslinje 8 från Skövde resecentrum.
Hållplats: Billingehus, högst upp på berget.

Fotograf: Tobias Andersson/Next Skövde

För busstidtabeller: www.vasttrafik.se

Fler besöksmål du når med buss kan du läsa om här:

Kulturupplevelser du når med buss