Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Roger Borgelid

Billingeleden
Skövde

65 km, medel

Billingeleden är en cirka 65 kilometer lång vandringsled som tar dig runt hela berget Billingen. Den går utmed bergskanten med fantastisk utsikt, nere på sluttningarna genom hagmarker och skogar samt på den blomsterrika kalkstensplatån i Berg.

Snabbfakta

Längd: ca 65 km 
Tidsåtgång: 3-4 dagar
Svårighetsgrad: Medel 
Terräng: Kuperad vandring med en del brantare partier. Små skogsstigar, genom hagmarker och några kortare partier på asfaltsväg.

 

Mycket att upptäcka

Det finns mycket att se och upptäcka utmed Billingeleden. Den tar dig förbi vackra platser så som de imponerande diabaspelarna vid Ryds grottor, det vackra vattenfallet Silverfallet och genom den böljande Vallebygden där körsbärsträden blommar i tusental under våren. Passa också på att besöka Varnhems Klosterkyrka eller ta ett dopp i någon av de små sjöar som finns i närheten av leden.

Fotograf: Peter Nilsson

 

Varierande vandring

Billingeleden bjuder på varierande vandring genom trolska skogar, under vackra lövbeklädda trädkronor och över öppna hagmarker. Leden går både upp- och ned för Billingens sluttningar och erbjuder en kuperad vandring. I området finns flera anslutande leder som går att göra till dagsturer för dig som inte vill gå hela leden. Vandringskarta finns att ladda ner här eller se karta med tips på sevärdheter här nedan. Önskar du en fysisk karta att ha med på din vandring finns den till försäljning hos Skövde Turistcenter och Turistbyrån i Skara.  

Billingeleden startar vid Simsjöns södra spets och går norrut längs Billingen, förbi Skövde stad upp till Bergs socken och därifrån söderut till Lycke Lilla Höjens naturreservat och Nolberget. Vandringslederna går ofta genom hagmarker med betande djur, så håll god uppsikt över din hund. På flera utsiktsplatser finns bord och bänkar utplacerade.  

Vackert vårlandskap över en hage med betande kor och blommande körsbärsträd.

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde


Boende

När kvällen kommer och mörkret sänker sig över berget behöver alla vandrare någonstans att vila fötterna och ladda med ny energi. Längs Billingeleden finns flera alternativ till övernattning i B&B eller hotell. Flera av boendena ligger precis i anslutning till leden medan andra kräver en liten avstickare på någon kilometer. Nedan listar vi boenden som ligger i närheten av leden:
First Hotel Billingehus
Billingens stugby & camping
Kronogårdens Bo på lantgård
Dämmans gård
Sjöbacken Gård
Flämslätt stifts-och kursgård
Fredriksons Pensionat Sjöbacka
Gröna Huset Vandrarhem
Klostergårdens vandrarhem
Mellomgården

Allemansrätten

I Sverige har vi allemansrätten som innebär att vi alla har rätt att vara ute och vistas i naturen. Så fort du exempelvis är ute och går en promenad, tältar eller plockar bär i skogen använder du dig av allemansrätten. Det är en gammal sedvana som bör användas med omtanke. När vi är ute i naturen har vi inte bara rättigheter utan också vissa skyldighter. Det innebär att man ska ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Du får inte störa och inte förstöra. För naturreservaten gäller ofta att du inte får plocka blommor och bara elda på angiven plats. Kom också ihåg att stänga grindar efter dig om leden du vandrar passerar en hage. Lär dig mer om allemansrätten här.

Närbild på tre små svampar som sticker upp ur en liten skog av grön harsyra.

Fotograf: Tobias Andersson

 

Tips inför vandringen

Nybörjare eller erfaren vandrare? Oavsett så kan det vara skönt att ha en liten checklista med bra saker att tänka på inför vandringen. 

1. Rätt kläder är A och O. Bomull andas dåligt så välj hellre ullkläder som både andas och värmer.

2. Gå inte i helt nya skor. Skavsår kan förstöra vilken vandringsupplevelse som helst. Se till att ha gått in skorna innan du ger dig iväg på din vandring.

3. Välj en ryggsäck med midjebälte – det spar på ryggen och hjälper dig bära din packning bekvämt vare sig det är picknickväskan eller en flerdagspackning. 

4. Var rädd om dig. Ta med ett första-hjälpen-kit, lite extra mat och förstärkningsplagg. Om du ska ut och vandra själv bör du även berätta för någon anhörig var du tänkt åka ifall något oförutsett skulle hända under din vandring. 

5. Ha med dig extra strumpor och byt ofta. Blöta fötter ökar risken för skavsår!

Fotograf: Mårten Bergkvist

 

Fakta om leden

Längd:

Cirka 65 kilometer. Leden är en rundslinga som man lättast delar upp i dagsetapper. 

Ungefärlig tid:

3-4 dagar om man väljer att vandra hela leden. 

Markering:

Orange skyltning med ett svart  ”B”. Följ markeringen runt hela leden så vet du att du är på rätt väg.

Svårighetsgrad:

Medel. Kuperad vandring med en del brantare partier. Terrängen varierar mellan små skogsstigar, genom hagmarker och några kortare partier på asfaltsväg.

Start och mål:

Billingeleden startar vid Simsjöns södra spets och går norrut längs Billingens branter med utsikt över Skövde stad och dess omgivningar för att sedan vända runt på Billingens västra sida. Självklart kan du med kartans hjälp spana in valfri plats att starta på. Då leden går runt kan du hoppa på där det passar dig bäst. 

Kontaktinformation

Next Skövde

Stationsgatan 3 B

54130


Telefon: +46 500446688


E-post: info@nextskovde.se

Hemsida: nextskovde.se