({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Tobias Andersson

Östen runt på cykel
Skövde

En cykeltur längs gammalt odlingslandskap.

När du cyklar Östen runt tar du dig fram i ett levande kulturlandskap med åkrar och hagmarker, odlingsrösen och stenmurar. Här cyklar du på en blandning av små åkervägar, grusvägar och asfaltsvägar. Även om du cyklar runt en sjö så är det på få ställen du har möjlighet att se själva sjön, men med sin vackra natur blandat med öppna landskap får du med råge kompensation för detta.

Snabbfakta

Längd: 33 km

Underlag: Grusvägar i varierad kvalité, gräsväg och asfalt. Ganska plan cykeltur i platt landskap.

Svårighetsgrad: Lätt till medel

Cykeltyp: MTB rekommenderas

 
Karta med utförlig beskrivning finns att hämta på Skövde Turistcenter. 
Utskriftsvänlig karta finns här.

På två hjul genom historiskt landskap

Cykelturen startar lättast vid Österbergs Konditori i Tidan, här kan ni parkera bilen och ladda med en mumsig fika, eller varför inte be dem göra iordning en fika att ta med?
Turen börjar utmed Skövdevägen i Tidan för att sedan komma ut på landsbygden via Vadsbovallen och vidare till Vaholms brohus. Brohuset är troligen det enda i Sverige i sitt slag och håll i styret ordentligt när du cyklar igenom - här sägs det att det spökar. Brohuset går över ån Tidan och har ni tur kan ni skymta en och annan bäver. Ni trampar vidare utmed de öppna åkerfälten och tar er mot den norra delen av sjön.

Fotograf: Tobias Andersson


När ni har passerat Sveneby kyrka och Sveneby säteri ringlar sig vägen söderut på en fin grusväg. Glöm inte att lyssna till den vackra fågelsången som hörs i den lummiga skogen. Om ni väljer att cykla här på sensommaren eller hösten finns stora chanser att hitta riktigt bra svampställen.
 
Efter några kilometer tar grusvägen slut och blir asfaltsväg. Ni har nu kommit fram till Skalkarike. Här cyklar ni förbi både grisar, kor och får som går nära vägen. Efter att ni cyklat över ån Tidan via broarna kan ni ta in till vänster, till Östens fågeltorn, där ni har utsikt över sjöns norra delar – perfekt för den fågelintresserade.
 

Fotograf: Tobias Andersson

 
Nästas stopp blir Logården som ligger i den lilla byn Odensåker. Logården är idag en välbesökt informationscentral för sjön Östen. Här kan ni ta er ned via hagar och spänger till fågeltornet för att se ut över sjön. Här finns även en fin kryddträdgård och café för den som är fikasugen.

Turen tar er fortsatt söderut tills ni når vägkorsningen i Rör. Här kan ni se ett praktfullt bronsåldersröse som är ett av Västergötlands största. Vid röset kan ni också göra en avstickare till Binnebergs tingshus endast 1,5 kilometer bort. Binnebergs tingshus är idag ett skolmuseum och används oftast som utställningslokal. 

Fotograf: Tobias Andersson

Snart cyklar ni förbi Horn. Här kan ni välja att cykla söderut för att ta er till Horns kyrka och Horns tegelbruk som idag är ett industriminne. Cykelleden fortsätter dock till vänster i korsningen på Kulturväg Skaraborg.

I Bankälla kan ni välja att cykla vidare utmed den asfalterade vägen eller ta av på en liten grusväg över åkrarna till Flistad (sväng av mellan gult tegelhus och lada). Väljer du den lilla vägen upplever du en vacker gammeldags bygd där ni passerar en rad med charmiga små torp.

I Flistad är landskapet ett stenrikt betes- och odlingslandskap. På höger sida kan ni nu se Flistad kyrka. Intill kyrkan ligger en mycket stor gravhög som har fått namnet Kung Ranes hög och är en outgrävd fornlämning där Kung Rane sägs ligga begravd.

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

Innan ni når samhället Tidan, där ni startade turen, kan ni göra en avstickare till Askeberga. Där kan ni se Askeberga Skeppsättning med sina 24 stora stenblock som är placerade i en båtform. Askeberga är Sveriges näst största skeppssättning efter Ale stenar i Skåne och hur stenarna har hamnat där är än idag ett olöst mysterium.

Ett alternativ till dig som har barn eller kanske inte orkar cykla hela leden är att välja den lilla rundan på 11,1 kilometer. Även den med start vid Österbergs konditori.

Fakta om leden

Ungefärlig tid:

2,5 - 3 timmar

Markering:

Delvis markerad

Start och mål:

Österbergs konditori i Tidan

Kontaktinformation

Next Skövde

Stationsgatan 3 B / Regionens Hus

54130 Skövde


Telefon: +46 500 446688


E-post: info@nextskovde.se

Hemsida: nextskovde.se