({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Två personer står intill sina cyklar på en grusväg i solnedgången.

Fotograf: Simon Olsson

Cykelturer runt Skara

  • Mahlin Larsson

Det vackra landskapet rullar förbi i lagom takt och suset från cykeldäcken är det enda som hörs, förutom fåglarnas kvitter. Inga motorljud som överröstar naturens egen orkester. Härliga dofter och en ljummen vind som kittlar dina sinnen. En tur i cykelsadeln på våren är svårslaget.

Men även när backarna mest verkar gå uppför och vinden och regnet gör sitt för att utmana dig, så kan en cykeltur vara något härligt uppfriskande för både kropp och själ. En hösttur med all dess färgprakt och doften av löv kan vara minst lika härlig. Och visst är det när man fått kämpa lite som den där medhavda fikan känns extra smarrig?

Turförslag i varierat landskap

För att underlätta för dig finns ett tiotal turförslag av olika längd i vårt vackra område. De finns i alla riktningar runt Skara och varierar mellan 15-40 kilometer. Turförslagen innehåller trevliga berättelser om områdena du passerar, med både historiska inslag och anekdoter, vilket ger en större upplevelse åt cyklingen.
Naturen kring Skara inbjuder till många olika slags utflykter på cykel. Landskapet är varierat och sträcker sig genom kulturlandskap med betande boskap och fornminnen, hedar med sina kännetecknande enar och inbjudande små badsjöar för den som vill svalka sig med ett dopp. Många av turerna går på karakteristiska små landsvägar där du kommer tätt inpå det skaraborgska landskapet. Några genom skog och andra mer öppet. Underlaget varierar mellan asfalt och grusvägar.

Kombinera med vandring

Utmed flera av sträckorna finns fina vandringsleder alldeles intill vägen. Några lite längre och flera korta, för den som vill kliva av sadeln för en stund och ta en bensträckare i de vackra omgivningarna. Här finns vandringsslingor som bjuder på rikt fågelliv, historiska lämningar och en enastående natur. Och med cykel är det lätt att stanna till nästan var som helst, för att föreviga stunden med ett foto och njuta av en efterlängtad paus i det gröna.

Ladda ner kartor med detaljerade turförslag  och planera din drömtur hemifrån.