({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Exteriör bild av Skara Domkyrka.

Fotograf: Monika Manowska

Välkommen till historiska Skara

Området runt Skara är fullt av fornminnen och historiska platser. Fynd som gjorts i närheten av Hornborgasjön utanför Skara visar att människor har levt här i 8000 år. Gravplatser, kulturlandskap och kyrkor ger påtagliga bevis för områdets betydelse genom åren. För här, i mitten av Sverige där vägarna korsades, föll det sig naturligt att slå sig ned och bygga bosättningar. Men det är inte bara spännande historier om svunna tider, det är riktiga platser som går att besöka och förundras över än idag.

Odlingslandskap från järn-, vikinga- och medeltiden

Brunsbo äng några kilometer från Skara är en av landets största medeltida slåtterängar. En gång i tiden fanns en by här, och arkeologer har hittat spår av jordbruk från tidig järnålder ända fram till vikinga- och medeltid.

Marken brukades olika under olika epoker, vilket har gjort det möjligt att lokalisera boskapsstigar och fornminnen. Brunsbo lantgård förvärvades av biskopen i Skara på 1400-talet och byn flyttades till öppna marker lämpade för jordbruk – då bildades Brunsbo äng. De stora ekarna och hasselbuskarna på ängen är omgivna av tät tillväxt av gullvivor, vildpelargon och prästkragar. Ett stenkast från naturreservatet ligger Brunsbo Gästgifveri, den gamla biskopsgården som numera huserar ett uppskattat hotell med restaurang.

Tips! En promenad på Brunsbo äng är en härlig kulturell och historisk upplevelse som blir ännu mer intressant tack vare de många informationsskyltarna på platsen. Glöm inte picknick!

Amundtorps skeppssättning vid Hornborgasjön

Amundtorps gravfält består av en välbevarad skeppssättning, domarringar och olika typer av stensättningar. Gravarna härstammar troligen från "folkvandringstiden", d v s äldre järnålder 400-500 e Kr. Fältet ligger i mycket vacker natur på platåberget Billingens västsluttning. 

Tips! Ett besök i solnedgång när solen sänker sig bortanför Hornborgasjön och färgar skeppssättningen i guld är magiskt. Varför inte äta eller fika på närliggande Alekärr gård eller Mellomgårdens café och gårdsbutik i anslutning till besöket?

Fotograf: Marcus Elmerstad

Sveriges äldsta bok finns i Skara

Västergötlands museum i Skara går det att beskåda en mängd intressanta historiska föremål. Ett av dem är Skaramissalet, Sveriges förmodligen äldsta bok. Den består av texter och melodier som beskriver den katolska kyrkans gudstjänst och är skriven mellan 1100 och 1150 av munkarna i Skara. Boken är idag uppdelad i två delar, och den ena går att se i utställningen om Skaramissalet i Gamla biblioteket i Skara. Det finns 44 handskrivna pergamentark bevarade.

Tips! Utställningen passar både liten och stor. Den välordnade och intressanta utställningen har en spännande mystik som vilar över sig. En trappa upp i det gamla biblioteket hittar du dessutom 1800-talsbiblioteket med det mesta av originalinredningen bevarad.

Den magnifika katedralen

Domkyrkan symboliserar Skara. Den första domkyrkan på platsen invigdes omkring 1150 e.Kr., men nya upptäckter har visat att det fanns en byggnad här redan på 1000-talet. Krig och eld har härjat kyrkan genom åren, men trots allt har den stått fast och rest sig igen ur damm, aska och förnedring. 

Skara domkyrka innehåller biskopsgravar och murar från byggnadens tidigaste period, men den nuvarande gotiska utformningen dateras till restaureringen 1886-1894 under ledning av arkitekt Helgo Zettervall. Inredningen är unik och inkluderar Soopmausoleet och Bo Beskows vackra glasmosaikfönster. Och ja, Skara byxor – namnet kommer från de platta tornen som byggdes 1809-1810. Folk tyckte att de såg ut som ett par byxor och namnet fastnade även om tornen tydligt har ändrat form sedan dess.

Den äldsta gravartefakten i Skandinavien är den vackra Adalvardsbägaren. Det var Biskop Adalvards egendom (†1064) och hittades på 1700-talet. Innan man förstod dess betydelse användes den som bödelns nattvardskärl. En kopia kan ses i domkyrkan.

Tips! Missa inte ett besök ner till kryptan på ditt besök - vid en restaurering 1947-49 upptäcktes en välbevarad krypta och vid 1999 års renovering upptäcktes stenlämningar äldre än 1100-talskyrkan. Det senaste fyndet gjorde den gotiska arkitekturen ännu mer uppenbar, och kryptan har blivit ett stillsamt bönerum som är öppet för allmänheten. 

Fotograf: Monika Manowska

Varnhems kloster blomstrade under medeltiden

Cisterciensermunkarna kom till Varnhem 1150. Den bördiga platsen på Billingens västra sluttning var idealisk med tillgång till timmer, sten och dricksvatten. Munkarna byggde en liten klosterstad och utgrävningar har avslöjat ett avancerat vatten- och avloppssystem som troligen inkluderade kanaler för både uppvärmning och ventilation. I slutet av 1200-talet var klosterkyrkan den största heliga byggnaden i Sverige och verksamheten blomstrade i flera århundraden till. Reformationen på 1500-talet stängde klostret och kyrkan övergavs.

Hundra år senare bekostade greve Magnus Gabriel de la Gardie en restaurering och det är tack vare honom som byggnaden är i gott skick idag. Klostret lämnades dock att förfalla tills utgrävningar påbörjades på 1920-talet. Klosterlivet är väldokumenterat och i museet intill kyrkan finns ett antal intressanta föremål från de första utgrävningarna. Den pampiga klosterkyrkan är gravkyrka för Eriks kungafamilj (11/1200-talet). Här ligger Stockholms grundare, regenten Birger jarl, liksom kyrkans ”frälsare”, greve Magnus Gabriel de la Gardie och hans hustru prinsessan Maria Eufrosyne begravda.

På höjden bakom Varnhems klosterkyrka ligger dessutom ruinen av en av Sverige äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Platsen kallas Kata Gård och vid utgrävningar har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Kyrkans krypta kan mycket väl vara landets äldsta bevarade rum.

Tips! Det finns mycket att se i Varnhem - ta det lugnt på ditt besök upplev både platsens spännande historia, men också den vackra naturen på Billingens sluttning. Strax nedanför Klosterkyrkan har dessutom munkarnas sjö återskapats, och vi kan idag blicka ut över den blanka Klostersjön

Kyrka, kunskap – och kultur

Namnet Skara härstammar troligen från svenskans ”skåra/skarv”, som betyder grovskuren, söm eller fog. Mest troligt är det att den naturliga knutpunkten där vägarna möttes och staden växte fram har gett den sitt namn.  Det vi vet är att Skara var en viktig handels- och mötesplats för mer än 1000 år sedan. Staden växte snabbt, formad av kyrkan, utbildningen och kulturen. Skara är tillsammans med Lödöse och Sigtuna en av Sveriges äldsta städer.

Dagens stad är kanske lite lugnare än den medeltida, men dess levande arv vårdas och Skaraborna är stolta att bo på historisk mark. Gammalt och nytt, stad och land möts på denna plats och den centralt belägna domkyrkan ger fortfarande staden sin unika silhuett.

Tips! Här hittar du allt om hur du bäst upplever Skaras mysiga småstadskärna med all dess spännande historia och sevärda platser.