({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Bohusleden etapp 25
Håvedalen - Krokstrand

11,5 km, medel/svår

Bohusleden etapp 25 tar dig fram i Strömstads kommun på totalt 11,5 kilometer. På många ställen får du en storslagen utsikt över Bohusläns skogar och glittrande hav i fjärran väst.

 

Snabbfakta

Längd: 11,5 km

Tidsåtgång: ca 3-4 timmar

Svårighetsgrad: medel/svår

Terräng: skogsstigar och landsväg, bitvis kuperat

 

Kuperad vandring med härliga vyer

Etappens första del går på den gamla tullvägen där tullmännen en gång i tiden patrullerade för att bevaka den norska gränsen. Bevakningen startade efter unionsupplösningen 1905 och upphörde efter andra världskriget.  En bit in på leden blir terrängen mer utmanande och leden går längs höjden mellan sjöarna Husebotjärn och Sandvatten. På sina ställen är utsikten fantastisk och du kan se hela vägen bort till havet i väster.

Vid sjön Sandvatten finns en fin badplats och ett vindskydd med grillplats. Vandringen tar dig vidare i mer kuperad natur och bjuder på vacker utsikt över Idefjorden innan det sluttar brant nedåt mot fjorden. Du vandrar en bit längs Idefjordens strand för att seden tvärt vika av från stranden. Vandringsleden Kuststigen ansluter här och de två lederna följs åt resterande del av etappen till Krokstrand.

Fotograf: Jonas Ingman/ Lagunen

Idefjorden och Bohusläns industriepok

Idefjorden har i alla tider varit viktig för orten och förenat folk på båda sidorna om vattnet. Norrut längs Idefjorden ligger den norska staden Halden och drygt två mil västerut ligger Strömstad. Förr i tiden var det oftast enklare att färdas över vattnet eller isen istället för att ta landsvägen mellan städerna, och kontakterna över gränsen var – och är förstås fortfarande – många och frekventa.

Orten Krokstrand som ligger här var under stenhuggarperioden, från 1800-talets senare del fram till 1970-talet, ett betydelsefullt stenhuggarsamhälle. Härifrån skeppades otaliga laster med bland annat gatsten till stora delar av världen. Idag är orten ett minnesmärke för en typisk bohuslänsk industriepok. Detta kan man bland annat se på den stora stenbrottskajen i hamnen, dramatiska dagbrott i naturen och Sveriges första Folkets hus från 1902.

 

Fakta om leden

Längd:

Denna etapp är 11,5 kilometer.

Ungefärlig tid:

Leden tar ungefär 3 till 4 timmar att vandra (exklusive raster).

Markering:

Leden är markerad med orange färg på träd och stolpar, vilket gör att det är lätt att guida sig oavsett vilken riktning eller hur många delsträckor du vandrar. Vid början av varje etapp finns en informationstavla med avståndsmarkeringar, symbolkarta och fakta om allemansrätten.

Fotograf: Jonas Ingman/ Lagunen

Svårighetsgrad:

Leden klassificeras som medelsvår med vissa partier av svår. Till en början är det lättvandrad skogstig för att sedan bli mer kuperad terräng, sista delen av etappen till Krokstrand går på landsväg.

Start och mål:

Etapp 25 påbörjar du i Håvedalen där det också finns busshållplatser i anslutning till leden, busshållplatserna Allemarksvägen och Håvedalen ligger cirka 600 meter från ledens etappstart. Hit går det bussar från Strömstad station på cirka 30 minuter. 

Hitta hit:

Etapp 25 går i Strömstad kommun i Norra Bohuslän. Till Håvedalen kan du ta dig med kollektivtrafik på cirka 30-50 minuter från Strömstad. Till Strömstad kommer du enkelt på under två timmar med en bilresa från Göteborg eller Oslo. Du kan också ta tåget på ungefär två och en halv timme från Göteborg.

Karta:

En digital karta över leden finns på Google maps. Du hittar också mer information och kartor på Bohusledens hemsida.

Kontaktinformation

Västkuststiftelsen


Telefon: +46 31 40 29 81


E-post: Skicka E-post

Hemsida: bohusleden.se


Fler etapper på Bohusleden