({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Robert Dahlberg

Paddla havskajak - Dagstur runt Pinnö och Otterön
Grebbestad

Heldagspaddling i öppet vatten

Ta med några goda vänner på denna trevliga dagstur med havskajak kring de vackra öarna utanför Grebbestad, med utgångspunkt från samhället Grönemad.

Snabbfakta

Längd: 18,5 km (10 distans)

Tidsåtgång: Heldag

Passar för: Nybörjare och vana paddlare

Område: Öppet vatten, havsmiljö

 

Upplev Grebbestads skärgård med kajak!

Paddlingsföretaget Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor har tagit fram den här trevliga kajakturen som är perfekt för en äventyrlig dag i skärgården med flera sköna strandhugg.

Du sjösätter lätt kajaken från stranden i Grönemad. När du sjösatt kajaken rekommenderar vi att du styr västerut mot myllret av små öar och skär, de så kallade Gåsöarna. Spana in den branta klippväggen mellan Norra Gåsö och Gåsöhumpen. Kanske ser du några adrenalinstinna badgäster då de vågar sig ut för den 14 meter höga Gåsöklippan ner i havet.

Fotograf: Robert Dahlberg

 

Första fikastoppet - Pinnö

Därefter, beroende på väder och erfarenhetsnivå, kan du välja att hålla dig inomskärs eller utomskärs när du fortsätter söderut efter Gåsöklippan. Inomskärs paddlar du mellan Stora Kännskär och Södra Gåsö och sätter siktet mot Solust och snäckstranden (ostronbanken) på nordöstra sidan av Pinnö. Överfarten mellan Södra Gåsö och Solust kan vara lite guppig då det är öppet hav och inte finns några skär att ta skydd bakom.

Väl på stranden på Pinnö kan du njuta av medhavd fika och kanske ta dig ett dopp och snorkla omkring och utforska det klara vattnet och den fina ostronbanken. Tänk på att ostronen inte får plockas eftersom de tillhör markägaren.

LÄS MER: Fler paddlingsäventyr i Västsverige

Fotograf: Jeska Hearne, Lobster & Swan

 

Spana efter säl

Paddla vidare söderut mot Otterön. Om du har tur kan du se säl vid Testholmarna. Tänk på att hålla dig ur farleden och istället stryka längst kobbar och skär där båtarna inte kan köra. Håll dock koll på säl- och fågelskydd så att du inte stör djurlivet.

På ostsidan av Stora Måkholmen finns en strand där du enkelt kan dra upp din kajak. Tänk på att lyfta upp kajaken ett par meter från strandkanten ifall vattennivån skulle stiga under din paus. Härifrån ser du Väderöarna i sydväst och Nordic Seafarm tångodling i ostlig riktning. Tänk på att inte paddla igenom odlingen markerad med gula prickar och bestående av en mängd bojar utan runt den.

 

Från kajaken ser du berget på Musön torna upp sig mot himlen samtidigt som du får syn på stenhögarna som människor lagt likt ett konstverk.

 

 Om du håller söderut i sundet kan du svänga in i Musö-sältan och gå på sydsidan av Björnåsen.

Fotograf: Roger Borgelid

 

Vad sägs om en glass på Tanumstrand eller middag i Grebbestad?

Nu befinner du dig inomskärs och nära fastland. Om du vill kan du stanna till på stranden vid Tanumstrandeller i Grebbestad. Här finns möjlighet att köpa glass, gå på café eller avnjuta en middag innan du fortsätter. Fortsätt sedan nordväst om Grebbestad mellan fyrarna vid Svinnäs på din väg tillbaka till Grönemad.

Se hallbarskargard.se för att hitta fler toaletter och annat.
För ännu mer upplevelse boka en guidad tur med Skärgårdsidyllen och få ut ännu mer av din dag?

Hyr en kajak

 

Tips på mat och boende

 

 

 

Fakta om leden

Längd:

18,5 km (10 distans) beroende på vägval.

Ungefärlig tid:

Omkring 8 timmar. Räkna med en heldag för att ha tid att njuta av paddlingen och den vackra omgivningen.

Område:

Öppet vatten, havsmiljö.

Tänk på:

Kom ihåg att ha med dig dricksvatten, flytväst, mobiltelefon och extra kläder i vattentätt fodral. Håll också koll på väderprognosen så att du vet vad du ska förbereda dig på.

Säkerhet:

Om du har tidigare paddelvana och känner till kamraträddning rekommenderar vi varmt att ni hyr kajak och utforskar den vackra skärgården på egen hand. Om du saknar paddelvana kan du med fördel börja med en nybörjarkurs innan du beger dig ut.

Passar för:

Nybörjare och vana paddlare.

Start och mål:

Grönemad, Grebbestad.

Hitta hit:

Om du kör mot Grebbestad svänger du av Tanumsvägen väster innan kyrkan på Grönemadsvägen. Följ skyltarna och vägen tills du ser havet, då svänger du av sista avtagsvägen till höger (skyltat Grönemads småbåtshamn). Här finns en stor parkeringsplats mellan stränderna.

Har du bokat kajak så hittar du den vid Skärgårdsidyllens sjöbod som ligger söder (till vänster ifall du tittar ut mot havet) om parkeringsplatsen, närmare bestämt Grönemadsvägen 73. Använder du Google Maps för att navigera kan du skriva "Skärgårdsidyllen" och välja centret på Grönemadsvägen.

På Skärgårdsidyllens hemsidan finns en tydlig vägbeskrivning.

Kontaktinformation

Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor

Grönemadsvägen 73

45795 Grebbestad


Telefon: +46 708 12 20 29


E-post: Skicka E-post

Hemsida: skargardsidyllen.se/