({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: iStockphoto

Vandra vid hav och fjäll

Upplev en unik vandringstur i Bohuslän!

Kuststigen är en kustnära vandring och en längre vandringsled mellan Tjörn och Moss i Norge. Spåren av dåtida natur och kultur finns kvar än idag och det saltstänkta havet och skaldjuren är aldrig långt borta – inte ens om du sitter i blåbärsriset i den mörkaste urskogen. Kuststigen sträcker sig fram genom Lyckorna i Ljungskile och Uddevallas strandpromenad där den möts av Bohusleden innan den fortsätter mot Bokenäset. Bohusleden är en annan vandringsled på 37 mil. Leden är uppdelad i olika etappar som möjliggör för en dagstur, helgvandring eller längre än så. Här följer du glesbevuxna myrar och hällmarker, delvis orörda skogar och passerar många torpruiner. Du som väljer att vandra på Bohusleden kan ta dig över berg och genom dalar, förbi skogstjärn, sjöar och betesmarker. Längs Bohusleden finns också ett flertal vindskydd som möjliggör övernattningar.

Strandpromenaden i Uddevalla är kanske den mest populära vandringsleden vi har och då framför allt sträckan från Svenskholmen längs hängbron till Bodele, vidare förbi Gustafsberg till Lindesnäs. Totalt är Strandpromenaden 9km lång och startar på Skalbankarna i norr. Väljer du att vandra denna sträckan gör du det med fördel året om, det är lika vackert oavsett när!

Ett annat mycket uppskattat naturområde för vandring är Herrestadsfjället. Här finns det miltals med stigar och leder för vandring och skidåkning. Utmed dessa finns också raststugor och vindskydd, som i de flesta fall anlagts och sköts av föreningar.Herrestadsfjället är ett skogsområde med stort inslag av hällmarker, myrar och sjöar och den äldre skogen av reservatet har en ålder av 100 till 130 år.

Vill du uppleva både vidunderlig utsikt och fantastisk natur är Bredfjället ett platåområde öster om Ljungskile, karakteriserat av skogs- och myrmarker samt ett stort antal sjöar. Flera småvägar leder in i området som är genomkorsat av stigar. Bland annat passerar Bohusleden genom reservatets östra del. Bredfjället var under 1700- och 1800-talet nästan trädlöst. Det var i hög grad präglat av jordbruk – något vi idag kan ta del av genom de många kulturhistoriska lämningar som finns kvar och berättar om ett hårt liv och fattigdom. Här finns idag bra utmärkta leder, både längre och kortare.

Något unikt och spännande är också den pilgrimsled som finns tillgänglig i Ljungskile och Uddevalla. Det är en 64km lång led från Hjärtum – Ljungskile - Uddevalla. Här passerar du blånande berg, böljande åkrar, gamla kyrkor och djupblå insjöar. Leden är väl utmärkt med eget pilgrimsmärke – blåmussla i fisk.

 

UDDEVALLATIPS

Boka en guidad tur på Gustafsberg eller längs Strandpromenaden och addera lite kuriosa till upplevelsen.

Upplevelsebolaget erbjuder självguidad vandring
Friluftsfrämjandet i Uddevalla och i Ljungskile arrangerar gruppvandringarflera dagar i veckan.

En bok om Kuststigen finns att köpa på Stadsbiblioteket, Ljungskile bibliotekBohusläns museum och Uddevalla Turistinformation. Boken finns även som e-bok på svenska och engelska.