({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

10 vanligaste frågorna från turister som besöker Uddevalla

  • Uddevalla Turistcenter

Vi har samlat in de tio vanligaste frågorna som hotell får från våra turister. Här hittar ni svar och bra tips så att ni, enkelt, kan leverera värdskap i världsklass!

Var hittar jag information om Uddevallas evenemang? 

Uddevalla är den pulserande staden med ett brett utbud av evenemang och kultur. Under vår och sommar bjuder Uddevalla in till stadsfestivaler, utomhusteatrar, matmarknader, massa härlig musik med mera. För att hålla dig uppdaterad tipsar vi om att ladda ner appen Upplev Uddevalla (tillgänglig för både iPhone och Android) eller besöka uddevalla.com/evenemang för en fullspäckad evenemangskalender - året om!

Vad kan man göra här i Uddevalla?

Vi säger att Uddevalla är hjärtat i Bohuslän - inte bara för att det är den största staden utan även då vi geografiskt ligger helt unikt för att erbjuda det bästa med Bohuslän. I Uddevalla finns fantastiska vandlingsleder med majestätiska utsiktsplatser längs vägen - Bredfjället, Herrestadsfjällen och Kuststigen som binder de samma är några favoriter. 

Vår lugna innerskärgård är även idealisk för att paddla kajak, området kring Nordströmmarna är unikt i sitt slag. Visste du att CNN har utnämnt den Bohuslänska skärgården till ett av världens vackraste naturområde?

Förutom ett brett utbud av naturupplevelser erbjuder Uddevalla även mycket kultur. Här finns flera museum väl värda ett besöka, så som Bohusläns museum, Sjömanshusmuséet, Bohusläns Förvarsmuseum, men också anrika platser att besöka så som Gustafsberg - Sveriges äldsta badort eller Lyckorna - Sveriges sista badort. Ett populärt kulturäventyr är även en tur med Skärgårdsbåtarna. Visste du att Skärgårdsbåtarna i år erbjuder, förutom dags och kvällskryssningar, möjligheten att skapa sin egna dagskryssning? Vi tipsar bl.a. våra turister om att boka båtresa tur och retur till Lysekil, Bassholmen eller varför inte Bokenäset. 

Ett tips är att läsa våra Guider som vi skriver och uppdaterar efter säsong, eller ladda ned vår PDF med bra tips om aktiviteter och sevärdheter som ni kan dela med er av. 

Hur lång är strandpromenaden?

Strandpromenaden är Uddevallabornas stolthet. Det spektakulära trädäcket som smyger sig runt de branta bergväggarna längs havslinjen brukar vara turisternas favorit att besöka. För de turister som vill vandra hela strandpromenaden så kan det vara bra att känna till att den är drygt 9 km lång, men sträckan från centrum - Lindesnäs är 5 km. Läs gärna mer om strandpromenaden eller ladda ner vår karta över Strandpromenaden.

Hur många invånare bor det i Uddevalla?

I Uddevalla bor det knappt 56 000 personer, en siffra som stadigt ökat sedan många år tillbaka och som förväntas fortsätta växa. Kul tycker vi!

Varför har nästan alla restauranger stängt på måndagar?

Vi har sammanställt alla restauranger som har kvällsöppet på måndagar:

O´learys, öppet kl. 15.00-22.00
Mortens krog, öppet kl. 11.30-22.00
Harry´s Uddevalla, öppet kl. 16.00-23.00
Meatings, öppet kl. 11.30-13.30
Pub 1803, öppet kl. 17.00-00.00

Det finns givetvis fler restauranger som har öppet för bordsbokningar av större sällskap eller säsongsöppet.
Ni hittar alla restauranger i Uddevalla här.

Vad är skalbankarna?

Skalbankarna är det mest unika vi har i Uddevalla - här finns nämligen världens största skalbankar. Skalbankar är skalrester från djur som levde för drygt 10 000 år sedan. Dessa skalrester bildade stora "bankar" vad vi tycker ser ut som berg och klippor idag men faktum är att hela området är byggt av skalrester som uppstod då inlandsisen smälte. Idag finns Skalbanksmuséet på området som berättar om den mäktiga förvandlingen, men här finns även vackra promenadstråk och ett rikt naturliv att beskåda. Läs gärna mer om Skalbankarna här!

Hur gammal är staden?

Uddevalla historia är verkligen spännande. Staden har bytt nationalitet hela sju gånger. Här har vi varit både svenska, norska och danska i omgångar, men det var Norrmännen som döpte staden till Oddevall 1498 och gav även Byfjorden sitt namn, havet som slingrar sig in till stadens centrum längs kustlandksapet. Idag är Uddevalla 520 år!

Vart ligger Uddevalla Turistcenter?

Vårt Turistcenter hittar man i Uddevalla centrum, intill Skärgårdsbåtarnas kajplatser, i Gamla badhuset. Gamla badhuset är det gula vackra tegelhuset med jugendstil. Här kan man bl.a. boka båtturer med Skärgårdsbåtarna, hyra cyklar och köpa glass under sommaren eller få massvis med inspiration och information om Uddevalla och Bohuslän. Se vad Uddevalla Turistcenter erbjuder!

För att komplettera vår verksamhet finns det även tre InfoPoints som tillhandahåller ett mindre sortiment information om Uddevalla och Bohuslän - Bohusläns museum, STF Ljungskile vandrarhem & hotell och Stallgården

Vilken är den finaste/äldsta byggnaden?

Vi den förödande stadsbranden 1806 förintades i stort sätt hela Uddevalla. Margretelund är stadens äldsta byggnad och den enda i centrala Uddevalla som finns kvar från tiden före stadsbranden. Margretelund byggdes år 1724 och fick sitt namn efter fru Margareta Simzon, maka till handelsmannen Jöns Koch. 

Barnvänligaste badstranden?

Uddevalla har många barnvänliga badstränder men vi brukar rekommendera Skeppsviken eller Lindesnäs, Hafsten resort på Bokenäset eller Kungsparken i Ljungskile. Ofta har turisten olika önskemål om faciliteter vid badplatserna, vi har därför skapat en nedladdningsbar PDF som ni kan skicka eller skriva ut till era turister. 

 Vill ni få mer tips och inspiration om vad som finns att se och göra i Uddevalla - kontakta Uddevalla Turistcenter!