({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vitt slott i grön omgivning med en sjö framför

Fotograf: Jonas Ingman / Torpa Stenhus

Cykelpaket - Gårdarna runt sjön

Upplev författarinnan Birgit Th Sparres ”Gårdarna runt sjön” från cykelsadeln runt yttre sjön Åsunden. En härlig cykelsemester full av nostalgi och intressanta berättelser där ni får se flera av gårdarna från romanserien. En av gårdarna är Torpa Stenhus som är en av Sveriges bäst bevarade medeltida borgar, här erbjuds guidade turer i historisk miljö.

 

Fotograf: Jan Töve

Boka en minnesrik upplevelse

Välkommen att boka ett paket som erbjuder intressant historia, fina cykelvägar, vacker natur och fantastiska boenden. Välj själv om du vill cykla hela turen runt Åsunden på ca 70 km och dela upp den. Cykelturen går på mindre lågtrafikerade landsvägar, mestadels asfalt. Boendena har sina egna cykelpaket för Gårdarna runt sjön, som antingen går bra att boka separat eller att kombinera.

Outdoor Support erbjuder ett paket där ni endast behöver cykla cirka halva vägen. Här ingår bland annat lunch, guidning och en taxiresa.

Cykelpaket en-dagars

 

Fotograf: Jonas Ingman

Besök gårdarna

Runt Åsundens långsmala sjö, kransad av höga granskogsklädda och allvarstyngda kullar i väster och lövrika bygder i söder ligger gårdarna med sina traditioner, somliga från långt tillbaka i tiden.

Sjöred och Åsundsholm

Birgits Th Sparres barndomshem var just Sjöred (Stjärnö i romanserien) och som tonåring flyttade hon tillsammans med sin mor till Åsundsholms Herrgård som man lät uppföra efter faderns död 1919. Här skrev hon de flesta av sina böcker och hennes väl använda skrivmaskin står fortfarande kvar idag. Sjöred och Åsundsholm är privatägda och ej öppna för besökare. 

Hofsnäs Herrgård

Hofsnäs Herrgård ( Lindö i Gårdarna runt sjön) är en av de äldsta gårdarna i trakten och  har anor sedan 1400- talet. Herrgården ligger mitt i natursköna Torpanäsets naturreservat. Stanna för en fika eller ett bad, eller ta en promenad på de fina rundslingorna på Hofsnäs naturstigar.  Vid Hofsnäs kan man även hyra båtar för fiske. Fortsätt sedan färden genom den vackra trädallén till Torpa stenhus.

Torpa stenhus 

På Torpa Stenhus (Heljö i Gårdarna runt sjön)  upplever du den unika arkitekturen tillsammans med spännande historier på slottet som att bland annat Gustav Vasa en gång friade här. Torpa stenhus är ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1400-talet och vi rekommenderar en guidning på slottet när det är öppet. Varje sommar anordnas medeltidsdagar i hög klass, under stenhuset finns också en hantverksbod. 

Upplev historien genom audioguide

Längs med denna tur finns ett antal audioguider som berättar mer om historien kring Gårdarna runt sjön. Med audioguider blir du på ett spännande och lättillgängligt sätt guidad i våra omgivningar. Varje guidepunkt avlyssnas var och en för sig genom att enkelt scanna in QR- koden med din mobil. Karta på var du hittar våra audioguider finns på Tranemos och Ulricehamns turistbyrå. Du kan också lyssna på de direkt via hemsidan.

Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

Upptäck omgivningarna

Förutom ovan nämnda gårdar så har omgivningarna mer att erbjuda. Ulricehamn erbjuder en mysig stadskärna med ett stort utbud av evenemang, caféer och butiker. I området finns både flera vandringsleder och cykellederna Ätradalsleden och Sjuhäradsrundan. På Ätradalsleden tar du dig vidare mot Falköping eller söderut mot Falkenberg och Kattegattleden. I sydlig riktning rekommenderar vi ett stopp på Glasets hus, en mötesplats och glasmuseum där du kan blåsa dit eget glas samt få höra berättelsen om glasets historia och den berömde ABSOLUT-flaskan. Jämte ligger en gata full med second hand butiker. Vid Hofsnäs finns fina naturstigar på mellan 1 - 5 km i Torpanäsets naturreservat, här finns även Oxabanan på 17 km som går från Hofsnäs till Limmared. I närheten ligger även Gällstad, där du lätt kan spendera en dag för shopping. 

 

 

 

 

Relaterat till Gårdarna runt sjön