({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jonas Ingman

Topplista: 11 besöksmål du inte får missa längs Sjuhäradsrundan

Sjuhäradsrundan är en naturskön cykelled full med upplevelser. Cykelleden tar dig genom totalt fyra kommuner och du cyklar genom flera tätorter. Du passerar många fina besöksmål. Här har vi tagit fram 11 stycken som du inte får missa på vägen!

1. Staden som galleri, Borås

I Borås upplever du konst i världsklass, utan höga trösklar. De tror på att göra konsten tillgänglig och har därför använt hela staden som ett galleri. Det som gör Borås unikt som kulturdestination är att allt är samlat centralt, inom en radie av knappt 1,5 kilometer finns ett drygt hundratal skulpturer, installationer, muralmålningar samt välkända museum och populära gallerier. Du kan uppleva konsten på egen hand eller gå en guidad tur som förstärker upplevelsen.

Läs mer om Staden som galleri

Fotograf: Jonas Ingman

 

2. Textile Fashion Center, Borås

I Europas ledande science park för textil och mode välkomnas du i ett öppet industrilandskap, ett område som varit hem för textilproduktion i nästan 100 år och som nu blivit en mötesplats för kreativa verksamheter inom mode, textil och design. Ett kreativt centrum för vetenskap, kultur, innovation och affärsverksamhet. Här hittar du besöksmålen Textilmuseet och Navet Science Center. Andra verksamheter i centret är bland annat Textilhögskolan, Nordiska Textilakademin, Science Park Borås och Smart Textiles.

Läs mer om Textile Fashion Center

 

3. Ulricehamns Kallbadhus

I sjön Åsunden i centrala Ulricehamn ligger Ulricehams Kallbadhus. Här kan du njuta av både mat, bad och spa - året runt. Vad sägs om en skön massage efter dagens cykeltur?

Läs mer om Ulricehamns Kallbadhus

Fotograf: Jan Töve/ulricehamnsturistbyra.se

 

4. Ulricehamn City

Ulricehamn med sitt vackra läge beskrivs ofta som Åsundens pärla. De pittoreska husen, kullerstensgatorna och butikerna ligger tätt. Här får du uppleva en mysig småstadsshopping med välkända varukedjor som blandas med fräscha boutiquer och affärer. 

Läs mer om Ulricehamns City

Fotograf: Anders Jungemark

 

5. Korpebobergs lövskogar

Naturreservatet Korpebobergs lövskogar ligger utmed Åsundens östra strand och utgörs som namnet anger av lövskogsområden. Berggrundens grönstensinslag och kalk i jordlagren har bidragit till en ovanligt rik flora. Området hyser ett tiotal olika skogstyper. I de kuperade blockrika delarna är lind och lönn vanligast och i lövträdens skugga hittar man vårärt, väldoftande underviol, trolldruva och andra krävande arter.

Läs mer om Korpebobergs lövskogar

Fotograf: Mats Lind

 

6. Hofsnäs Herrgård

Vackert beläget alldeles vid Åsunden ligger Hofsnäs Herrgård. Här samsas historia, kultur, natur, rekreation och evenemang. Herrgården är med i Smaka på Västsverige och bjuder på en gourmetresa genom Sjuhärads gårdar. Här finns även möjlighet till övernattning för den som önskar.

Läs mer om Hofsnäs Herrgård

Fotograf: Helena Haglund

 

7. Torpa Stenhus

Ett stenkast från Hofsnäs ligger ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet, Torpa stenhus. Med sin unika arkitektur och vackra interiörer inbjuder slottet till en spännande och intressant resa genom århundraden av historia. Här kan du gå en guidad visning på slottet, möjlighet att smaka på gårdens egna hjortkött och bo vackert vid sjön.

Läs mer om Torpa stenhus

Fotograf: Jonas Ingman / Torpa Stenhus

 

8. Glasets Hus

Gå på utställningar, besök Glasmuseet och prova på att blåsa glas. I Glasets Hus butik finns vackra glasföremål som är blåsta i glashyttan. Glasets Hus ligger i glasbruksorten Limmared. Med anor från 1740-talet är bruket det äldsta verksamma i Sverige. I dag är glasbruket mest känt för att producera flaskorna till Absolut Vodka. På Glasets Hus finns en mängd aktiviteter som alla kretsar kring glasproduktion. Här finns också både kafé och restaurang. 

Läs mer om Glasets Hus

Fotograf: Jonas Ingman

 

9. Tranemo Kyrka

Sexkantig kyrka som måste ses! Tranemo kyrka ritades av Boråsarkitekten Emil Langlet. Det fanns två syften när den byggdes, dels var det ett effektivt sätt att skapa många sittplatser och för att tydligt visa att församlingen samlas runt sakramenten dop och nattvard: dopfunten och nattvardsbordet fanns i mitten av kyrkan.

Läs mer om Tranemo Kyrka

 

10. Bynanders motormuseum

Bynanders Motormuseum är ett utav Västsveriges mest moderna bilmuseum. Här hittar du delar av Göran "Gekås" Karlsson före detta samling men också pärlor från Per Bynanders egna samling. Det är ett museum som är 1800 kvadratmeter stort och med en samling på cirka 60 bilar och 120 motorcyklar. I anslutning till museet finns även ett litet kafé.

Läs mer om Bynanders motormuseum

Fotograf: David Hultberg

 

11. Åkersta Vin och Spirutiosa Museum

Historien om alkoholförsäljningen i det lilla samhället Sexdrega i Svenljunga kommun blev inte längre än 11 år. Sedan nedläggningen har butiken slumrat i sin 1800-talsskrud. Innehållet i fat och flaskor har dunstat bort – annars är allt sig likt.

Läs mer om Åkersta Vin och Spirutiosa Museum

 

Lista: Här hittar du alla sevärdheter utmed Sjuhäradsrundan