({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Familj på Vänga Mosse

Fotograf: Lukasz Warzecha

Vandra med barn i Sjuhärad

Spännande djur och natur, spänger, barnvagnsvänliga leder och närhet till badplatser. I Sjuhärad finns det flera leder som bjuder på härliga upplevelser för hela familjen.

På alla de leder som presenteras nedan finns grillplatser och rastplatser.

Vänga Mosse, Borås (barnvagnsvänlig)

Vänga Mosse vandringsled bjuder in till en naturskön och lätt vandring på spång. Här kan barnen spana efter spännande fåglar från fågeltornen eller leta efter små ödlor som det finns ganska gott om på sensommaren. Leden är ungefär 4,5 km totalt men går att korta ner beroende på hur du väljer att gå den.

I närheten ligger Vänga Kvarn där dukan fika i det gröna intill porlande vatten. Här finns också ett levande arbetslivsmuseum där man kan lära sig mer om hur de maler mjölet.

Läs mer om leden

Fotograf: Lukasz Warzecha

 

Kypegården, Borås (barnvagnsvänliga slingor)

Kypegården är ett frilufts- och rekreationsområde där det finns flera spår att välja bland, allt från 1,3 km till 8,7 km. De kortare spåren är barnvagnsvänliga och det längre spåret bjuder på lite mer kuperad terräng.

Passa på att ta ett dopp i Kypesjön som ligger vid spårens utgångspunkt. Här finns badplats, bastu, kiosk, flera grillplatser och stora grönytor för små ben att springa av sig på. Kombinera gärna vandringen med ett besök på Borås djurpark som ligger alldeles intill!

Läs mer om leden

Fotograf: Outdoor Sjuhärad / Erik Johnson

 

Hofsnäs naturstigar, Tranemo (barnvagnsvänlig)

Hofsnäs naturstigar som ligger i Torpanäsets naturreservat är en fantastiskt vacker plats med en lätt och sjönära vandring bland fina ekhagar. Här finns barnvagnsvänliga leder mellan 1 km till 4,8 km långa och en fin badplats med sandstrand och bryggor.

Här ligger Hofsnäs Herrgård med kafé och bistro samt övernattning i Hofsnäs lilla sjöstuga. Hofsnäs stora trädgård och lekplats är också ett populärt utflyktsmål för barnen efter maten.

Missa inte Torpa Stenhus som ligger i närheten. Torpa Stenhus är ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Låt barnen få testa på att utforska slottet som prins, prinsessa eller riddare (kläder finns att låna). Det finns mycket spännande att se som till exempel rustningar och fängelsehålor. Varför inte lyssna på spännande historier om slottsspökena?

Läs mer om leden

Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

 

Storsjöleden, Borås

På Storsjöleden får barnen en härlig vildmarkskänsla! Leden är på 8,5 km och ganska kuperad. Ett tips om man vill ha en lite kortare vandring är att gå den tillgänglighetsanpassade slingan där det finns både grillplats och fiskebryggor.

Från starten kan man gå ca 1 -1,5 km långt åt båda hållen på barnvagnsvänliga vägar. Här finns också en badplats och stora grönytor i anslutning.

Läs mer om leden

Fotograf: Patrik Hedberg

 

Vildmarksleden, Ulricehamn

Vildmarksleden bjuder på en vacker natur med chans till att se älg eller rådjur. Välj mellan att gå en kortare slinga på 4 km eller en längre på 8,5 km. Intill leden finns ett par räv- och grävlingsgryt och utmed leden finns skyltar med intressant information där både stora och små kan lära sig mer om natur och kultur.

Vid ledens start och mål ligger Årås Säteri med en spännande herrgårdsmiljö. I närheten finns möjlighet till bad på Varpaledets badplats.

Läs mer om leden

Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

 

Komosse, Ulricehamn

På Komosse upplever ni ett fantastiskt landskap – här får man känslan av att vara i fjällen! Låt barnen vandra på den spännande spången och spana efter fåglar i fågeltornet.

Under vandringen kan barnen lära sig mer om intressant historia och natur – vad är en vandrande sjö? Hur fungerar de köttätande växterna som man hittar på mossen? Det och många andra frågor får man svar på ute på mossen.

Läs mer om leden

Fotograf: Jan Töve

 

Jälmåleden, Tranemo

Med sina 13 broar över Jälmån är det lätt att skapa sin egen slinga på Jälmåleden. Här finns många intressanta sevärdheter för både stora och små – upptäck gravfält från vikingatiden och en spännande hängbro.

En bra dagstur är den norra delen av leden (Dalstorpssjön runt), här går ni mestadels sjönära och passerar flera av sevärdheterna (inkl. hängbron). Kombinera gärna vandringen med paddling på Jälmån för en extra upplevelse!

Läs mer om leden

Fotograf: Outdoor Sjuhärad / Erik Johnson

 

Vandringstips för barnfamiljen

Ta gärna med en kikare eller lupp och låt barnen utforska naturen. Glöm inte att ta många pauser och planera gärna in lekar och annat skoj på vandringen! Grilla, ät er medhavda matsäck eller passa på att bada i en sjö. Ibland kan ett sommaröppet café, en kiosk eller en spännande grotta få upp farten på trötta barnfötter.

Fotograf: Lukasz Warzecha